Home Emigreren Heimwee bij een kind rondom een emigratie – vier tips
Heimwee bij een kind rondom een emigratie – vier tips

Heimwee bij een kind rondom een emigratie – vier tips

door Susan

Mijn dochter Anna is vier jaar geleden geboren in Zwitserland. De eerste 3 jaar en 8 maanden van haar leven heeft Anna met ons geleefd in Zwitserland. Ze ging naar een kinderopvang waar ze Zwitsersduits spraken. In de winkels en op straat praatte veel mensen (zwitsers)duits. Bij de kinderarts spraken we Duits, met de buren praten we Duits. Met vrienden praten we Engels en met een aantal Nederlands. Ze wist niet anders dan dat ze in Zurich woonde.

Oktober vorig jaar zijn we verhuisd naar Nederland, geremigreerd. Tijdelijk. In principe was het plan tot maart, we hebben dit nu verlengd tot half juli. Anna gaat nu naar een school waar ze alleen Nederlands spreken en de meeste mensen hier, in de winkels en op straat, spreken Nederlands. De familie en vrienden die we spreken praten allemaal Nederlands. En ondanks dat Nederlands altijd vertrouwd was voor Anna heeft ze nu heimwee.

Ze mist wat ze kende, wat vertrouwd was.

Ze mist haar vriendjes van de opvang, de leid(st)ers. Na twee weken Nederland begon ze over Zurich. Wanneer we er weer heen gingen en dat ze die en die wilde zien en naar een bepaalde plek heen wilde. Vriendinnen met wie ze zo graag speelde mist ze, de omgeving, hoe we daar leefden en ook het eten. En ik begrijp haar. Deels dan, want de witte worsten, sauerkraut en kartoffelstock kan ik prima missen. Maar we hebben heel wat achter gelaten en zeker voor haar is het alles wat ze kende als vertrouwd.

Afgelopen maanden heb ik heel bewust onderstaande toegepast. Deels doordat ik bekend ben met heimwee door de online cursus die Aimee en ik samen gemaakt hebben, deels door te weten hoe om te gaan met verandering en verlies door mijn werk als verlies en rouw coach.

Mocht jouw kind ook last hebben van heimwee dan helpen wellicht de volgende tips:

Tip 1 – Accepteer de heimwee

Laat de heimwee er zijn. Ontken het niet en praat er niet overheen. Als heimwee er is, laat het er zijn. Accepteer het. Hoe leuk een nieuwe omgeving ook kan zijn en hoe wel overwegen een keuze om iets achter te laten ook is, heimwee komt en gaat. Je kan weinig doen om heimwee te voorkomen. Je kan er wel mee leren omgaan.

Tip 2 -Maak het bespreekbaar

Voor kinderen kan het lastig zijn de juiste woorden te vinden om hun gevoel te uiten. Het kan helpen dat jij dan de veranderingen voor hen bespreekbaar maakt. Wanneer je dit vooraf doen en een verandering voorbespreekt en hen mee laat denken kan dit helpen in de aanpassing. Wanneer je dit na de verandering doet en je eigen gemis, verdriet of spanning benoemd kan dit helpen in het herkennen van hun eigen gevoel.

Tip 3 – Onderneem samen

Wanneer je verhuisd naar een ander land en vervolgens daar de hele dag thuis zit dan is er grote kans dat dit meer heimwee oproept dan wanneer je samen eropuit gaat en nieuwe dingen ontdekt en doet in jullie nieuwe omgeving. Ga doen, onderneem en maak samen nieuwe leuke herinneringen.

Tip 4 – Koester herinneringen samen

Pak af en toe een fotoalbum erbij van eerder. Haal herinneringen op aan wat geweest is. Zo laat je merken dat het verleden er toe doet en ook dat heimwee begrijpelijk is en ook jij gemis ervaart. Je creëert ruimte voor gesprek en voor verwerking.

Nu, 5 maanden later heeft Anna het nog steeds over Zurich. Ze heeft heimwee en het komt in vlagen. Gelukkig kan ze er goed over praten en ik heb er vertrouwen in dat het wel goed komt met haar. Zoals vanavond als ze aan tafel uit het niets zegt dat ze Lava, haar favoriete leidster van de opvang in Zurich, zo mist en uitlegt waarom. Samen halen we herinneringen op en maken we haar gevoel bespreekbaar. Uiteindelijk sluit ze de avond af met een glimlach om haar mond. Maar af en toe knijpt mijn moederhart samen zeker met het vooruitzicht dat er over een paar maanden weer een grote verandering aan komt. Wat leert ons meisje al jong wat afscheid en gemis is.

 

En als alles niet helpt en de heimwee niet minder wordt, ga dan eens een gesprek aan met een kindercoach of -counselor. Er zijn zoveel mogelijkheden voor online coaching, ook bij heimwee en ook zeker voor kinderen. Neem zijn/haar gevoel serieus en zoek hulp.

Meer inspiratie!

2 reacties

10 reasons not to go on a world trip - Bouwmanni travel the world 18 juli 2018 - 15 h 41 min

[…] girlfriends. What does our restlessness do to her over and over is what repeats itself in my mind. After saying goodbye to friends Zurich last September, she needs to say goodbye again to new ones made. It’s nice to see how a little girl can make […]

Reply
Schoenen uit in huis? Ik hoop het! - GLOBALICIOUS 13 september 2018 - 20 h 18 min

[…] naar school ging vroeg ze de eerste weken vaak waarom ze geen schoenen uit deden in de klas. Na vier jaar Zwitserland was voor haar schoenen uit doen de normaalste zaak van de wereld. Volgens mij gaan in Zwitserland […]

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up