Hoe gemis je feestdagen kan kleuren

In Nederland zijn de donkere dagen voor kerst al aangebroken. Het is laat licht en vroeg weer donker. Sinterklaas is alweer vertrokken en de pepernoten hebben plaatsgemaakt voor de kerstkransjes. De kerstversiering hangt op veel plekken alweer te stralen. Een tijd waarin er veel de nadruk lijkt te liggen op samen zijn en lekker eten. De kerstbomen zijn alweer te koop en het kalenderjaar loopt op z’n einde. Een bijzondere tijd.

De feestdagen op afstand

Terwijl ik dit schrijf denk ik terug aan vorige maand. Toen zat ik nog in het mooie Australië waar het juist warmer aan het worden is en er geen sprake lijkt van donkere dagen voor kerst. Ik hou toch echt meer van dat soort dagen. Waar een jas niet nodig is en 20 graden al koud lijkt. Voor mij zijn de decemberdagen die ik buiten Nederland was en in de warmte vaak een mooie en gelukkige tijd. Maar wel altijd een tijd met een extra lading.

De december dagen kunnen donker kleuren als je geëmigreerd bent of als expat ergens buiten Nederland woont. Het gemis van familie en vrienden en bepaalde tradities kunnen op de voorgrond komen staan. Het gemis kleurt je feestdagen.

Eenzaam maar niet alleen

Of je nu wel of niet nieuwe contacten hebt gemaakt en de dagen samen of alleen doorbrengt. Het gemis van juist wat je kende en gewend was kan overheersen. Daar kunnen nieuwe vriendschappen vaak weinig aan doen. Je bent niet alleen maar wel eenzaam. De gewoontes zijn anders, het eten is anders, maar bovenal, de mensen zijn anders. Zeker wanneer je nog maar net weg bent uit Nederland of alleen bent kant het gevoel van eenzaamheid overheersen.

Bepaal je eigen kleur

Ondanks dit gemis en de mogelijke eenzaamheid, bepaal je zelf in hoeverre je dit je feestdagen laat kleuren. Want in plaats van te balen van het gemis, kan je ook het als een nieuwe kans zien om eigen, nieuwe tradities te maken. Om andere tradities te ontdekken door in je omgeving op zoek te gaan naar een nieuwe invulling tijdens de feestdagen.

Omdat ik weet dat ik niet alleen ben in dit gevoel van gemis deel ik drie manieren hoe je hiermee om zou kunnen gaan:

1. Zorg voor gezelschap, wees niet alleen. Zoek andere mensen op in een soortgelijke situatie. Kijk of je met vrienden af kan spreken die ook uit een ander land dan je huidige woonland komen. Contact met mensen in dezelfde situatie schept een band en kan een mooie en warme sfeer creëren. Je hoeft niet alle feestdagen met iedereen af te spreken als je dat niet wil. Soms kan een oude film op de bank ook fijn zijn. Zoek een manier die bij je past. Vier de feestdagen en zorg voor contact met anderen. Maar zorg ook voor jezelf

2. Wees nieuwsgierig naar andere culturen, naar de cultuur waar je nu in woont, naar de cultuur van je collega’s en vrienden. Wat zijn hun tradities en gewoontes rondom de feestdagen?  Welk eten is dan favoriet? Welke andere gewoontes zijn er? In Zwitserland was er bijvoorbeeld geen Sinterklaas maar wel een Samichlaus. En de kerstboom stond er al veel eerder als in Nederland. En toen ik op Bonaire was in december was er geen gourmet maar een barbecue. En niet mijn moeders Rosbief maar hele andere gerechten. Een moment om voor mij een zelfgemaakte gevulde speculaas mee te nemen. Omarm de verschillen en geniet ervan.

3. Maak je eigen tradities. Of je nu alleen bent of samen met een partner of gezin. Maak je eigen tradities. Kies was je wil behouden van wat je gewoon was en vul het aan met nieuws, met anders, met eigen ideeën of wensen. Zeker wanneer je kortere tijd op meerdere plekken woont kan dit een houvast zijn voor jou en je gezin.

Welke kleur kies jij?

Hoe je het ook viert, bepaal je eigen kleur. Maak je feestdagen jouw feestdagen en waardeer dat wat je hebt in je nieuwe land en in je oude land en in mogelijk vele andere landen. De moeilijke kant van het wonen op meerdere plekken is het altijd missen van iets of iemand waar je ook woont en met wie je ook bent. Maar ook een kant die o zo waardevol is en voor mij zoveel moois te bieden heeft. Welke kleur kies jij?

Post Author: Susan

Avatar
Susan is net terug in Nederland na 5 jaar met man en dochter in Zwitserland te hebben gewoond. Maar niet voor lang, want begin 2018 hoopt het gezin weer een nieuw avontuur over de grens aan te gaan. Susan is verlies- en rouwbegeleider en volgt daarnaast de opleiding Psychologie. In Zwitserland heeft zij haar online coaching praktijk opgezet, waar zij vrouwen onbevooroordeelde en laagdrempelige begeleiding biedt bij verlies en rouw. Haar passies zijn de wereld ontdekken, oldtimer auto’s, bergen, zee en strand, lekker eten, zeilen en nog veel meer. Ze droomt over een boerderij met een grote schuur waar ze een mooie oldtimer kunnen opknappen. Maar eerst gaat ze samen met haar gezin de wereld ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.