Home Familie Bevallen in Zwitserland: hoe anders is dat vergeleken met bevallen in Nederland?
bevallen in Zwitserland

Bevallen in Zwitserland: hoe anders is dat vergeleken met bevallen in Nederland?

door Susan

Afgelopen december ben ik bevallen van een dochter, in Den Haag. Ondanks dat ik al een dochter heb was bevallen in Nederland nieuw voor mij. Mijn oudste dochter is namelijk geboren in Zwitserland. De bevalling zelf was op zich niet veel anders voor mij dan in of buiten Nederland. Maar toch heb ik best wat verschillen gemerkt in de begeleiding en alles rondom bevallen in het buitenland en bevallen in Nederland. En dan is mijn buitenlandse beval ervaring in Zwitserland geweest en niet eens in Afrika of ergens in de Zuid Amerikaanse jungle. De grootste verschillen die ik heb gemerkt beschrijf ik hieronder.

Geen kraamzorg in Zwitserland: hoe werkt dat zonder hulp?

De meest gestelde vraag tijdens de laatste maanden van mijn zwangerschap in Nederland was: ‘Heb je kraamzorg al geregeld?’. En na de bevalling: ‘Had je fijne kraamzorg?’. Kraamzorg is blijkbaar een groot iets in Nederland. En geheel begrijpelijk want volgens mij hebben ze dit niet op andere plekken in de wereld. Wel heb je Nederlandse kraamzorg die hun diensten ook in het buitenland aanbieden. Maar dit is allemaal op eigen wens en niet vergoed door verzekering oid voor zover ik weet. In elk geval bestaat kraamzorg in Zwitserland niet.

Toch heb ik me prima gered in Zwitserland zonder kraamzorg. Dankzij mijn man die zijn vrije dagen opspaarde om rondom de bevalling vrij te kunnen zijn. Heel fijn en luxe om zo deze tijd samen te kunnen doorbrengen. Zowel rondom mijn bevalling in Zwitserland als in Nederland. In Nederland hadden we wel kraamzorg. Maar eerlijk is eerlijk, ik vond het niet heel prettig om al die dagen in de ochtend iemand in ons niet zo grote appartement in Den Haag te hebben. Maar wellicht is dit anders als je niet zo eigenwijs bent als ik en overdag niet in bed wil liggen en het liefst zelf een beetje rond rommel.

bevallen in Zwitserland

Bevallen in het Duits is toch anders

In Nederland praat bijna iedereen Nederlands. Althans, in het ziekenhuis en bij het consultatiebureau ed. Heel handig! Voor mij maakte dit een erg groot verschil. Ik kon vooraf goed alles bespreken en duidelijk maken en tijdens en na de bevalling ook. In het Duits lukte dit me ook wel, maar niet zo makkelijk of duidelijk als in mijn eigen moedertaal. Zeker de nuance in bepaalde zaken is zoveel makkelijker voor mij in het Nederlands dan in het Duits.

Ik weet nog goed dat ik na 3 dagen vertelde dat ik vandaag naar huis ging (in Zwitserland is het ‘gewoon’ 5 dagen in het ziekenhuis te blijven) want ik was zo klaar met daar zijn en de onrust en mijn snurkende buurvrouw dat ik naar huis wilde. Toen ik dit vertelde tegen de zuster, keek ze me woest aan, zei niks en haalde direct de arts erbij. Vervolgens werd me verteld dat ik niet naar huis mocht vanwege eerdere complicaties. In het Nederlands is dan voor mij makkelijker mijn gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. In het Duits komt dit dan al snel kort en direct over wanneer ik probeer netjes doch dringend duidelijk te maken dat ik vandaag ging. Uiteindelijk is het me gelukt om die dag te vertrekken, maar mijn Hollandse directheid en zelfstandigheid waren ze niet gewend van patiënten.

Homeopathie rondom de bevalling is even wennen voor een nuchtere Hollandse

In Zwitserland wordt er veel gedaan met homeopathie is mijn ervaring. Rondom mijn zwangerschap en bevalling daar kreeg ik veel tips over bepaalde kruiden en allerlei advies voor theeën die voor bepaalde zaken goed waren. Zelfs in het ziekenhuis kreeg ik bepaalde homeopathische tabletten die me zouden helpen om aan te sterken na bloedverlies. Ik kon er altijd heel hartelijk om lachen met mijn nuchtere Hollandse instelling. Maar nadat ik het met een vriendin erover had die zelf arts is, zie ik het anders. Ik zue de mooie kant ervan. Want hoe mooi en bijzonder dat er in de Westerse wereld nog zo wordt gewerkt met de helende kracht van de natuur.

