Home Cultuur De lekkerste Hollandse appeltaart
appeltaart

De lekkerste Hollandse appeltaart

door Susan

Reizend over de wereld nemen we van alles mee. Veel spullen bedenken we elke keer weer als we in- en uitpakken. Maar ook veel herinneringen en gewoontes etc.  En een van die herinneringen is die aan appeltaart. Mijn moeder maakt de lekkerste appeltaart. Vroeger hielp ik haar vaak met het maken en opeten ervan. Een heerlijke friszure taart met zo’n krokante korst en heerlijk deeg. Hmmm. Het water loopt me in de mond als ik eraan denk.

Mijn moeder maakte dan altijd eerst het deeg, legde dat in de koelkast en dan maakte ze de appel/rozijn mix om vervolgens alles samen te voegen. Uiteindelijk was het maken van de reepjes bovenop nog het meeste werk, naast ervoor zorgen dat mijn zusje en ik niet alles vooraf hadden opgesnoept. Ondertussen was de gasoven aan het voorverwarmen. Zo’n echte oude gasoven met zo’n rij vlammetjes links en rechts die aanplofde met een lucifer. Er was een moment dat het Etna fornuis met gasoven werd vervangen door een heuse elektrische oven, maar toen ik op kamers ging had ik weer een gasoven met alle herinneringen van dien en elke keer weer de plof bij het aansteken, heerlijk.

appeltaartDeze reis is het nog niet gelukt om samen met mijn dochter de taart te maken aangezien we geen oven mee hebben. Mogelijk komt deze nog want ik zag laatst een te gekke opvouwbare oven voor kampeerders. Maar bij gebrek aan oven doe ik het voor nu met de herinnering en deel ik graag met jullie het recept. In de hoop dat je waar je ook bent kan gaan genieten van een heerlijk appeltaart.

Wat heb je nodig?

300 gram (bak)meel
9 gram bakpoeder (niet nodig wanneer je zelfrijzend bakmeel gebruikt)
200 gram roomboter of margarine
150 gram witte (basterd)suiker
snufje zout
1 ei
1 kg friszure appels (liefst goudreinetten, maar anders een friszure, stevige appel)
20 g suiker
2 à 3 theelepels kaneel

Springvorm 24 cm
bakpapier
kwastje
beslagkom
mixer (of een vork en je handen)
lepel
vershoudfolie of een extra kom

Hoe maak je de lekkerste appeltaart?

Verwarm de oven voor op 175°C (elektrisch 180 en hetelucht 160).

Klem op de bodem van de springvorm bakpapier en vet vervolgens de springvorm in met wat olie of boter. Doe het meel, de bakpoeder, de (basterd)suiker en het zout in de kom. Voeg de boter op kamertemperatuur en 2/3 deel van het ei toe. Snijd de boter in kleine stukjes. Kneed dit met de mixer of met een vork en een (liefst koude) hand tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in vershoudfolie of in een kom en laat het rusten in de koelkast.

appeltaart

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne plakjes of in kleine blokjes. Wel de rozijnen in warm water en laat deze uitlekken voor je ze met de appels mengt. Voeg de suiker en de kaneel toe en roer dit door.

Samenvoegen

Haal het deeg uit de koelkast. Bekleed de springvorm met 3/4 van het deeg. Vul dit vervolgens met het appel/rozijnen mengsel.

Maak van het overgebleven deeg dunne rolletjes, druk ze een beetje plat en leg ze kruislings over het appelmengsel. Bestrijk vervolgens het deeg met het resterende ei. Plaats de springvorm in de oven op het rooster één richel onder het midden. Bak de appeltaart gaar en goudbruin. Baktijd: ongeveer 75 minuten (ik zet altijd de wekker op 60 minuten en kijk dan hoe het gaat, het verschilt per oven hoe snel of langzaam de appeltaart gaart).

Nog even geduld…

Laat de appeltaart minstens 1 uur in de vorm afkoelen tot deze stevig aanvoelt. Snij langs de rand los en verwijder daarna de vorm.

Geniet! En laat vooral weten hoe lekker de taart was 😊.

 

Meer inspiratie!

1 comment

Avatar
Karen 6 augustus 2018 - 5 h 08 min

Dat komt mooi uit, het is appeltijd in Nieuw Zeeland. Ga ik deze week met mijn zoon maken, heb ik echt zin in…. en hij ook😁

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up