Een Baan Vinden In Het Buitenland Als Je Meeverhuist Met Je Man- 7 Mythes Doorgeprikt

Toen ik met mijn man meeverhuisde naar het buitenland, was ik erg bezorgd. Ik had nog geen baan en ook geen werkvergunning. Zou ik mijn tijd wel doorkomen? Zou ik ooit nog (in Nederland of elders) aan de slag komen met een gat in mijn CV? Ik voelde me te jong om mijn tijd te vullen met koffie ochtenden en te ambitieus en te zeer gesteld op mijn onafhankelijkheid om alleen “de vrouw van” te zijn. Maar hoe kreeg ik mijn nieuwe leven op de rails? Zeven mythes over werk vinden in het buitenland ontrafeld en zeven manieren van denken die je wèl verder gaan helpen.

 

7 Mythes over het vinden van een baan in het buitenland als partner

Mythe 1- Een baan vinden heeft de hoogste prioriteit*

“En wat ga jij daar doen” was de meest gestelde vraag die ik kreeg toen ik naar het buitenland verhuisde. Ik had geen idee, maar wist wel dat ik me wilde blijven ontwikkelen, liefst door werk. Dus voor vertrek naar China legde ik al contacten en al snel had ik een baan op no cure no pay basis voor een Nederlands trainingsbedrijf in Vietnam als hun China Representative. Deze baan was achteraf gezien niet de beste keuze voor mij, maar ja, ik wilde zo graag- te graag- dat ik deze kans greep.

Als ik iets geleerd heb over werk vinden in het buitenland is dat het valt of staat met de mensen die je kent. De mensen maken het verschil of je een mooie tijd gaat hebben, of je vrienden gaat maken en een baan vindt. Die mensen kunnen trouwens ook in Nederland zitten en mensen kennen in de stad waar je nu zit.

Deze gedachte werkt beter: “Mensen leren kennen heeft de hoogste prioriteit.”

 

*Ik had de luxe dat mijn man genoeg verdiende zodat ik niet meteen vanwege het geld aan de slag moest. Ik realiseer me terdege dat dit zeker  niet voor iedereen geldt. Maar ook als je het geld wel nodig hebt, scroll dan even door naar Mythe 7 hieronder en zorg ervoor dat je een financiële buffer hebt om het 6-12 maanden zonder baan uit te kunnen zingen.

 

Mythe 2. Zonder werkvergunning kun je niet werken

Dat zou je wel denken he? Als jurist dacht ik dat in ieder geval wel- ik doe dingen graag volgens de wet. Dat je nu geen werkvergunning hebt, betekent niet dat je nooit een werkvergunning kunt krijgen. En sterker nog, ik heb gemerkt dat je niet altijd een werkvergunning nodig om een baan te krijgen in het buitenland- en omgekeerd, dat wel mogen werken niet altijd een garantie is dat je wel een baan vindt.

Soms kan een werkgever je helpen met het verkrijgen van een werkvergunning. Soms kun je via een persoonlijk contact of een vergunningenbureau alsnog aan een work permit komen. Voor sommige banen gelden uitzonderingsregels, zoals bij soms bij ambassades. Je zou je eigen bedrijf kunnen oprichten. Soms kun je online aan de slag voor een Nederlandse of andere werkgever of soms offline in het grijze niemandsland onder de radar.

Ga denken in mogelijkheden en kansen, laat je leiden door je interesses en wat je leuk vindt, en wie weet wat er op je pad komt.

Deze gedachte werkt beter: “Ik ga met een open mind kijken wat er wel mogelijk is.”

 

Globalicious Expat Energy Baan vinden buitenland
Hoe vind je een baan in het buitenland als partner?

–> Zie ook mijn blog post 50 ideas to create a new career abroad voor inspiratie voor een nieuwe baan in het buitenland.

 

Mythe 3. Het bedrijf van je man moet je helpen om een baan te vinden

Gelukkig/helaas ben ik gezegend met een echtgenoot die geen valse verwachtingen wilde scheppen voor ons vertrek. Hij gaf heel duidelijk aan dat ik niets hoefde te verwachten van de multinational waar hij voor werkt. Geen hulp met een baan vinden of een werkvergunning regelen (wel een opleidingsbudget gelukkig). En daar had hij helemaal gelijk in.

