Home Familie Je kind voor het eerst naar school in het buitenland – Wat doet dat met je moederhart?
Je kind voor het eerst naar school in het buitenland – Wat doet dat met je moederhart?

Je kind voor het eerst naar school in het buitenland – Wat doet dat met je moederhart?

door Merel D

Afgelopen maand werd mijn dochter 4 en ging ze wennen op de kleuterschool in Nederland. Een nieuwe fase is aangebroken en ook voor mama.. Ik nam afscheid van een periode en automatisch kreeg ik flashbacks naar de tijd dat mijn zoon voor het eerst naar school ging. Toen waren we 2 weken daarvoor geland op Sint Maarten en net een beetje geacclimatiseerd. We hadden het laatste plekje kunnen bemachtigen op een lokale school en brachten hem naar een enorm zalmroze gebouw op een berg, waar hij een uniform aangemeten kreeg en een plekje in de kleuterklas. Vol enthousiasme begon hij aan zijn dag, maar al snel was hij erachter… Ze verstonden hem niet en hij verstond de andere kindjes niet… Je kind voor het eerst naar school in het buitenland. Hoe is dat eigenlijk en wat doet dat met je moederhart?

Spannende tijd
Een spannende tijd brak aan. Een tijd vol tegenstrijdige gevoelens en de vraag of we hier wel goed aan deden. Hij had zo’n zin gehad om naar school te gaan, maar dit was een totaal andere wereld. Naast dat hij niet kon praten met zijn klasgenootje (juf sprak wel een paar woordjes Nederlands, zoals tas en mama) moest hij een uniform aan, met zwarte schoenen (en ook echt zwart he, zelfs een klein wit randje mocht niet), Engels leren, huiswerk maken en vooral veel stil zitten.. Tegelijkertijd kon ik werken aan mijn rijvaardigheden in het drukke eilandverkeer, waarin je vooral aansluit in 1 lange file en er continue mensen de weg oversteken.

school

Knoop in m’n maag
Als ik achteraf nog eens terugdenk aan die tijd en me afvraag waarom ik sommige dingen niet anders heb aangepakt, hoef ik alleen maar terug te bladeren in mijn dagboek van toen om weer dat gevoel op te roepen. Een gevoel van machteloosheid en een hele grote knoop in mijn maag. In gedachten was ik continue bij onze kinderen die moesten wennen aan een nieuwe plek, ook mijn dochter op pre-school. Het kost nu eenmaal echt tijd om te wennen aan een nieuwe situatie.

Andere gewoontes
Als je kind naar de basisschool gaat komt er als moeder enorm veel op je af, maar in het buitenland heb je ook nog eens te maken met een heleboel cultuurverschillen. Gewoontes van het land of de regio, die voor de lokale mensen zo vanzelfsprekend zijn. Wat voor kleren trek je je kind eigenlijk aan op St. Maartendag op 11 november? Ik had echt geen idee. En met de kerst mochten er ook ouders aanwezig zijn bij het ontbijt stond er in de nieuwsbrief. Ik had het zelfs nog even gevraagd aan de juf, en ze antwoordde bevestigend. Stonden we daar in onze nette kleren in de klas, maar we waren toch echt de enige ouders…dus zijn we er maar weer gauw vandoor gegaan. En zo stond ik bij elk nieuw event weer voor een nieuwe verrassing. Bijzondere herinneringen die enorm veel energie kosten, maar dat maakte onze periode daar ook tot 1 groot avontuur.

school

Een nieuwe situatie, waar dan ook
En nu mijn dochter, nu we terug zijn in Nederland, voor het eerst naar school gaat, is het eigenlijk weer net zo spannend. Je bent op geheel bekend terrein zou je zeggen, maar die knoop in mijn maag toen ik haar voor het eerst huilend achterliet, was weer net zo groot als toen op St. Maarten. Alleen is alles erom heen nu wel een heel stuk gemakkelijker. De meeste van de andere ouders ken ik al, omdat we al even op deze school meelopen. Ik weet inmiddels hoe de speelafspraakjes werken, dat bij het geringste streepje zon iedereen in korte broek loopt en dat het bij de kleuters elke eerste woensdagochtend van de maand speelgoeddag is. En ik weet dat als het Koningsdag is, wat voor kleur ze moeten dragen…

Ook elke Nederlandse school heeft zijn eigen gewoontes en tradities en dit jaar lopen we voor het eerst de avondvierdaagse en ook al zal deze nu in Soest weer totaal anders zijn dan 30 jaar geleden in Haarlem, ik weet tenminste vanuit mijn jeugd wat de avondvierdaagse is ;-).

Wat zijn jouw ervaringen met je kind op school in het buitenland? Wat voor cultuurverschillen heb jij meegemaakt waar je misschien totaal niet op voorbereid was? Voel je vrij om hieronder een reactie te plaatsen….

Meer inspiratie!

1 comment

Avatar
Aimee 3 mei 2018 - 18 h 37 min

Hoi Merel, mooi onderwerp! Zelf heb ik ook de nodige knopen in mijn buik gehad. En ook dingen ‘verkeerd’ gedaan omdat ik echt de cultuurverschillen niet kende. Gelukkig ben ik nu drie jaar verder en is mijn dochter goed gewend en weet ik de meeste dingen inmiddels wel. Maar toch blijf ik op mijn hoede als ik een uitnodiging van school krijg voor een bijzondere gebeurtenis. Ik check altijd bij een andere ouder of ik het allemaal wel goed heb begrepen.

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up