Als migrant, vrijwillig werken met andere migranten

Ik schrijf dit blog omdat ik ook een migrant ben! Als migrant verricht ik vrijwilligerswerk met en voor andere migranten die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In dit blog vertel ik over het vrijwillige werk en over de stichting Idas y Vueltas.

Migreren is iets heel natuurlijks

Overal ter wereld migreren mensen, we vertrekken naar een nieuwe en soms onbekende bestemming. Wij zijn bijna vier jaar geleden naar Uruguay in Zuid-Amerika vertrokken. Na lang wikken en wegen hebben we voor Uruguay gekozen. Het was onze droom om naar een ander land te verhuizen en ons leven een nieuwe impuls te geven. Voor veel mensen is het geen droom die uitkomt om te migreren naar een ander land maar een kwestie van overleven, veilig zijn of zoeken naar een betere toekomst voor zichzelf en hun familie.

 

Tijdens mijn migratie naar Uruguay

Tijdens mijn migratieproces heb ik Rientje Roodenburg leren kennen, een Nederlandse vrouw die al lang in Uruguay woont en werkt. Rientje is getrouwd met een Uruguayaanse man en samen hebben ze twee kinderen. Rientje komt van origine uit de zorg en ze heeft de eerste jaren in de zorg gewerkt in verschillende functies binnen de gezondheidszorg uitgeoefend. Daarnaast is Rientje een bevlogen hulpverleenster en heeft ze samen met nog een aantal mensen de Stichting Idas y Vueltas opgericht. Een mooi moment om haar naam te noemen omdat ze naar jaren als president van de stichting deze week haar taak heeft neerlegt en deze nu uitgeoefend zal worden door een ander. Natuurlijk blijft ze actief en nauw betrokken binnen Idas y Vueltas.

 

Idas y Vueltas

Via Rientje heb ik kennis mogen maken met de stichting Idas y Vueltas. Dit is een stichting die 15 jaar geleden is opgericht. De stichting is in eerste instantie ontstaan voor Uruguayanen die gedurende de economische crisis rond 2002 zijn vertrokken naar een ander land en moeilijkheden ondervinden zowel in hun land waar ze nu wonen als bij het terugkeren naar hun geboorteland. In de loop van de jaren is de doelstelling bijgesteld en is het nu bestemd  voor al die mensen die om welke reden dan ook in Uruguay zijn komen wonen en wel wat steun kunnen gebruiken.

Idas y Vueltas biedt mensen een hartelijk welkom in een veilige omgeving waar mensen met elkaar hun ervaringen kunnen delen. Daarnaast krijgen mensen informatie over hun rechten en verplichtingen in Uruguay. De stichting biedt begeleiding bij het krijgen van een verblijfsvergunning en hulp bij het vinden van een baan, psychologische ondersteuning, advies bij het zoeken naar huisvesting en een sommige mensen worden begeleidt door interculturele verpleegkundigen. Samen met de vrijwilligers probeert men te bouwen aan een Interculturele samenleving waar mensen kunnen integreren in de maatschappij. Bij  Idas y Vueltas verdedigd en bevordert men de rechten van migranten in Uruguay.

 

Vrijwilligerswerk

De laatste jaren heb ik regelmatig de inloopmorgen van Idas y Vueltas bezocht, als migrant en als vrijwilligster. Tijdens deze morgen heb ik met vele verschillende mensen kennis gemaakt. De fantastische groep vrijwilligers die zich met veel enthousiasme en passie inzetten voor migranten, allen met hun eigen specialiteit en redenen. Daarnaast heb ik met vele mensen en nationaliteiten kennis mogen maken.

Ik heb met fantastische lieve, leuke en inspirerende mensen gesproken en geluisterd naar hun vaak bijzondere verhalen. Helaas maar waar ook verdrietige en trieste verhalen. Mensen die een lange reis hadden afgelegd, waarin ze veel geld afhandig is gemaakt, ze blootgesteld zijn aan vele gevaren, ze honger hebben geleden en veel hebben moeten achterlaten in hun land van herkomst. Moeders die zonder hun kinderen zijn gekomen, mensen die in vreselijke onderkomens wonen en mensen die uitgebuit worden. Op dit moment komen er veel mensen uit Venezuela binnen waar een vreselijke economische crisis gaande is, uit de Dominicaanse republiek en uit Cuba. Uruguay is in principe een open en sociaal land en mensen zijn welkom.

