Het roer om: het verhaal van twee Nederlanders die een succesvol bedrijf neerzetten in Uruguay

Wij, Jan en Marieke, hebben drie jaar geleden het roer omgegooid en zijn naar Zuid-Amerika, Uruguay, vertrokken. Op 12 januari 2015 zijn we hier gaan wonen. Wat gaat de tijd toch snel. In Nederland moesten we eerst een aantal dingen afmaken en ons huis verkopen, wat niet gemakkelijk was midden in de huizen crisis. Met wat spaargeld achter de hand zijn we ons geluk hier gaan beproeven. Inmiddels zijn we drie jaar verder en wonen we niet alleen met veel geluk in Uruguay, maar hebben we ook een succesvol bedrijf opgezet. Daarnaast heb ik, Marieke, ook zelf een eigen online bedrijf gestart. Makkelijk is het zeker niet altijd, maar zó leuk. Lees hier hoe we van helemaal niets onze prachtige plek en bedrijven hebben opgebouwd.

Financiële buffer

Het hebben van een financiële buffer was belangrijk voor ons en voor onze gemoedsrust. We hebben hier zes hectare grond met twee oude huisjes en een oud schuurtje erop gekocht. In Nederland leefden we in de stad en we hadden geen enkele ervaring met het plattelandsleven, laat staan met een leven op het platteland van Uruguay, waar het leven buiten de stad nog vijftig jaar terug in de tijd is.

Naïef, moedig en onbezonnen

De eerste maanden hadden we werkelijk geen idee waar en hoe we zouden beginnen. We hadden geen vastomlijnd plan, geen werk en dus geen inkomsten. Het voelde zo raar, geld uitgeven en niets verdienen, niet werken. We leefden zo zuinig als mogelijk, over alle aankopen werd goed nagedacht.

Emigreren naar Uruguay

 

Vaak dacht ik: wat doe ik hier in vredesnaam?

Vanuit de hangmat en met een goed boek kwam na een aantal maanden langzaam aan het gevoel. Want we hadden werkelijk geen idee wat te doen of waar te beginnen. Er kwam energie in ons naar boven, enthousiasme om hier iets op te bouwen en er kwam actie.

 

Gewoon doen!

We zijn gestart met het bouwen van een werkplaats. Mijn partner is handig en het idee was dat hij met een goede werkplaats meubels en kozijnen kon maken en dingen kon gaan repareren en of restaureren.

Soms is het afzien

Het huis waar we in woonden was erg basic en met de nodige mankementen. De eerste winter was niet gemakkelijk. Het huis was lek, koud en vochtig. Apparaten zoals de wasmachine, stofzuiger en broodrooster begaven het door de vochtige omgeving. En het was hier koud in de winter in Uruguay, daar waren we ook niet echt op berekend. We hadden geen verwarming en de temperaturen daalden in de nacht naar het vriespunt. Op een morgen, na de nodige tegenslagen was de maat vol, dit was te veel en te basic voor een verwend stadsmens als ik, opgegroeid in een eerste wereldland. We besloten om van de werkplaats in aanbouw ons nieuwe huis te maken.

 

Plannen werden omgegooid

Om geld te besparen en omdat we het wel een uitdaging vonden hebben we besloten om samen ons eigen huis te bouwen. Ik als oppervrouw en huisvrouw en Jan als Manus van alles, uitvoerder, metselaar, timmerman, elektricien en loodgieter. Geen idee hoeveel stenen ik versjouwd heb, molens met specie en of beton gedraaid en hoeveel balken en planken ik heb geschilderd. Wat een werk hebben we samen verzet, wat een team! Maar we hebben het gedaan en vorig jaar november zijn we na twee jaar in ons nieuwe huis getrokken, wat een ruimte en comfort.

Wat zijn we trots!

Huis uruguay

We beginnen ons steeds meer thuis te voelen en het Spaans spreken gaat ons beter af; we beginnen onze draai te vinden. Dingen komen op ons pad, we krijgen meer sociale contacten, we gaan samenwerken met workawayers en we stellen ons terrein open voor Ioverlanders. We leggen een moestuin aan en kweken onze eigen groenten. Ik leer beter koken met hetgeen hier te koop is. Jan krijgt her en der klussen en renoveert een aantal arbeidershuisjes op een grote Estancia/boerderij en op dit moment restaureert hij voor een expat echtpaar een oude boerderij een aantal dagen per week. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen in Montevideo met immigranten die hier om minder goede economische omstandigheden zijn gekomen en om Spaans te leren en mijn psychosociale kennis en vaardigheden in te zetten.

