Home Cultuur Maak zelf een Pissaladière, een heerlijk gerecht uit Nice
Maak zelf een Pissaladière, een heerlijk gerecht uit Nice

Maak zelf een Pissaladière, een heerlijk gerecht uit Nice

door Aimee

‘Nee, niet pizza-ladière, maar pissaladière. Het is geen pizza al lijkt het er wel op. Mijn dochter probeert de naam van het gerecht uit te spreken en begint steeds met pizza. Eigenlijk best logisch want wat we gaan eten lijkt ook op een pizza. Maar dat is het niet. Het is een pissaladière en dat is een echte lokale lekkernij (regio Nice).

De naam Pissaladière komt van het Franse woord Pissalat, en dat verwijst naar een dikke pasta gemaakt van verschillende kleine visjes uit de Middellandse zee rondom Nice. Als je het de bewoners van Nice vraagt mag een pissaladière ook alleen maar zo heten als de juiste ingrediënten zijn gebruikt. Maar laat je daar vooral niet door weerhouden. Een pasta van ansjovis maakt dit gerecht ook héél lekker is wél bijna overal te verkrijgen.

Zo maak je dit heerlijke gerecht

In dit blog laat ik je zien hoe je een pissaladière maakt. Het is niet heel moeilijk maar vraagt wel wat ‘doorlooptijd’. Zo moeten de uiten twee uur zachtjes koken. Geen gerecht dus om te maken als je haast hebt… Maar als hij eenmaal klaar is kun je hem in de koelkast gerust een dag bewaren, dus je kunt hem ‘vooruit’ maken.

Benodigdheden

• 500 gram bloem
• 8 eetlepels olijfolie
• 25 gram verse gist of een zakje van 8 gram droge gist
• Snufje zout
• 200 ml water
• ½ pot Pissala (en anders dus een ansjovis pasta)
• 2 kilo witte uien
• 2 tenen knoflook
• Een scheut suiker
• Wat takjes tijm, rozemarijn en oregano
• Zwarte olijven (het liefste uit Nice 😉 )
• Potje ansjovisfilet

 

Pissaladière

Echte Pissala uit Nice

De kruiden mogen ook niet ontbreken.

Het deeg

Vul een kommetje met warm water (ongeveer 100 ml) en meng het met de gist en een beetje suiker. Dit laat je 15 minuten staan. Meng apart in een kom de bloem met wat zout. Maak in het midden een kuiltje. Als het mengsel met de gist en het warme water heeft gestaan giet je dit in het kuiltje van het deeg. Je doet er twee eetlepels olijfolie bij en gaat kneden. Kneed goed gedurende ongeveer 8 minuten.

Tijdens het kneden voeg je steeds een beetje water bij totdat het deeg stevig is. Het mag niet aan je handen blijven plakken. Denk maar aan een post it. Het is stevig, plakt een beetje, maar laat ook meteen los van je handen. Zet het deeg in de kom op een warme plek met een vochtige doek eroverheen weg. Laat het deeg rijzen totdat het in volume verdubbeld is (minstens een uur). Na het rijzen maak je er met een deegroller een platte lap van.

Het deeg

Het uienmengsel

Snijd de uien in kleine stukjes (zakdoekjes bij de hand 😉 ). Pel de knoflook. Doe de tijm, rozemarijn en oregano in een thee-ei (of bindt ze bij elkaar met een touwtje). Doe 6 eetlepels olijfolie in een pan. Bak de uien een beetje aan, doe het kruidenmengsel erbij. Doe de knoflook in de pan (hoeft niet geperst). En doe een beetje suiker in de pan. Vul de pan met water totdat de uien bijna onder staan. Laat het mengsel twee uur zachtjes koken. Na twee uur giet je de uien af en haal je de kruiden en eventueel de overgebleven knoflook uit het mengsel.

Alle puzzelstukjes bij elkaar

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Doe de afgegoten uien in een kom. Voeg een half potje Pissala toe (of 6/7 eetlepels ansjovispasta). Goed roeren. Verspreid het uienmengsel gelijkmatig over de lap deeg die je hebt gemaakt. Verdeel de olijven en de ansjovisfilet over de uien. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe en je pissaladière kan in de oven. Laat hem ongeveer 45 minuten bakken. Als hij klaar is laat je hem buiten de oven nog een beetje afkoelen. Hij is het lekkerste lauw of koud. Eet smakelijk!!

De Pissaladière!

Meer inspiratie!

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up