Home Familie Moederdag – niet voor iedereen een feest
moederdag

Moederdag – niet voor iedereen een feest

door Susan

Vier jij Moederdag? Doe jij er wat mee? Is er überhaupt wel een Moederdag in het land waar jij woont?

Op 13 mei is het in Nederland weer moederdag. Elke tweede zondag in mei. En niet alleen in Nederland vieren ze moederdag. In vele landen van de wereld is er een moederdag. In Zwitserland was het ook altijd in mei.

Niet dat ik het ‘vierde’ overigens. Ook al ben ik al ruim 4 jaar moeder, Moederdag heb ik nog niet gevierd. Maar daar komt dit jaar verandering in. Omdat ik weet dat mijn dochter op school wat heeft gemaakt en het dit jaar voor het eerst is dat ze beseft dat het voor haar een bijzondere dag is en daardoor een feestelijke dag. Eerdere werkjes op de opvang nam ik heel graag in ontvangst, maar waren voor mijn dochter niet gekoppeld aan Moederdag. Het besef was er nog niet en nu wel. Voor haar is het dit jaar een bijzondere dag en daardoor voor mij ook. Maar als ze niks had gemaakt had ik het verder het liefst deze dag ongemerkt voorbij laten gaan. Deels omdat de dag me veel te commercieel is geworden; het lijkt meer te gaan om het geven van cadeaus te gaan dan om het uitspreken van liefde en waardering. En deels omdat ik weet dat er zo veel mensen zijn die op deze dag en de aanloop naar deze dag zoveel verdriet ervaren.

Moederdag zonder moeder

Heb jij er wel eens bij stil gestaan hoe een Moederdag is voor iemand die geen moeder meer heeft? Het kind in de klas wat tijdens het maken van een Moederdag verrassing niet goed weet te doen, want zijn/haar moeder leeft niet meer. Of de vrouw die zelf net moeder is geworden en nu juist haar moeder zo mist die overleden is. Of degene die wel nog een moeder heeft, maar waar het contact met moeder niet mogelijk is of nooit goed is geweest.

Een moeder zonder haar kind

Hoe ‘vier’ je Moederdag zonder je kind. Of zonder één van je kinderen? Hoe is deze dag voor vrouwen die een kind zijn verloren. Tijdens hun zwangerschap, na de geboorte of na vele jaren van het kind genoten te mogen hebben. Of vrouwen die hun kind ter adoptie hebben moeten afstaan of door andere omstandigheden niet zelf hun kind kunnen grootbrengen. Ik kan het me niet voorstellen hoe een Moederdag dan is. Ik kan me wel voorstellen dat het een hele eenzame dag is, zeker wanneer je verlies niet erkend wordt door je omgeving. Maar ook omdat vaak na zoveel jaar je verwacht wordt het verdriet een plek te hebben gegeven. Maar rouw verdwijnt niet want verlies dat blijft. En hoe dubbel als je levende kinderen enthousiast Moederdag met jou vieren terwijl je niet levende kindje door je gedachten spookt.

moederdagWanneer je verlangens niet vervuld worden

Wat dacht je van de vrouw die graag een kind wil maar het (nog) niet heeft gekregen. Wanneer de wens er is maar niet de partner. Waar al meerdere IVF/ICSI-behandelingen zijn geweest maar elke keer weer die teleurstelling en valse hoop. Of de vrouw die al zoveel keer een miskraam heeft gehad dat ze niet meer durft te hopen op een voldragen zwangerschap.

Moederdag in dankbaarheid

Dit alles doet mij beseffen hoe persoonlijk Moederdag is. Maar ook hoe bijzonder het is dat ik Moederdag mag vieren met mijn kleine grote meis. Hoe dankbaar ik ben voor twee gezonde dochters, voor het mogen zijn van hun moeder, al vind ik dit ook vaak genoeg een pittige uitdaging. Op Moederdag vier ik feest, met in gedachte zoveel andere vrouwen. Met die vriendin die nog steeds niet zwanger is na zoveel pogingen, met de vriendinnen die een miskraam hebben gehad en met de vrienden die een kindje naar het graf hebben gedragen, maar ook met mijn man en zijn broer en zussen die geen moeder meer hebben en met de vriendin die wel een moeder heeft, maar niet de moeder zoals een moeder wellicht hoort te zijn.

Ik vier dit jaar Moederdag, met in gedachten zoveel anderen, met in gedachten zo ontzettend veel om dankbaar voor te zijn. En jij?

Meer inspiratie!

3 reacties

Moederdag 2018 - niet voor iedereen een feest - eCounseling4u 16 mei 2018 - 21 h 25 min

[…] Lees het hele blog. […]

Reply
Verlies is er altijd - eCounseling4u 16 mei 2018 - 21 h 42 min

[…] zondag was het moederdag. Ik schreef een blog voor Globalicious Magazine over moederdag en dat dit niet voor iedereen een feest is. Naast mijn blog verschenen en veel meer […]

Reply
Vaderdag – een dag met een lach en een traan - eCounseling4u 13 juni 2018 - 20 h 38 min

[…] maand schreef ik voor Globalicious Magazine een blog over moederdag. Deze maand schrijf ik een soortgelijk blog maar dan over vaderdag. […]

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up