Home Reizen iOverlanders: reizigers die met de camper, motor of fiets Zuid-Amerika ontdekken
iOverlanders: reizigers die met de camper, motor of fiets Zuid-Amerika ontdekken

iOverlanders: reizigers die met de camper, motor of fiets Zuid-Amerika ontdekken

door Marieke

In augustus 2016 kwamen er twee motorrijders op bezoek: Joe en Sarah. Hij kwam uit Canada en zij uit Amerika. Ze hadden elkaar onderweg ontmoet, zijn verliefd geworden en besloten samen verder te reizen met de motor. Via een vriendin die vakanties per motor verzorgt in verschillende landen op de wereld was onze naam gevallen na een toevallige ontmoeting in Nicaragua. Het was op een zondag, we zaten rustig van ons kopje thee te genieten toen er een volgepakte motor voorbij kwam racen. Na een wat timide kennismaking en meer thee kwamen we al vlot aan de praat. Op een gegeven moment werd het tijd voor een borrel en de parilla werd aangestoken. Vele uren later was de basis voor een goede vriendschap gelegd. Uiteindelijk zijn ze 10 dagen gebleven en hebben ze zich op basis van workaway, voor kost en inwoning, zich zeer verdienstelijk gemaakt. Al pratende en discussiërend  over het leven en de toekomst hebben we samen vele gezellige avonden gehad. Al pratend kwam de naam iOverlander voorbij en zo geschiede het. De App werd diezelfde avond nog aangemaakt en vanaf dat moment hebben we dus onze plek opengesteld voor reizigers reizend door Zuid-Amerika met de camper, motor of fiets.

Een internationale community

Nu een goede twee jaar verder hebben verschillende mensen en nationaliteiten onze plek bezocht. Wat was dit een goede en leuke keuze achteraf, we genieten van alle verschillende mensen en verhalen.  Soms blijven mensen een nacht maar over het algemeen blijven ze langer dan aanvankelijk gepland. We hebben inmiddels heel wat parillas  met onze gasten gehad en pizza gebakken.

 

Wie zijn deze iOverlanders?

Een ‘overlander’ is iemand die over land met een auto met of zonder rooftop tent/camper reist en daar meestal ook in slaapt. Veel overlanders uit Europa die ons bezoeken hebben hun auto of camper laten verschepen naar Zuid-Amerika, vaak bij voorkeur naar Montevideo omdat de ervaringen met deze haven over het algemeen positief zijn en de douane formaliteiten zonder al teveel problemen kunnen worden afgehandeld. Veel gasten komen dan ook na of voor verscheping een aantal dagen bij ons kamperen omdat we strategisch gelegen zijn ten opzichte van de haven.

Voor veel overlanders is het reizen een tweede natuur geworden. Ze leven voor het reizen, het beleven, zien en ervaren van cultuur, natuur en genieten van het zwervende bestaan zonder allerlei wereldse beslommeringen. De meeste overlanders zijn fitte en avontuurlijke pensionado, die nu genieten van hun welverdiende vrijheid, kinderen zijn de deur uit en de schaapjes op het droge. Daarnaast zijn er ook de jongere mensen, soms met kleine kinderen, ze werken onderweg online of hebben hard gewerkt en gespaard voor een sabbatical jaar. Bijna alle overlanders hebben een blog, weten precies wat alles kost en ze vertellen elkaar graag over hun ervaringen en wisselen tips en informatie uit.

 

De iOverlander-app

De app is gemaakt om tegemoet te komen aan de primaire behoeften die reizigers dagelijks tegenkomen: waar te slapen, eten, brandstof te krijgen, een monteur te vinden of gewoon een mooie plek te vinden om de zonsondergang te vangen en een paar foto’s te maken. De beste manier om dit soort informatie te verzamelen, is natuurlijk via medereizigers. Toen iOverlander 3 jaar geleden werd gelanceerd, is het niet overdreven om te zeggen dat de informatie die beschikbaar was nogal minimaal was en buiten de  populaire reisbestemmingen om was er geen goede bruikbare en betrouwbare informatie.

 

Een app van onschatbare waarde

Een onmisbare app denk ik als je van plan bent om met een camper te reizen! Het is ook interactief in die zin dat je zelf ook plaatsen kan toevoegen en reviews kunt schrijven, op die manier bouw je zelf mee aan de app. Door de vele gebruikers van de app, is het ook een hele leuke manier om mede-overlanders te ontmoeten, gezien je toch vaak op hetzelfde plaatsje arriveert.

Om te overnachten wil je op vlakke grond staan met enige privacy en hopelijk ook een mooie omgeving en als het even kan uitzicht. Soms rijden mensen toevallig langst zo’n plekje. Vele maken gebruik van  App deze geeft locaties weer met GPS coördinaten. Vaak staat er ook een beschrijving bij van de omgeving en faciliteiten.

Elke reiziger, ongeacht ervaring heeft op een bepaald moment tijdens zijn reizen informatie nodig waar hij moet zijn voor eten, slapen of andere logistiek. De mogelijkheid om snel een mobiele app aan te boren om een ​​monteur, een hostel of zelfs maar een vlak stuk grond te vinden om een ​​tent te laten vallen, is van onschatbare waarde.

 

Meer inspiratie!

1 comment

Avatar
Sonja 27 juni 2018 - 17 h 34 min

Hoi Marieke .

Leuke blog hoor! En die avondjes….hebben wij ook af en toe met campinggasten, erg gezellig haha.

Hartelijke groeten,
Sonja Bekhuis

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up