Depressie als je lang van huis bent

Depressie, 9  letters die het leven van Daan en Tineke de laatste weken en maanden hebben veranderd. Hun leven, dat in theorie het hoogtepunt van geluk zou moeten zijn. Twee jaar lang op avontuur door Zuid-Amerika, iets waar ze zo lang naar uitgekeken hebben. Dat is het! op de een of andere manier, maar anders, niet zoals verwacht en anders dan gepland. Maar waarom is het zo stil om hun heen?

 

Depressie op reis

Ze hebben besloten om eerlijk en open te schrijven over de depressie van Daan.  Hoe het met ze gaat sinds ze aan deze reis zijn begonnen. Eerlijke en open woorden. Maar hoe om te gaan met dit onderwerp, hoe eerlijk wil je zijn, het meest kostbare en intieme onthullen?  Gevoelens met anderen delen? Ze kunnen en willen niet doen alsof.

Geen gemakkelijke stap. Om het toe te geven en er ook over te praten. Schrijven! Bang om gestigmatiseerd te worden …

Eigenlijk wilden ze op dit moment constant verslag doen van hun avonturen op een ver continent.

Ik heb Daan en Tineke en hun drie kinderen leren kennen op onze “campo” La Chacra Holandesa” in Uruguay. Ze vonden onze plek met hun kampeerbus via de Ioverlander app. Ze vroegen of ze een aantal dagen bij ons konden kamperen.

Ze bleven met wat kleine onderbrekingen drie maanden.

Iedereen heeft toch de tijd van zijn leven! Vrijheid, reizen, mooie dingen beleven, avontuur. Maar wat als je er niet van kunt genieten, je niet zo blij en gelukkig bent als je zou willen zijn, je futloos bent, je niet kunt slapen en je constant zorgen maakt over alles wat nog komen gaat.

Je geconfronteerd wordt zaken uit het verleden die je liever wilde vergeten maar die je onderweg toch weer inhalen.

Het hebben van negatieve gedachten, ik kan niets, ik ben nergens goed voor, het is een luxe probleem, ik stel me aan aan.

Gevoelens, schuldig voelen naar je partner en tegelijkertijd het gevoel hebben deze situatie samen te delen.

Boos zijn op jezelf, niet het nodige geduld hebben, verdrietig worden op de gekste momenten, gevoelens van angst,  hoe ga ik dit redden.

 

Vechten tegen een depressie is niet gemakkelijk!

Het is voelt als een wanhopige poging om het uit koude water te komen en niet te verdrinken.

Gedurende drie maanden heb ik de familie psychologische ondersteuning geboden. Ik heb met Daan de nodige gesprekken gevoerd.  Samen hebben we al pratend vele wandelingen gemaakt.  Met behulp van de cognitieve gedragstherapie heeft hij meer inzicht en handvatten gekregen om zijn negatieve gedachten om te buigen.  Gelukkig hebben we ook kunnen lachen en met de nodige humor het ijs op vele fronten kunnen breken.

Soms lukt het, gaat het beter,  al blijven goede en mindere dagen elkaar afwisselen.

Wat hielp was om een paar versnellingen lager te rijden. Op leuke plaatsen wat langer blijven. Voor zover als mogelijk de dag structureren, samen een planning maken. Stressvolle zaken onderling goed te verdelen en elkaar te ondersteunen. Leven in het “hier” en “nu”. Je concentreren op de positieve gebeurtenissen van de dag, zelfs als het niet altijd goed gaat.

Ook van Tineke wordt er veel gevraagd. Het gevoel de kar te moeten trekken, de boel draaiende te moeten houden, het kost veel kracht en energie. Proberen geduldig te blijven en Daan de tijd en ruimte te geven om zijn positie in het gezin weer terug te veroveren. De relatie staat onder druk. Het maakt je moe en soms wanhopig. Eigenlijk wilde ze reizen, kennis maken met vreemde landen en culturen, samen met haar gezin op avontuur. Ze probeert de dag en situatie te accepten zoals die is.

 

On the road

De familie is nu weer “on the road” en naar omstandigheden gaat het goed met ze. Online heb ik nog met enige regelmaat contact met Daan en Tineke en ik bied ze via skype psychologische ondersteuning. Herkent u dingen uit dit verhaal of wilt u  meer weten over online psychologische ondersteuning? Kijk dan eens hier.

 


In verband met privacy zijn de namen in dit artikel gefingeerd.


 

Post Author: Marieke

Marieke
Marieke woont sinds januari 2015 met haar man in Uruguay, op het platteland op zo'n 40 km van hoofdstad Montevideo. Haar familie bestaat uit een aantal kippen, drie honden, twee katten en twee paarden. Ze hebben hun eigen huis gebouwd en leven zo zelfvoorzienend mogelijk. Marieke is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en biedt online psychologische en/of sociale ondersteuning aan met name Nederlanders in het buitenland. Haar werk is haar passie en vorig jaar heeft zij haar eigen bedrijf opgezet om haar diensten ook online aan te bieden. Daarnaast houdt zij enorm van dieren en het buitenleven. Ze geniet van het paardrijden en lange strandwandelingen maken met de honden. Het roer omgooien was de beste keuze ooit!

1 reactie op “Depressie als je lang van huis bent

    Avatar

    Caroline van gurp

    (31 mei 2018 - 16 h 26 min)

    Prachtig om dit te lezen
    Woon zelf in zweden voor bijna 7 jaar. Toch blijft er een gemis naar de roots. Soms heb ik van die momenten dat je terug wilt. Dan ga je daarheen en dan wil ik weer naar Zweden . Raar maar waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.