Home Persoonlijk Ja, ik ga weer hardlopen!
Hardlopen

Ja, ik ga weer hardlopen!

door Marieke

In Nederland was ik een fervent hardloopster, twee keer in de week trok ik mijn hardloopschoenen aan en was ik lid van de plaatselijke atletiekvereniging. Naast het hardlopen deed ik op zaterdagmorgen een bootcamp training en fietste ik, in de winter spinning en in de zomer fietste ik een rondje op de mountainbike. Een aantal keren per jaar deed ik mee met een wedstrijd en een keer heb ik een marathon gelopen. Mijn ultieme persoonlijke prestatie!

Blij door beweging

De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over de positieve effecten van beweging op je geest. Vanuit mijn werk als therapeut in de geestelijke gezondheidszorg ben ik toentertijd een cursus runningtherapie gaan volgen. Dit bood mij de mogelijkheid om mijn hobby te combineren met mijn werkzaamheden. Samen met een collega hebben we een cursus opgezet om mensen met depressieve klachten weer in beweging te krijgen. Eens per week kwamen we met een groep samen in een bosrijke omgeving en probeerden we om op een ontspannen manier mensen te laten genieten van het samen in de buitenlucht actief zijn.

 

Wat doet hardlopen met je?

Het is zeker geen tijdsverspilling. Ik hou van buiten in de natuur zijn, de frisse lucht doet goed en na een lange en soms stressvolle werkdag kan ik mijn hoofd leeg maken. Het is een momentje voor mezelf, luister naar een lekker muziekje, het werkt ontspannend en de beste ideeën komen naar boven. Hardlopen zorgt ervoor dat ik in shape blijf, ik hoef minder op de calorieën te letten, mijn conditie verbetert waardoor ik mij fitter voel. Ik slaap vaak beter na een rondje hardlopen, na de inspanning een heerlijke warme douche en ik voel me voldaan. Ik kan de wereld weer aan.

 

Hardlopen in Uruguay

Toen ik drie jaar geleden in Uruguay ging wonen stond hardlopen niet op mijn prioriteiten lijst. Er waren zoveel andere dingen die mijn aandacht opeisten. Het dagelijks leven op het platteland is namelijk fysiek best intensief. De bouw van ons huis, het werk ik de moestuin en het huishouden zorgden voor meer dan genoeg beweging. Over het algemeen zijn de Uruguayanen best stevig, ze eten heel veel vlees, pasta en zoetigheden en een stuk minder groente en fruit. De overheid probeert de mensen bewuster te maken en het belang van gezonder leven, voldoende bewegen en ze te wijzen op de gevaren van overgewicht. Op openbare plaatsen zijn fitness apparaten geplaatst om mensen te stimuleren tot meer beweging.

 

“Maar na verloop van tijd begint het toch weer te kriebelen en ik mis het gevoel, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

De laatste jaren liep ik af en toe een rondje vanaf mijn huis, heerlijk door de velden en in het begin vaak met de honden. Het probleem is echter dat ze hier overal honden hebben en honden andere honden aan schijnen te trekken. Met enige regelmaat komt er weer zo’n harig monster door het hek gevlogen en al blaffend en grommend naar ons toegerend. Mijn hart maakt vier buitelingen en ik hoop maar dat ze mijn enkels met rust laten. Hardlopen op het platteland is hier nog vrij ongewoon en ik oog de nodige bekijks. Ze vinden het maar raar dat je is zo een strak pakje je energie loopt te verdoen voor noppes. Het is als een wonder dat ze op hun brommertjes blijven zitten als ze hun nek bijna verdraaien als ik passeer. In de loop van de tijd besluit ik dan ook om mijn activiteiten vaker naar het strand te verleggen, helaas is het in de zomerperiode niet toegestaan om hier met de honden te komen. Hardlopen op het strand is het meest mooie en prachtig om te doen. De zon, de zee, de wind en twee gelukkige honden die zich helemaal uitleven, hier heb ik altijd van gedroomd.

 

De herfst heeft hier zijn intrede gedaan en de dagen worden koeler, voor mij de juiste tijd om weer in actie te komen. Ik heb besloten om me aan te melden bij een atletiekvereniging. Er zijn een aantal goede redenen om lid van een club te worden. Ten eerste: het werkt motiverend en het is gezelliger. Ten tweede: ik kan mijn Spaans oefenen. En als laatste leer ik nieuwe mensen kennen. Dus drie vliegen in één klap, na de Paasvakantie begin ik!


Ben jij ook zo een fan van hardlopen?


 

Meer inspiratie!

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up