Home Persoonlijk Help ik zit vast! 5 tips om weer los te komen
Help ik zit vast! 5 tips om weer los te komen

Help ik zit vast! 5 tips om weer los te komen

door Aimee

Het sudderde al een tijdje. Een onbehaaglijk gevoel. Een piepklein stemmetje in mijn hoofd. ‘Ben jij wel met de juiste dingen bezig’ zei het stemmetje. ‘Doe jij wat je doet omdat je het wilt, of omdat je denkt dat het moet’? Ik negeerde het stemmetje. Zei tegen mezelf dat het allemaal goed was. Ik ging nog harder werken. Ik maakte nog meer Facebookposts, besteedde nog meer tijd aan sociale media en werkte nog harder aan mijn zichtbaarheid. Want hé, hoe harder je werkt, hoe meer resultaat, toch?

Maar de gewenste resultaten bleven uit en het stemmetje werd steeds luider. Ik wist dat ik naar mijzelf moest luisteren, maar ik durfde geen beslissing te nemen en dus gebeurde er … Helemaal niks. Ik zat vast. En ja in het leven, zeker dat van een ondernemer, is stilstand achteruitgang.

StilstandEen les voor mij als ondernemer

Als (startend) ondernemer leer je steeds meer. Het is ongelofelijk waar je allemaal mee te maken krijgt als een je als professional besluit voor jezelf te beginnen. Er is zoveel waar je mee te maken krijgt. En soms is dat heel vermoeiden, maar een positief gevolg is dat je jezelf ook erg goed leert kennen. En zo leerde ik de afgelopen tijd wat er gebeurt als ik niet op tijd naar mezelf luister. De vicieuze cirkel gaat bij mij als volgt:

1. Eerst negeer ik het stemmetje in mij dat me iets probeert te vertellen.
2. Ik ga nog harder werken om maar niet te veel te hoeven nadenken. Tegen beter weten in.
3. Dan krijg ik last van lichamelijke klachten zoals vermoeidheid of pijn in mijn nek.
4. Ik verlies mijn motivatie.
5. Ik kom tot stilstand. Ik neem geen beslissing en kom niet meer vooruit.
6. En in het ergste geval word ik ook nog boos op mezelf dat ik in deze cirkel terecht ben gekomen.

Het stemmetje waar ik aan het begin van dit blog over schrijf ging over de vraag of ik wel of niet moest doorgaan met de Facebookgroep die hoort bij mijn bedrijf. Ik merkte dat ik steeds meer tijd en energie erin stopte, maar dat het niet opleverde waar ik hem om begonnen was; de verbinding tussen mensen écht op gang brengen. Ik ging steeds harder werken en kwam in bovenstaande cirkel terecht. Een beslissing nemen vond ik heel moeilijk. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en de groep opgeheven.

Voorkom dat je helemaal tot stilstand komt

De les die ik geleerd heb: het kost je veel meer energie om weer op gang te komen dan om op tijd bij te sturen. Voorkom dus dat je helemaal tot stilstand komt.

Voorkom stilstand

5 tips om dit te doen:

1. Accepteer dat je vast zit. Wees mild voor jezelf. Ga niet oordelen over jezelf. Het heeft geen zin om jezelf van allerlei dingen de schuld te geven.
2. Neem wat afstand van de situatie. Rust goed uit. Ontspan. Ga iets anders doen om je gedachte te verzetten.
3. Praat het van je af. Bespreek het met een vriendin, je (business) partner, of iemand anders. Zo ontrafel je je eigen gedachten. Bovendien doet een objectieve blik vaak wonderen als het gaat om de dingen weer scherp te zien.
4. Luister naar het stemmetje. Je intuïtie. Wat wil het je eigenlijk vertellen. Waar gaat het om? Het is meestal een goede raadgever. Wees eerlijk naar jezelf toe.
5. Neem een beslissing. Iedere keuze is beter dan geen keuze. Zorg dat je weer in actie komt door een keuze te maken.

Ken jezelf!

Herken jij iets van wat ik hierboven beschrijf? Of heb jij een andere manier om met beslissingen en keuzes om te gaan? Het scheelt je een hoop tijd en energie (en stilstand) als je jezelf goed kent en ook herkent wanneer je vastloopt. De moeite waard dus om te onderzoeken en voor jezelf na te gaan hoe jij reageert. Laat je het weten in een reactie?

Meer inspiratie!

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up