 

Migreren heeft altijd bestaan

Migreren betekent letterlijk verhuizen, vertrekken. Het woord migreren wordt vooral gebruikt om aan te duiden volgens de encyclopedie dat dieren en of mensen van het ene leefgebied naar het andere trekken. De jaarlijkse vogeltrek is een vorm van migratie, maar ook andere dieren vertrekken naar warmere of voedzamer oorden. Toen ik dit las besefte ik me dat migratie iets heel natuurlijks is en altijd heeft bestaan. Voor mensen betekend het vertrekken van de ene plaats, land of streek naar een andere.

Door de jaren heen zijn vele mensen uit hun eigen woonland vertrokken met de bedoeling zich elders te vestigen. Ook voor mensen is migreren iets wat altijd heeft bestaan in de geschiedenis.

 

Waarom schrijf ik dit blog

Ik hoor met enige regelmaat geluiden om me heen waar mensen zich neerbuigend of negatief uit laten over migranten, ze vinden dat mensen profiteren of niets inbrengen in hun nieuwe land en beter moeten integreren in de samenleving. Helaas gaat het dan bijna altijd over migranten die om economische redenen en of uit gebrek aan veiligheid zijn vertrokken.

Ik heb uit eigen ervaring gezien hoe mensen zich verenigen, samen werken en er samen wat van proberen te maken, een baan vinden, elkaar helpen met raad en daad bijstaan en samen plezier maken. Ik heb zoveel respect voor al deze mensen die met zo weinig komen en een nieuw leven moeten opbouwen in een ander land.

 

Voor ons was het een keus

En dan besef ik me weer hoeveel gemakkelijker het in vergelijk was voor ons om te vertrekken naar een ander land. Het was onze keus en we hadden de middelen. We hebben het niet altijd gemakkelijk gehad maar we konden altijd nog terug naar Nederland en ons goede leven daar weer oppakken, we hadden eigenlijk niets te verliezen.

Vorige week was ik bij de bakker, ze vroeg waar kom je vandaan en ik knoopte in mijn beste Spaans een praatje met haar aan. Ik kreeg een compliment over mijn Spaans en we spraken over integratie. Ze vertelde dat er bij haar ik de winkel iedere week een Duitse dame kwam die hier nu tien jaar woont en haar Spaans nog steeds niet verder reikt dan, dank je wel, een brood en tot ziens.

Het enige wat ik dacht, het is overal hetzelfde, wij zij volgens mijn opinie allemaal hetzelfde en gelijk. Al die grenzen en landen zijn later pas bedacht maar dat maakt mij niet anders dan mensen van een andere afkomst.

Uiteindelijk zoekt ieder mens een beetje geluk en soms vind hij of zijn dat in en ander land.

 

Het zou leuk zijn om reacties te krijgen van mensen die gemigreerd en wat hun ervaringen zijn.

 

Groet Marieke

 

Post Author: Marieke

Marieke
Marieke woont sinds januari 2015 met haar man in Uruguay, op het platteland op zo'n 40 km van hoofdstad Montevideo. Haar familie bestaat uit een aantal kippen, drie honden, twee katten en twee paarden. Ze hebben hun eigen huis gebouwd en leven zo zelfvoorzienend mogelijk. Marieke is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en biedt online psychologische en/of sociale ondersteuning aan met name Nederlanders in het buitenland. Haar werk is haar passie en vorig jaar heeft zij haar eigen bedrijf opgezet om haar diensten ook online aan te bieden. Daarnaast houdt zij enorm van dieren en het buitenleven. Ze geniet van het paardrijden en lange strandwandelingen maken met de honden. Het roer omgooien was de beste keuze ooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.