Naar de basisschool in Amerika

Mijn kinderen waren 6 en 3 toen we naar Amerika verhuisden. Een hele verandering voor kleine kinderen, maar op zich een mooie leeftijd om naar het buitenland te verhuizen. Daarom hebben we ook geen moment getwijfeld om ook echt te gaan doen.

“Als je kunt lezen, dan kun je leren”

Mijn dochter had groep 1 en 2 in Nederland gedaan en was klaar voor groep 3. Maar ja, wat is groep 3 in Amerika? De basisschool in Amerika (Elementary school) begint bij Kindergarten, als de kinderen 5 zijn. Sofie was al 6, dus in overleg met de school werd Sofie in 1st Grade geplaatst. Met haar leeftijdsgenootjes, dus helemaal goed. Met de zenuwen in ons lijf brachten we ons meisje naar haar klas die eerste dag. Dat was best een heftig moment voor mij en ik kon mijn tranen nauwelijks inhouden.

Ons meisje die helemaal geen Engels sprak, in een wildvreemde klas op een wildvreemde school. Wat we ons niet gerealiseerd hadden (en niemand had dat ons ook verteld), was dat de meeste kinderen in 1st Grade al goed konden lezen. En onze dochter kon nog helemaal niet lezen, ook niet in het Nederlands. Dus én ze moest de taal leren, én op niveau komen qua lezen. In Amerika wordt er ontzettend veel aandacht besteed aan lezen. Onder het motto ‘als je kunt lezen, dan kun je leren‘ ligt de focus enorm op het verhogen van het leesniveau.

Zware eerste weken op school

En wat had mijn dochter het de eerste weken zwaar. Ze sprak nauwelijks Engels, had geen idee wat de juf en de kinderen in de klas zeiden. En wat waren de kinderen en de juf ze lief voor haar. Ze troosten haar als ze moest huilen, maar ze moest er niets van weten. Mijn lieve, sociale meisje had geen ruimte in haar hoofd en in haar lijf voor sociale activiteiten. Ze nam haar lievelingsknuffel mee naar school en een foto van ons voor op haar tafeltje. Juf stelde voor om af en toe tussen de middag te komen lunchen, maar dat werd een drama. Daardoor moest ze na de lunch wéér afscheid nemen en klampte ze zich aan me vast. Iedere moeder weet hoe afschuwelijk dat is. Dus huilde ik wat af op de weg terug naar huis. Wat doen we haar aan, vroeg ik me af.

Thuis was ze rustig en lief en leek er niet zoveel aan de hand, maar je zag aan haar dat haar koppie overliep. Tot na een week of drie ineens het een en ander op z’n plek viel. Mijn ouders kwamen op bezoek, en opa en oma in de buurt dat is altijd fijn voor een kind, dus dat hielp enorm. Ze sprak wat Engels, was gewend aan de dagindeling op school en maakte vrienden. Mijn meisje is nu intussen 10 jaar en heeft tussendoor nog wel wat dalen gehad. Pittige kinderen in de klas die de boel op stelten zetten, (in mijn ogen) een aantal te strenge leraren, huiswerk maken, veel druk en ontzettend veel lezen. Maar ze heeft het wel gedaan!

Andere gewoonten op school

Een aantal dingen gaan wel anders op een Amerikaanse school dan dat we op de Nederlandse school gewend waren.

Amerikaanse vlag school GlobaliciousThe Pledge of Allegiance

Zo begint de schooldag over het algemeen vroeg. Mijn kinderen begonnen iedere dag al om 7:50 uur en dan moesten ze ook echt klaar zitten aan hun tafel met hun spullen voor zich.
Maar voordat er echt met de les begonnen wordt, wordt er eerst gezamenlijk the Pledge Of Allegiance opgezegd.
I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.”
Bij mijn kinderen op school eerst de Pledge of Allegiance voor de Amerikaanse vlag en daarna ook nog voor de Texaanse vlag. Met hun rechterhand op hun hart zeggen alle kinderen iedere dag de Pledge op. Een gewoonte die we in Nederland totaal niet kennen.

Presteren

Je merkt op de Amerikaanse school dat er een grote druk ligt op presteren. Er zijn beloningssystemen en award uitreikingen waarbij feilloos duidelijk wordt welke kinderen het beter doen dan de anderen. Iets waar ik veel moeite mee had en waar ik ontzettend aan moest wennen.

En zo zijn er nog wel een aantal verschillen. De kinderen lunchen op school en maken mede daardoor langere dagen op school. Mijn kinderen begonnen om 7:50 uur en waren om 15:00 uur uit. Dan speelden ze nog even in het speeltuintje bij de school met een handjevol andere kinderen. (de rest ging allemaal regelrecht door naar huis), omdat ik het belangrijk vind dat ze na zo’n schooldag even kunnen uitrazen. Eenmaal thuis was het dan tijd voor huiswerk. Alle kinderen krijgen vanaf Kindergarten huiswerk mee en dat huiswerk moet je ook echt aan het einde van de week inleveren zodat juf het na kan kijken.

Na de zomervakantie gaan mijn kinderen weer in Nederland naar school en ik ben ontzettend benieuwd hoe ze het daar gaan vinden.  We zullen zien …

 

Post Author: Merel W

Merel W
Merel woonde 4 jaar lang met haar man en twee kinderen in Texas. De ruimte, de vrijheid, het mooie weer... heerlijk vond ze het. Vanuit Texas startte Merel haar eigen coachingspraktijk. Ze begeleidt vrouwen over de hele wereld met het starten van hun eigen online business als Coach, Trainer of Virtual Assistent. De contacten die zij heeft met ondernemende expatvrouwen en geëmigreerde vrouwen en hen te zien groeien in het ondernemerschap geeft haar enorm veel voldoening en energie. Inmiddels is Merel weer terug in Nederland en zet ze haar coachingspraktijk voort. Haar bedrijf is haar passie, maar ook houdt ze ontzettend van lezen. Binnen no-time is een boek uit en ze gaat de deur dus echt niet uit zonder haar e-reader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.