Home Familie Tieners – 10 levenslessen die zij ons kunnen leren
Wat kunnen we leren van tieners

Tieners – 10 levenslessen die zij ons kunnen leren

door Marielle

Waar denk jij aan als je aan tieners denkt?

Meidendrama en grensoverschrijdend gedrag? Slungelige armen en desinteresse? Slaande deuren en vergeten broodkorsten onder het bed? Gierende hormonen?
Tieners zijn inderdaad niet altijd gemakkelijk te doorgronden. En het is verleidelijk om te focussen op hun gebrek aan motivatie of hun plotselinge behoefte aan privacy. Maar in mijn ogen zijn tieners enorm inspirerend. Het coachen van tieners geeft mij nog altijd veel energie. Ik bewonder de manier waarop ze zichzelf staande weten te houden in deze wereld. Een wereld die zo veel meer complexer is dan toen ik opgroeide.  Te vaak wordt er negatief gesproken over tieners en hun gedrag. Laten we ook eens kijken naar wat we van ze kunnen leren.

1. Leven met passie

Tieners voelen diep en leven intens. Ze volgen hun hart en gooien hun hele hebben en houden erin. Gepassioneerd, obsessief bijna. Wanneer heb jij iets voor het laatst iets gedaan waar je echt passioneel over bent?

2. Lol maken

Plezier hebben. Chillen. Samen zijn. Met vrienden ouwehoeren en lachen, veel samen lachen. Het staat hoog op de dagelijkse prioriteitenlijst van de gemiddelde tiener. Om op te laden, even niet aan alle verplichtingen te denken en gewoon te relaxen. Als wij als volwassenen, bewust meer ruimte creëren voor plezier en connectie, zouden er veel minder burn-outs zijn. Herinner jij je nog de slappe lach? Hoe je gewoon niet kon stoppen met lachen? Wat heerlijk was dat – en wat zou ik dat graag weer eens hebben.

3. Risico’s durven nemen

Natuurlijk nemen tieners wel eens stomme beslissingen – en soms zijn er gevaarlijke consequenties. Maar bedenk ook eens hoe ongelooflijk moedig ze zijn. Hoe ze – ondanks alle spanning en onzekerheid – toch die stap durven nemen. Het meisje aanspreken waar ze verliefd op zijn. Opstaan en protesteren tegen onrechtvaardigheid. Tegen alle adviezen in toch hun hart volgen.  Ik ken zoveel volwassenen die zich tegen laten houden – vaak door hun eigen twijfels en angsten. En die daarom nooit durven doen wat ze eigenlijk diep van binnen graag zouden willen. Zonde.

4. Leven in het nu

Er wordt veel geklaagd over tieners en jongeren die niet kunnen doorzetten – omdat ze altijd op zoek zijn naar onmiddellijk vermaak. Ik denk zeker dat daar ook een rol voor ouders is weggelegd. Maar we kunnen ook leren van hun vermogen om in het nu te leven. Om zich af te sluiten van de rest van de wereld en helemaal op te gaan in hun muziek of in gesprekken met vrienden. Tieners zijn meesters in het genieten van helemaal niks doen, van gewoon luieren. Iets waar volwassenen hele cursussen mindfulness of ‘hoe kan ik onthaasten’ voor moeten volgen.

5. Loyaliteit

De passie van tieners uit zich ook in hun loyaliteit voor hun vrienden. Loyaliteit zonder vragen te stellen. Altijd en met compassie en een enorm inlevingsvermogen, staan ze voor elkaar klaar. Zonder vragen te stellen, zonder te oordelen. Wie wil niet zulke vriendschappen hebben?

Tieners

6. Groots dromen

Herinner je je nog dat je als tiener zat te fantaseren over hoe je leven eruit zou gaan zien als je volwassen zou zijn? Hoe je je droom toekomst beschreef in je dagboek of enthousiast besprak met vrienden? Tieners dromen groots, zonder belemmeringen. En ze geloven ook oprecht dat die dromen uit gaan komen. Droom jij groots? Of laat je je tegenhouden door praktische zaken en zelf-belemmerende gedachten?

