Home Emigreren Emigreren: een leven in het kwadraat
Emigreren-leven in het kwadraat - featured

Emigreren: een leven in het kwadraat

door Sabine

Emigreren is best een grote stap die niet in een dag genomen is. Het is een behoorlijk werkje om alles goed geregeld te krijgen en natuurlijk hoort wennen aan het nieuwe leven er ook bij. Maar naast alle bekende dingen die komen kijken bij emigreren, heb ik zelf ook nog een andere ‘bijwerking’ ervaren. Een positieve die mijn leven best spannend heeft gemaakt. Emigreren: leef in het kwadraat! 

 


Leven in het kwadraat


Mijn leven in Nederland was hartstikke leuk, maar toch zagen veel dagen er hetzelfde uit. Nu geeft dat niet en ik was ook tevreden, totdat ik opeens merkte dat het leven na emigreren een heel ander gevoel gaf. Het leven leek opeens veel bewuster, sneller en energieker. Ik beleefde de dingen maximaal, veel meer intens, waar alles dubbel en dwars binnenkomt en ik opeens beslissingen nam die ik in Nederland niet zo snel zou hebben genomen. Maar hoe werkt dat dan, dat leven in het kwadraat?

Alles is mogelijk

Ook al lijkt het niet altijd zo, toch is het waar: alles is mogelijk. Toen ik nog in Nederland woonde zag ik mezelf vijf of tien jaar later. Maar niets van dat is uitgekomen. Ik heb geleerd dat alles mogelijk is. Niets staat vast, ook keuzes niet. Voor alles is een oplossing en je kunt altijd weer terug. Als je het kunt denken, dan kun je het ook doen. Nooit had ik gedacht dat ik een totaal ander leven zou hebben aan de andere kant van de wereld, of zelfs maar dat ik dit zou kunnen. Maar zie hier: het is zomaar gelukt! Zonder alle spullen uit Nederland en mét een onzekerheid voor de toekomst. Want waar zijn we over vijf jaar? Ik heb geen idee en dat is prima. Niets is zeker en dat maakt het leven extra mooi.

Elke dag iets nieuws

Zeker tijdens de eerste tijd na de emigratie lijkt elke dag een nieuwe start. Elke dag leer je wel weer wat nieuws over je nieuwe land, de taal, over jezelf of over de mensen waarmee je samenleeft. Zelfs nu na drie jaar gebeuren er nog heel regelmatig dingen waarover ik me verbaas.

Een proactieve instelling

Thuis blijven en niks doen is even geen optie als je net ergens woont. Alles is nieuw en als je moet wachten op anderen voordat er wat gebeurt ben je wel even bezig. Zelf in actie komen dus, elke dag weer. Was je nog niet proactief, dan leer je het wel na emigreren. En dat levert best mooie dingen op.

Je eigen mogelijkheden creëren en voor jezelf kiezen

Veel emigranten, zeker als het, zoals in mijn geval, voor de liefde is, hebben alles opgegeven en zijn vertrokken zonder iets nieuws te hebben. Dit is dus hét moment om in actie te komen en je eigen mogelijkheden te creëren, zodat je snel een baan vindt, vrienden maakt en de taal leert spreken. Ikzelf begon met bloggen over reizen en wonen in Colombia, een stap die voor mij totaal nieuw was en waar ik nooit ook maar aan had gedacht toen ik nog in Nederland woonde. Dit heeft mij enorm veel opgeleverd op vele vlakken. Iets waar ik nog steeds elke dag van geniet en zo blij mee ben dat ik hiermee ben begonnen.

Doen wat je altijd al wilde

Opeens woon je in een ander land en zijn letterlijk die grenzen van Nederland er niet meer. Voor jezelf kiezen wordt dan stukken makkelijker, net als doen wat je altijd al wilde. Zeker als je nog geen baan hebt en je best even kunt leven van gespaard geld of het salaris van je partner, kun jij je dromen gaan waarmaken. Ikzelf heb de stap gezet om voor mezelf te beginnen met een eigen bedrijf, iets dat ik wellicht nooit had gedaan als ik nog in Nederland had gewoond. En dat niet alleen: ook nog een totaal andere richting op. Van wetenschappelijk onderzoeker naar webdesigner: het kán gewoon.

Intens genieten

Er komt zoveel nieuws op je af, dat je van alles intens kunt genieten. Ikzelf heb dat zelfs na drie jaar nog steeds. Van de omgeving waarin ik woon, het eten, de gastvrijheid en vooral van de bergen. Die wennen nooit. Ik ga op een hele andere manier op vakantie dan toen ik nog in Nederland woonde. Nu geniet ik van mijn eigen nieuwe land en verbaas ik me keer op keer over die indrukwekkende schoonheid.

Nieuwe dingen doen

Ik kan wel 100 dingen bedenken die ik nooit zou hebben gedaan als ik nog in mijn maisonnette in Kudelstaart had gewoond. Mountainbiken op 3000 meter hoogte bijvoorbeeld, autorijden in Colombia, trouwen met een Colombiaan, figureren in Narcos, bloggen over mijn passie Colombia, verhuizen naar het platteland ver weg van alles, een hond nemen, en ga zo maar door. Elke dag gebeurt er wel weer wat, hoe klein ook.

Je wereld verbreden

Hoe vast zit jij in gewoontes en gedachten? Ik vrij vast, ooit. Totdat je gaat emigreren dus, dan wordt je geconfronteerd met nieuwe culturen, nieuwe smaken en geuren, nieuwe gewoontes, nieuwe taal en uitdrukkingen, nieuwe spullen en nieuwe inzichten. Een nieuwe jij met het beste van twee werelden. Door te emigreren verbreed je je wereld enorm en ga je anders tegen dingen aankijken. Een heel mooi proces waarin je jezelf kunt ontwikkelen.

Angsten overwinnen

Als je gaat emigreren komen er vast een hoop ‘wat als…’ vragen bij je op. Maar als je dan eenmaal op je nieuwe plek bent blijk je het gewoon te kunnen. Dat besef maakt dat je meer en vaker angsten kunt overwinnen, en dat doe je ook. Bewust of niet, dat maakt niet uit: je gaat meer leven naar hoe jij het wilt, naar jouw dromen. De ‘wat als…’ vragen zullen misschien blijven, maar die ga je te lijf door het toch te doen. Immers, liever doen dan later spijt krijgen. En doordat je keer op keer toch datgene doet wat eigenlijk ook angst oproept, leef je jouw leven zoals je het wilt!

 


Drie jaar later: went alles totdat het weer normaal wordt?


Ja en nee. Na een tijdje raak je gewend aan je nieuwe leven en zijn dingen die in het begin zo spannend en bijzonder waren nu heel normaal. Het zal ook afhangen van waar je woont, maar ik heb nu drie jaar later nog steeds het gevoel dat ik alles extra beleef en alles uit het leven haal. Op mijn eigen manier. Ik durf sneller dingen te doen, neem impulsiever beslissingen, geniet meer en verbaas me nog steeds regelmatig over gekke dingen in Colombia. Geen dag is hetzelfde en de toekomst ligt open, heerlijk!

 


Mijn leven is na emigreren drastisch veranderd. Ik leef in het kwadraat en beleef alles extra intens. Hoe anders beleef jij jouw leven na emigratie?


 

Meer inspiratie!

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up