Help, ik ga verhuizen! 5 tips om het makkelijker te maken.

Afgelopen weken zat ik er middenin: een verhuizing. Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in mijn ‘oude’ huis en is de wifi aansluiting actief in het nieuwe huis. Zo ongeveer 80 procent van de spullen is al verhuisd, maar ik ben nog niet helemaal over. Ik zit er dus middenin. En hoewel dit een redelijk eenvoudige verhuizing is (binnen dezelfde stad, met relatief weinig spullen) is het toch wel weer een hele gebeurtenis en deel ik graag 5 tips uit mijn eigen ervaring voor iedereen die binnenkort ook gaat verhuizen.

Tip 1 – Begin op tijd

Klinkt misschien als een open deur, maar ik heb me hier dus echt in vergist. Misschien wel omdat het om een ‘eenvoudige, kleine’ verhuizing gaat. Het zat wel ergens in mijn achterhoofd dat ik dingen moest gaan regelen, maar uiteindelijk kwam ik vrij laat in actie. Zo was ik dus erg laat met het reserveren van een verhuisbusje. En kwam ik er die week achter dat zo ongeveer heel Grasse ging verhuizen. Ok, dat is overdreven, maar het bleek dat in het weekend er geen busje meer te krijgen was. We moesten onze verhuizing noodgedwongen naar de vrijdag verplaatsen.

VerhuizenLevertijden

Als je nieuwe spullen nodig hebt voor je nieuwe huis, houdt dan rekening met levertijden. Zo hebben wij een nieuwe wasmachine besteld en ik hoop oprecht dat hij op tijd wordt geleverd. Want er zijn veel dingen waar ik wel zonder kan en een tijdje op de tuinstoelen zitten vind ik ook niet erg, maar niet kunnen wassen vind ik toch wel een probleem. Mijn man riep al heel vrolijk dat er vast wel een wasserette in de stad zat.

Tip 2 – Vind het wiel niet zelf uit

Lijstjes maken met wat er allemaal geregeld moet worden, daar had ik ook best eerder mee kunnen beginnen. En ik heb het allemaal zelf zitten verzinnen. Adreswijzigingen, verhuisdozen regelen, etc. Je kunt op internet checklists vinden en uitprinten zo hoef je niet alles zelf te verzinnen. Wat voor jou niet van toepassing is streep je lekker meteen weg. En je houdt een goed overzicht over van wat er allemaal wel moet gebeuren.

verhuizen
Maak gebruik van bestaande checklists

Tip 3 – Ruim van te voren dingen op

Verhuizen is een uitgelegen moment om dingen weg te doen. Je krijgt alles toch een keer een in je handen. Kijk dan meteen of je het echt wel wilt meenemen. Verhuis niet van de ene garage naar de andere garage, maar ruim lekker op. Kijk welke spullen naar het grofvuil kunnen of naar de kringloop en plan een afspraak om langs te gaan. Het voordeel is dat je en meteen opruimt en je minder hoeft te verhuizen.

Je kunt spullen die je niet wilt houden en nog goed zijn ook verkopen via bijvoorbeeld de lokale marktplaats of aan particulieren. Facebook heeft tegenwoordige een handige functie om je spullen te koop aan te bieden. Het geld kun je gebruiken voor bijvoorbeeld je nieuwe huis.

Verkoop je oude spulletjes

Tip 4 – Laat je kinderen hun eigen spullen uitzoeken

Als ik aan mijn dochter vraag of ik iets weg kan doen wat van haar is dan zegt ze standaard nee. Ze wil nog het, in mijn ogen, ‘kleinste prulletje’ bewaren. Nu is het niet aan mij om te beoordelen wat wel en niet belangrijk voor haar is, dus laat ik het dan liggen. Maar ik zag er wel een beetje tegenop om tassen met oude knuffels, papieren, te kleine kleren zomaar mee te verhuizen. Ik vroeg haar om zelf haar spullen uit te zoeken. En dat ging wonder boven wonder heel goed. Er zijn uiteindelijk wel drie vuilniszakken weggegaan. Kapotte spullen gingen weg, en andere hebben we nog verkocht. Dat geld mocht ze zelf houden en dat vond ze heel leuk. Het was echt een succes.

Tip 5 – Maak een planning met je partner

Als je samen met iemand verhuist, spreek dan af wat je wanneer gaat doen. Klinkt wellicht ook logisch, maar misverstanden zijn snel ontstaan. Denk jij er even lekker tegen aan te gaan, heeft je partner ‘ineens’ andere plannen en een relax-avondje ingepland. Verhuizen is al stressvol genoeg, dus zorg dat je in ieder geval met je partner op 1 lijn zit wanneer je wat doet.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Dat geldt zeker ook bij een (internationale) verhuizing. Een goede voorbereiding scheelt je een hoop werk en stress. Het maakt het allemaal makkelijker waardoor de verhuizing soepeler verloopt. En zo kun je snel van je nieuwe stek gaan genieten.

Wanneer ben jij voor het laatst verhuisd? Ik zou het leuk vinden om te lezen in een reactie.

 

 

Post Author: Aimee

Avatar
Aimée, getrouwd met Arthur en mama van Sophie, woont sinds 2015 in Grasse, Zuid-Frankrijk. Als online Emigratiecoach coacht zij Nederlandse vrouwen bij het maken van een nieuwe start in het buitenland. Zij is gek op katten en dol op de zee en het strand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.