Naast de baby ook bezoek uit Nederland in huis

Het voordeel of nadeel (is maar net hoe je het bekijkt) van bevallen in het buitenland is dat bezoek vaak wat minder is. De meeste familie woont ver weg en kan vaak niet gelijk langskomen, evenals vrienden uit Nederland. Vrienden in je nieuwe land kunnen natuurlijk wel op bezoek komen, maar in mijn geval was dit niet 3 weken lang elke dag bezoek, gelukkig. Aan de andere kant bleef bezoek uit Nederland vaak slapen vanwege de reistijd wat ik achteraf niet meer zou doen. Veel te pittig voor mij om naast de zorg voor een destijds pittige baby ook nog gastvrouw spelen. Na de bevalling in Nederland hebben we heel bewust bezoek op een laag pitje gehouden. Voor ons oudste maar ook voor onze rust. Eerst even wennen aan elkaar en de nieuwe balans vinden.

beschuit met muisjes

Beschuit met muisjes: een typische Nederlandse gewoonte in Zwitserland

We hebben eraan meegedaan hoor, beschuit met muisjes. Dat hoort dan toch he, in Nederland. Ok, we hadden bij de eerste ook de chocolade variant: chocolade met muisjes erin. Beetje Swiss-chocolate gecombineerd met Nederlandse muisjes. Geen idee of er elders ter wereld zulke tradities zijn om iets speciaals te serveren aan je kraambezoek…

Thuis bevallen uit den boze

Waar in Nederland de gemiddelde vrouw zorg ontvangt van de verloskundige en thuisbevalling de norm is (althans, je moet bijbetalen wanneer je in het ziekenhuis wil bevallen zonder een medische indicatie), is dat buiten Nederland vaak anders. In Zwitserland verliep mijn hele zwangerschap onder controle van een gynaecoloog. Elke keer had ik een echo. Want, zo zei mijn gynaecoloog: ik heb het apparaat toch staan! Verder werd bijna elke afspraak bloed afgenomen, mijn gewicht en bloeddruk gecheckt en was de bevalling standaard in het ziekenhuis. De vraag daar was niet: heb je kraamzorg geregeld, maar: welk ziekenhuis ga je bevallen en ook hoe je verzekerd bent. Want hoe ‘luxer’ verzekerd, hoe ‘luxer’ je bevalling. Wanneer je ‘normaal’ verzekerd bent dan kom je met meerdere vrouwen na de bevalling op een kamer. In tegenstelling tot wanneer je ‘prive’ verzekerd bent. Dan kan je bevallen in een privekliniek. Daar krijg je een privekamer voor jou en je partner en ook nog een luxe diner na de bevalling. Ik weet niet of je daar op zit te wachten. Het idee van een privekamer is wel fijn, al kan je als normaal verzekerde dit ook van de voren reserveren en er per nacht voor betalen.

Bevallen in het buitenland: goed bevallen of niet?

Wat mij betreft wel. Net als Margot eerder al deelde in haar blog: zwanger zijn en bevallen in het buitenland is anders dan je je misschien had bedacht, maar ook een mooie en leerzame ervaring. Het gaf mij weer een nieuwe kijk op Zwitserland en de gewoontes die daar zijn. Mogelijk geldt dit voor jou ook.  Of zorgt het voor een verfrissende kijk op de dingen die je in Nederland als vanzelfsprekend ziet maar niet zo blijken te zijn in het land waar je gaat bevallen. Dat iets anders is hoeft niet erg te zijn maar kan ook veel moois opleveren. Ben jij bevallen in het buitenland en heb jij ook verschillen gemerkt tussen jouw land en Nederland? Laat het me weten via de reacties hieronder.

Meer inspiratie!

5 reacties

Margot
Margot 19 april 2018 - 4 h 25 min

Leuk Susan! Had jij ook een babygroep in Zwitserland? Daar kreeg ik goede tips en steun voor de chaos na de bevalling 🙂

Reply
Avatar
Susan 19 april 2018 - 9 h 21 min

Ha Margot! Ik had geen babygroep in Zwitserland. Wel vriendinnen die ongeveer tegelijk een kindje kregen. En gelukkig viel de choas wel mee:).

Reply
Avatar
Jitske 10 januari 2019 - 14 h 45 min

Hi Susan, wat fijn om te lezen. Ik ga als t goed gaat, in mei bevallen in Zwitserland (Geneve) en vroeg me af of je weet hoe je gemakkelijk een offerte kunt opvragen. Gr. Jitske

Reply
Avatar
susan 10 januari 2019 - 20 h 55 min

Hoi Jitske, Wat leuk dat je dit blog gevonden hebt. Waarvoor en/of waarbij wil je een offerte opvragen? Ik heb zelf geen ervaring met offertes opvragen rondom mijn zwangerschap in Zwitserland, alleen voor andere zaken dan mijn zwangerschap. Hoe dan ook veel succes en sterkte! En mocht ik je nog verder kunnen helpen stuur dan vooral een bericht! Groet!

Reply
Avatar
Jitske 6 februari 2019 - 14 h 28 min

Hi Susan, dank voor jouw snelle reactie. De mijn een stuk later :). Maar de offerte zou ik graag opvragen, omdat ik wil weten of mijn Nederlandse zorgverzekering de boel dekt. Ik ben tijdens mijn verlof in Zwitserland vanwege het werk van mijn partner, maar behoud daarmee wel mijn NLse zorgverzekering. Groet

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up