Ook van je man zelf moet je niet teveel verwachtingen hebben bij je baanzoektocht. Hij zal het druk genoeg hebben met het onder de knie krijgen van zijn eigen nieuwe baan en met de uitdagingen van het nieuwe land om jou veel te kunnen helpen. Uitzonderingen daargelaten, kun je maar beter je verwachtingen van je man’s werkgever en van hem loslaten.

Deze gedachte werkt beter: “ Ik neem verantwoordelijkheid voor het opbouwen van mijn eigen leven in het buitenland.”

 

Mythe 4. Je gaat je vervelen als je geen baan hebt

Het is zo moeilijk voor te stellen als je nog in Nederland (of elders) een vaste baan en een druk sociaal even hebt, dat er een leven is buiten de rat race. Een leven van minder haast en verplichtingen, van meer tijd voor je gezin, voor ontdekken, voor gezonder leven.

Het beeld van de expatvrouwen om 11 uur in de morgen aan de sherry bestaat nog steeds, maar zelf kom ik die dames nauwelijks tegen. Integendeel, ik zie vrouwen die een stabiele thuisbasis bieden, die hun mannetje staan terwijl hun man lang en veel van huis is en er geen familie in de buurt is. Vrouwen die activiteiten voor de hele gemeenschap organiseren, studies oppakken of promoveren op afstand, hun eigen creatieve business starten.

Er is in het buitenland altijd iets te doen is mijn ervaring. De uitdaging is eerder die dingen te doen die je energie geven in plaats van je gedachteloos te laten meezuigen in een eindeloze stroom van commissies, koffieochtenden en luizenmoeders (er zijn ook vrouwen die daar enorm van genieten overigens).

Deze gedachte werkt beter: “Ik grijp deze kans om een nieuw leven op te bouwen, ik ga ontdekken en nieuwe dingen uitproberen.”

 

Mythe 5. Je persoonlijke groei staat stil als je niet werkt

Als coach laat ik klanten bij de kennismaking cijfers geven aan hun leven op verschillende gebieden, zoals carrière, gezondheid en leefomgeving. In dat rijtje staat ook altijd persoonlijke groei. Als klanten hun carrière een laag cijfer geven, geven ze ook vaak hun persoonlijke ontwikkeling een heel laag cijfer (maar niet altijd). Heb jij het gevoel stil te staan in je ontwikkeling? Ik wil je uitdagen om te gaan ontdekken hoe je je persoonlijke groei vorm kan gaan geven- zelfs als je niet werkt, juist als je niet werkt.

Verhuizen naar het buitenland is een grote stap buiten je comfort zone, waar je enorm veel van leert over jezelf, waar je sterker en zelfstandiger van wordt en waar je hopelijk enorm veel plezier zult hebben. Maar het is ook een test van je veerkracht bij tegenslag, van je flexibiliteit en van hoe je omgaat met onzekerheid en onbekende situaties.

Vrijwilligerswerk, een baan onder je niveau, thuisblijfmoeder zijn, het voldoet misschien allemaal niet aan het beeld van wat je van jezelf had in Nederland.Toch kunnen dit de dingen zijn waar je enorm van groeit, voldoening uit haalt en de mooiste herinneringen aan over houdt. Of misschien doe je een studie, schrijf je een boek of zet je een eigen (online) bedrijf op. Al deze ervaringen kunnen helpen later weer een “echte” baan mee te krijgen.

Deze gedachte werkt beter: “Ik laat los wat ik vind dat ik zou moeten zijn en ik omarm mezelf als de krachtige/lieve/creatieve/humorvolle/ et cetera vrouw die ik ben.”

(ja dat klinkt een beetje zweverig, ik weet het. Maar probeer het eens- jezelf waarderen voor wie je bent in plaats van wat je doet).

 

Globalicious ExpatEnergy Taal leren
Altijd handig: de taal spreken

 

Mythe 6. Als ik de taal niet spreek, vind ik toch geen baan

Tja, dit is een halve mythe. Wie ooit naar Ik Vertrek heeft gekeken, ziet dat je zonder talenkennis in het buitenland ook in je privéleven in de raarste situaties kunt terecht komen.

Als je de taal wel goed spreekt, gaat het meestal makkelijker om een baan te vinden. Spreek je de taal niet goed? Ook dan is het vaak mogelijk om een baan te vinden of een bedrijf op te zetten. Of het je droombaan is, zal de vraag zijn, maar ook dat hoeft nog geen probleem te zijn.