7. Jezelf zijn

Overal lees en hoor je tegenwoordig over het belang van ‘authentiek zijn’ – de tijdschriften staan er vol van. Tieners hebben dat al dat ze zichzelf zijn. Tieners zijn niet bang om te laten zien waar ze voor staan, wat ze leuk vinden en wat ze stom vinden. Ze uiten hun identiteit met hun kleding, hun make-up, hun haarstijl en met muziek en kunst. En ze doen het met trots. Zoals het moet zijn.

8. Jezelf verliezen in muziek

Als ik een tiener zie met een koptelefoon op, verlang ik er altijd even stiekem na om ook mezelf weer te verliezen in muziek. Wij nemen daar als volwassenen vaak de tijd niet meer voor. We hebben het druk, veel dingen te doen en aan het einde van de dag hangen we uitgeput voor de tv. Zou het niet heerlijk zijn om weer helemaal op te gaan in je favoriete muziek. Koptelefoon op. Je favoriete band. De wereld even uit te sluiten. Wegdromen. Emotioneel worden door een songtekst. Waarom doen we dat niet meer?

9. Hoe je technologie moet gebruiken

Tieners weten misschien niet wat Pearl Harbour is, maar ze weten wel hoe ze informatie hierover kunnen opzoeken. En ze weten hoe ze de informatie kunnen presenteren in een prachtig filmpje, podcast of PowerPoint presentatie, compleet met achtergrond muziek en ‘voice over’ of aftiteling. Ze zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en weten als geen ander hoe ze het internet kunnen gebruiken.

10. Omgaan met stress

Denk je dat jij meer stress hebt dan tieners? Ik durf te beweren van niet. Tieners ervaren enorm veel stress. Dat weet ik door mijn werk met tieners, maar dit wordt ook bevestigd door onderzoek. Ze voelen constant de druk om te presteren, om erbij te horen, om goede cijfers te halen en beslissingen te nemen over hun toekomst. Ze moeten op school zijn op een bepaalde tijd, lunchen op een bepaalde tijd en aan tientallen andere regels houden.

En ondanks alle stress en maatstaven waar ze aan moeten voldoen, houden ze zich staande. Kunnen ze genieten van kleine momenten, denken ze na over wat er om hen heen gebeurt, komen ze op voor de ‘underdog’ en kunnen ze zich verliezen in muziek of tekenen of dans. Ze zijn in staat eerlijk naar zichzelf te kijken, nemen belangrijke en moedige beslissingen over hun toekomsten en durven ze voor zichzelf op te komen en hun dromen na te streven.

Leer van de tieners!

Wij waren ook ooit tieners. Veel van bovenstaande levenslessen pasten wij ook ooit toe. Maar we zijn veel vergeten. Te druk. Opgeslokt door het leven van alledag. Zo jammer. Ik denk dat als we deze levenslessen weer een beetje gaan toepassen, dat ons dagelijks leven opeens een stuk aangenamer kan worden.

Meer inspiratie!

4 reacties

Marieke
Marieke 26 december 2017 - 18 h 49 min

Hoi Marielle, wat een fantastisch leuk stuk, zo kijken naar tieners maakt ze zo veel leuker. Blog ga ik doorsturen naar een aantal vriendinnen en broer met heerlijke tienders.
Groet

Reply
Avatar
Marielle 12 januari 2018 - 13 h 47 min

Dank je Marieke!

Reply
Margot
Margot 1 januari 2018 - 23 h 53 min

Ha Marielle, ik krijg er bijna zin in om tieners te hebben. Maar eerst nog even genieten van de peuterpuberteit hier 🙂

Reply
Avatar
Marielle 12 januari 2018 - 13 h 47 min

Peuterpuberteit …ook heel leuk! 🙂

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up