Home Eten Gastblog Nicolette – Eten in je nieuwe buitenland
eten in je nieuwe buitenland

Gastblog Nicolette – Eten in je nieuwe buitenland

door Gast

Wie herkent het niet: je bent net verhuisd naar een nieuw land en je bent doodmoe. De voorbereiding kostte veel energie, de verhuizing zelf was hectisch en het settelen valt niet makkelijk. De verhuis periode zorgt ervoor dat je nog niet lekker in je vel zit.

Terwijl je partner alweer druk aan het werk is en de kinderen op school zitten, probeer jij zo goed en zo kwaad mogelijk een behoorlijke maaltijd in elkaar te flansen maar dat valt tegen. Een lokale markt op vakantie ziet er altijd kleurrijk en vers uit, maar het is opeens een ander verhaal als je je wekelijkse boodschappen moet doen.

Verhuizen kost veel energie

Sowieso is verhuizen al erg stressvol maar naar het buitenland gaat er nog een flinke schep bovenop. Behalve stress zul je waarschijnlijk ook anders eten. Je vertrouwde producten kun je niet vinden (bestaat niet in je nieuwe land of staan verstopt op een hele onlogische plek), er is de taalbarrière, je hebt weinig/geen kennis van de lokale producten, en er zijn cultuurverschillen. Toen ik in de jaren negentig naar Tsjechië verhuisde bakte heel Nederland in Croma want roomboter was echt uit den boze. Croma was natuurlijk niet te vinden maar na lang zoeken had ik iets gevonden: helaas bij thuiskomst bleek het schapenvet te zijn. Al met al kost het je dus ook nog eens een hoop energie en tijd om op eet expeditie te gaan.

Hoe zorg je ervoor dat je weer lekker in je vel zit

Energie krijg je door gezond te eten maar ook door een nieuw, leuk sociaal netwerk op te bouwen, goed uit te rusten (neem er de tijd voor om je nieuwe indrukken te verwerken), genoeg te bewegen en leuke dingen te ondernemen.

Voeden in plaats van vullen

In de drukke periode rondom een verhuizing hoor ik vaak dat gezond eten erbij inschiet, het is het laatste dingetje waar men aan denkt, zonde want voor jezelf zorgen zou op de eerste plek moeten staan en verhuizen is topsport (heb ik net weer ondervonden). Je kunt daardoor veel meer aan zowel fysiek als mentaal. Hier dus een paar tips op een rijtje:

Voor de verhuizing:

  1. Begin alvast met het verminderen van alle ongezonde zooi die energie aan je onttrekt: suiker is hier goed voorbeeld van, maar ook koolhydraatrijke producten zoals brood vallen bij veel mensen niet lekker (opgeblazen gevoel bijv)
  2. Dankzij internet en google translate kun je al heel wat te weten komen over voeding in je nieuwe omgeving. Je kunt bijv lokale recepten opzoeken of alvast een kijkje nemen op de website van een supermarktketen in je nieuwe land. Zo krijg je alvast een idee wat er te koop is. Via allerlei facebook groepen kun je ook al veel hulp krijgen van andere expats in je nieuwe land (zoekterm Nederlanders Belgen in xxland).
  3. Rondom je verhuizing is het sowieso handig om alles goed te plannen maar zeker ook om voor een poosje vooruit een weekmenu te maken met hele simpele gerechten bestaand uit basis producten die snel op tafel staan. Zo voorkom je dat je snel terugvalt op vullen in plaats van voeden (pizza´s en broodjes kebab)
  4. Heel algemeen raad ik aan om vooral veel groenten te eten, zo min mogelijk suiker, wat minder koolhydraten dan in Nederland door het voedingscentrum wordt voorgeschreven, af en toe peulvruchten te nemen, en dagelijks 3x fruit, een handje noten/zaden/pitten te nemen.
  5. Ondanks de anti brood hype is Nederland nog steeds een echt brood land met ´s ochtends en ´s middags een broodmaaltijd. Mocht je zelf ook een echte brood eter zijn, dan zal je in veel landen het brood wel missen. Goede alternatieven zijn:
    • ontbijt gebaseerd op fruit en yoghurt of melk of ei of andere ontbijtgranen zoals haver.
    • lunches gebaseerd op groente aangevuld met eiwitten en vetten (gerookte kip, vis uit blik, gekookt ei, noten en zaden, kaas, peulvruchten etc).

Over Nicolette:

nicolette ottolini krinkels

Ik ben Nicolette Ottolini, woon sinds 1996 in het buitenland en ben sinds een aantal jaren gevestigd in Spanje. Toen wij voor het werk van mijn man naar het buitenland gingen, ben ik mij gaan omscholen tot gewichtsconsulente. Mijn specialiteit is het begeleiden van mensen die net naar het buitenland zijn verhuist omdat ik uit ervaring weet dat het ontzettend moeilijk is om een gezond eetpatroon op te bouwen in een land waar je niet eens de namen van de producten weet, laat staan hoe je er iets lekkers en gezonds van kan maken. Wil je op de hoogte blijven van gezonde recepten en handige tips, volg dan mijn instagram theperfectbalancenl of facebook.

Meer inspiratie!

1 comment

De lekkerste Granola volgens mijn eigen recept - GLOBALICIOUS 1 november 2018 - 11 h 04 min

[…] de ochtend eet ik graag een echte Hollandse bruine boterham. Zo’n heerlijk verse bruine boterham, nog een beetje warm […]

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up