Een eigen bedrijf opzetten in Uruguay

Het idee voor het opzetten van mijn eigen online bedrijf kreeg eind vorige jaar steeds meer gestalte. Maar hoe pak je dat aan? Een eigen bedrijf opzetten, geen idee. Ik weet door mijn lange werkervaring hoe ik mensen kan ondersteunen, maar een bedrijf opzetten is andere koek. Gewoon doen! Nou dat heb ik maar gedaan. Ik heb me vooral gericht op Nederlanders in het buitenland. Gewoon omdat dit me aansprak en ik zelf in het buitenland woon. Op een aantal Facebookpagina’s heb ik mezelf voorgesteld en mijn diensten aangeboden en zo heb ik de eerste cliënten gekregen. Ik heb voor het eerst van mijn leven een eigen website via WordPress gemaakt. Die uiteindelijk niet bleek te voldoen, uiteindelijk heb ik met professionele hulp een mooie eigen website weten te creëren.Ondernemen in het buitenland.docx

 

Door contacten krijg je weer nieuwe contacten

Door mijn online contacten kwam ik met meer vrouwen wonend in het buitenland in aanraking, vrouwen met soortgelijke gedachten en ambities. We zijn een supervisie groep opgestart waar we eens in de maand online bij elkaar kwamen om feedback te krijgen, van elkaar te leren en elkaar te helpen. Uit deze contacten is uiteindelijk weer Globalicious Magazine ontstaan.

 

 

 

Ik timmer aan de weg, zie het soms helemaal zitten en soms weet ik het even niet meer. Maar ik probeer actief en ondernemend te zijn, niets komt vanzelf, open staan en te leren door te doen. Ik vertrouw erop dat er een mooie basis voor een eigen onderneming is gelegd en die alleen nog maar kan groeien in de toekomst.

 

Post Author: Marieke

Marieke
Marieke woont sinds januari 2015 met haar man in Uruguay, op het platteland op zo'n 40 km van hoofdstad Montevideo. Haar familie bestaat uit een aantal kippen, drie honden, twee katten en twee paarden. Ze hebben hun eigen huis gebouwd en leven zo zelfvoorzienend mogelijk. Marieke is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en biedt online psychologische en/of sociale ondersteuning aan met name Nederlanders in het buitenland. Haar werk is haar passie en vorig jaar heeft zij haar eigen bedrijf opgezet om haar diensten ook online aan te bieden. Daarnaast houdt zij enorm van dieren en het buitenleven. Ze geniet van het paardrijden en lange strandwandelingen maken met de honden. Het roer omgooien was de beste keuze ooit!

8 reacties op “Het roer om: het verhaal van twee Nederlanders die een succesvol bedrijf neerzetten in Uruguay

  Avatar

  Angelique

  (12 januari 2018 - 14 h 54 min)

  Leuk om te lezen. Het is ook mijn droom en daarom natuurlijk helemaal interessant. Ik wens jullie alle geluk en ik hoop ook een partner te ontmoeten met dezelfde droom en de droom te leven!

  Avatar

  Thea Heuven

  (13 januari 2018 - 16 h 17 min)

  Hartstikke leuk Jan en Marieke!
  Wat een mooi verhaal om het roer om te gooien Jullie denken in mogelijkheden en zijn niet bang om op de bek te gaan Heel veel geluk en een mooie toekomst gewenst Luttenbergse groet van Thea Heuven

  Avatar

  Anja Demmers

  (14 januari 2018 - 18 h 07 min)

  Wat een mooi verhaal
  Jullie hebben er wat moois van gemaakt
  Ik neem mijn petje voor jullie af
  Wat een doorzettingsvermogen
  Super zo als jullie dit hebben gedaan, dat toont karakter liefs anja uit zwolle

  Avatar

  constance

  (14 januari 2018 - 19 h 55 min)

  Wat ik kan zeggen is in een woord “GEWELDIG” door dit soort verhalen wi ik weer jong zijn en mijn droom opnieuw beleven. In een andere vorm gegoten. Helaas gaat het niet meer. Maar ik geniet van de nieuwe generatie die dit aandurfd.

  Avatar

  Sonja

  (16 januari 2018 - 18 h 07 min)

  Hey Marieke.
  Wat mooi dat jullie avontuur met vallen en opstaan is gelukt!! Erg mooi en eerlijk verhaal.
  Volgens mij hebben we elkaar al zeker 30 jaar niet gezien maar wat lijk je op je moeder van vroeger.
  Ik wens jullie veel plezier en alle succes!
  Hartelijke groeten, je ponnierij vriendin van vroeger hahaha
  Sonja Bekhuis-Frons

  Avatar

  ingrid

  (24 maart 2018 - 19 h 30 min)

  Hi Marieke en Jan,

  ik ben net 4 dagen terug van Uruguay en wat en avontuur en prachtige reis, we vlogen via Madrid rechtstreeks naar Montevideo, wat een leuke mensen en wat een leuk land, als je er woont moet je wel consuminderen wat het is enorm prijzig, maar we gaan zeker terug over een paar jaar, wat een geweldig land he !
  Veel plezier in dat schattige Uruguay!

  groetjes
  ingrid

  […] januari 2015 zijn wij geëmigreerd naar Uruguay en we wonen hier dus nu een goede drie jaar. Een van de meest gestelde vraag aan ons de afgelopen […]

  […] ter wereld migreren mensen, we vertrekken naar een nieuwe en soms onbekende bestemming. Wij zijn bijna vier jaar geleden naar Uruguay in Zuid-Amerika vertrokken. Na lang wikken en wegen hebben we voor Uruguay gekozen. Het was onze droom om naar een ander land te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.