Persoonlijk pleit ik ervoor meteen met taalles te beginnen, ook als je de taal al een beetje spreekt. Het geeft je dag structuur, je leert mensen kennen (zie Mythe 1) en in het begin heb je vaak nog lekker veel motivatie. Het kan zelfs een manier zijn om de balans in je relatie weer wat te herstellen als je niet werkt. Zo was ik een stuk beter in staat om de weg te vragen in China of gesprekken op straat te voeren dan mijn man. Echt, de taal spreken gaat je helpen je thuis te voelen.

Deze gedachte werkt beter: Het leren van de taal is een investering in me thuis voelen

 

Mythe 7. Het gaat me nooit lukken om een baan te vinden.

Hopelijk denk je dit niet, maar als je in het buitenland bent als “vrouw van” en je vertrouwde omgeving is weggevallen, is het makkelijk om aan jezelf te gaan twijfelen. En als je afgewezen wordt voor een baan die je heel graag wilde hebben, is dat een bittere pil. Wees alsjeblieft niet te hard voor jezelf– je doet wat je kan- en ook zonder baan ben jij een waaardevolle inwoner van deze planeet!

Weet je hoe lang het gemiddeld duurt om in Nederland een nieuwe baan te vinden? De cijfers hierover verschillen een beetje, maar daar gaat volgens vacatureplatform Step Stone al snel 7 maanden overheen van zoektocht tot contract. Als je in Nederland ooit van baan bent gewisseld, herinner je je dit vast nog wel- eerst bedenk je dat je een nieuwe baan wil, dan ga je eens rondkijken, dan brieven sturen, afwijzigingen ontvangen, sollicitatierondes, en uiteindelijk een contract.

En dat is dus in Nederland, waar je een huis hebt en weet waar de supermarket en het postkantoor is, waar je de taal spreekt. Het land waar je een netwerk hebt, gestudeerd hebt aan een instelling die werkgevers kennen enzovoort. Waar je niet de baan van een “local” wil hebben, en waar ze geen moeilijke werkvergunningen voor je hoeven aan te vragen. De plek waar je CV voldoet aan de vormgevingseisen. Geen wonder dat het in het buitenland niet zo makkelijk gaat als je graag zou willen. Stel je verwachtingen bij en zorg voor een financiële buffer hebt om het een aantal maanden uit te kunnen zingen, dat scheelt een hoop stress.

Deze gedachte werkt beter: “Ik gun mezelf tijd om me te oriënteren op de arbeidsmarkt en leuke dingen te doen naast het solliciteren.”


Lees meer op Globalicious Magazine over werken in het buitenland:

Wat zijn jouw ervaringen met werk zoeken in het buitenland? Deel ze hieronder in de comments- wie weet help je een andere vrouw met jouw ervaring.

 

 

Post Author: Margot

Margot
Margot woont sinds 2015 met haar gezin in Brunei. Een grote verandering na 4 fantastische jaren in metropool Beijing, waar ook haar twee kinderen werden geboren. Eerder woonde Margot in Barcelona en werkte zij in Oost-Afrika op het gebied van internationaal recht. Margot is Expat Coach en Trainer bij Clarity Brunei en bij haar eigen bedrijf Expat Energy (www.expat-energy.com). Ze begeleidt expats wereldwijd bij de hobbels van het leven, wonen en werken in het buitenland. Haar passies zijn reizen en nieuwe culturen ontdekken. Haar reis-wishlist wordt alleen maar langer. Daarnaast houdt ze van lezen en maakt ze met haar kinderen al dansend de woonkamer onveilig.

3 reacties op “Een Baan Vinden In Het Buitenland Als Je Meeverhuist Met Je Man- 7 Mythes Doorgeprikt

  Avatar

  work per mit cho nguoi nuoc ngoai

  (8 september 2018 - 4 h 53 min)

  Great post. I used to be checking constantly this blog and I am impressed!
  Very useful information specially the last section :
  ) I care for such info much. I used to be looking for this particular info for a very lengthy time.
  Thanks and best of luck.

  Avatar

  work permit là gì

  (24 september 2018 - 5 h 53 min)

  Hi there, the whole thing is going fine here and ofcourse
  every one is sharing information, that’s actually good, keep up writing.

  I was introduced to this site by my brother. I also have a desire to go abroad, but finding a job is difficult. The article gave me a lot of information.
  Hope there will be more good and meaningful articles…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.