Home Cultuur Carnaval in Uruguay: een onvergetelijke ervaring
Carnava in Uruguay - featured

Carnaval in Uruguay: een onvergetelijke ervaring

door Marieke

Carnaval is in Nederland van oorsprong een katholiek feest met een heidens tintje dat uitbundig gevierd wordt gedurende de drie dagen voorafgaand aan de vastentijd. Van origine werd het alleen gevierd in het zuiden, maar tegenwoordig wordt het ook gevierd in andere delen van het land. Tijdens de Carnavalsdagen zijn er feesten waarop gehost en gedronken wordt en er zijn optochten waarin soms de draak wordt gestoken met bekende personen en/of politieke issues worden uitgebeeld. Echter, hier in Uruguay doen we dat anders.

Carnaval in Uruguay

Het carnaval van Uruguay is een van de belangrijkste festivals van het land en heeft het kenmerk dat het het langste carnaval ter wereld is. Uruguay heeft een uniek carnaval in de wereld. Niet alleen omdat het loopt van januari tot maart, veertig dagen lang, maar ook door de manier waarop het carnaval wordt gevierd. Geen ander land kan hier aan tippen. Toeristen uit alle windhoeken van de wereld komen hier carnaval vieren.

 

Het Uruguayaanse Carnaval is te verdelen in 5 categorieën

  • Murgas: theater voorstellingen die bestaan uit een combinatie van een koor, theatrale verhalen en muziek uitgevoerd door een groep van 10 a 15 mensen.
  • Parodistas: nemen vooral zeer populaire figuren bij het oortje, dit in combinatie met acteren en muziek, is een van de meest aantrekkelijke onderdelen voor het carnavalspubliek geworden.
  • Humoristas: om mensen aan het lachen te maken met een mix van liedjes en dans.
  • Revistas: deze geven een imitatie van internationale tijdschriften, vooral die uit Buenos Aires in de jaren vijftig, maar in de jaren 80 kregen ze ook een sociale inhoud.
  • Comparsas of Negros y Lubolos zijn afstammelingen van de Europeanen vermomd als afro Uruguayanen (tijdens de optocht van de llamadas).

In alle vijf de categorieën zijn prijzen te winnen en worden weken lang uitvoeringen en wedstrijden gehouden. Daarnaast zijn er ook nog diversen optochten en is er de typisch Uruguayaanse Candombe.

 

Ik woonde het carnaval bij in Montevideo: dit moet je meemaken!

Exotisch

Het Uruguayaanse carnaval is niet te vergelijken met het carnaval dat we in Nederland kennen. Mensen gaan hier niet hossend, zingend en drinkend in de polonaise de kroeg in of de straat op.

Wat dan wel?

Ik ben in Montevideo naar een Llamada geweest. Tijdens de carnaval is het hier hoog zomer en dat dat maakt dat de temperaturen hier letterlijk en figuurlijk hoog kunnen oplopen.  Tijdens een Llamada lopen er verschillende groepen door de straat. Iedere groep vertegenwoordigd een dorp, wijk of dansgroep.  De groepen bestaan uit 30 of meer trommelaars, de groep is vrolijk verkleed en ze slaan urenlang ritmisch alsof in extase lijkt het wel op hun grote of kleinere trommels. De zogenaamde cadombe is afkomstig van Afrikaanse slaven en komt voort uit de combinatie van de meer dan twintig Afrikaanse volkeren die als slaven naar dit deel werden gebracht. Elk van deze had zijn taal, zijn manier van zijn, zien en voelen, zijn cultuur, zijn dansen en liedjes. Door de muziek en het uitoefenen van religie en rituele vonden ze een stukje van hun identiteit terug.

 

Dan komen de kleurrijke vlaggendragers die de naan van hun groep uitdragen en natuurlijke de meest mooi getooide en schaars geklede vrouwen die al dansend op hoge hakken zich door de straat voortbewegen. Ze worden enthousiast door het publiek aangemoedigd en poseren met enige regelmaat even voor een foto. Een opa en oma, altijd met stok beelden de erfenis van de slaven tijd uit en er zijn prinsen en prinsessen die nog mooier zijn dan de andere dansers. Er kunnen wel veertig groepen meelopen en deze worden onvermoeid aangemoedigd door vele rijen dik publiek dat naast de weg staat. Er zijn mensen die een zitplaats hebben gekocht maar de meeste mensen hebben hun eigen stoeltje of staan. Carnaval is er voor jong en oud, rijk en arm en mensen uit alle bevolkingsgroepen komen samen tijdens de carnaval. En ja, er wordt best veel gedronken, lopen er zakkenrollers rond en vinden er soms kleine opstootjes plaats. En toch, heb ik me niet onveilig gevoeld. Ik was vooral moe maar ook zeker voldaan na deze fantastische belevenis.

 


Ik vond het een fantastische ervaring en ik kan dan ook iedere aanraden om het Carnaval in Uruguay te gaan beleven.


 

Meer inspiratie!

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up