Home Psychologie Je eigen online onderneming – de ultieme persoonlijke ontwikkelingscursus
Ondernemen

Je eigen online onderneming – de ultieme persoonlijke ontwikkelingscursus

door Marielle

Begin 2017 ben ik gestart met mijn online onderneming als online coach voor tieners en twintigers. Het was al jarenlang mijn droom en eindelijk kwam het ideale moment om te starten. Het afgelopen jaar was intensief, stressvol, inspirerend, hectisch, frustrerend, verrijkend en vooral super leerzaam. Ik wist eigenlijk helemaal niets over online ondernemen. Ik ben er vol enthousiasme – en achteraf gezien met een flinke dosis naïviteit – ingedoken en heb enorm veel geleerd.

Persoonlijke ontwikkeling

Inmiddels weet ik wat funnels en verdienmodellen zijn. Ik heb opeens veel meer social-media accounts en weet hoe ik Instastories kan inzetten voor mijn bedrijf. Ik werk hard aan mijn ‘money mindset’ en ben me bewust van mijn eigen beperkende overtuigingen.  Ik weet dat het vergroten van mijn email lijst één van mijn top prioriteiten moet zijn en heb zelfs een business coach. O ja, en vooral authentiek blijven wordt er geroepen. Vaak zie ik door de bomen het bos niet meer en bij tijd en wijle komt er niks nuttigs uit mijn handen omdat ik niet weet waar ik eerst aan moet beginnen.

Maar als ik dan terugdenk aan begin vorig jaar, realiseer ik me hoe ontzettend veel ik heb geleerd. Niet dat ik alles al weet. Bij lange na niet. Ik beschouw mezelf nog steeds als een starter. Maar ik ben absoluut geen beginneling meer. Waar ik echter het meeste vooruitgang heb geboekt, waar ik de grootste stappen heb gezet en waar ik het meest trots op ben, is mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Ik durf zelfs te beweren dat je eigen onderneming starten de beste en snelste manier is om jezelf te ontwikkelen.

Hier zijn 10 redenen waarom.

 

1.     Uit je comfortzone

Ondernemen haalt je keer op keer weer uit je comfortzone. Dat moet wel als je succesvol wil zijn en blijven. Over je angst en twijfel heen zetten en dat gesprek aangaan, die Facebook Live doen of vol vertrouwen je prijs noemen. Je zult jezelf verbaasd doen staan.

2.     Zelfvertrouwen

Met je eigen onderneming laat je jezelf zien. Je biedt jezelf aan, geeft jezelf bloot – of dat nou in producten of in diensten is. Daarvoor is zelfvertrouwen nodig. En vooral veel moed. Maar als je dan je eerste succesje haalt – al verdien je er 8 euro mee – geeft dan zo’n enorme boost. Het geeft je het vertrouwen om door te zetten. En als je bedrijf groeit, groeit ook je zelfvertrouwen.

3.     Zelfmotivatie

Je brengt veel tijd alleen door als online ondernemer. Jij en je laptop. Dat betekent dat je steeds jezelf moet blijven motiveren om door te zetten. Om te blijven geloven in jezelf. Je visie voor ogen blijven houden. Ook als je zelfvertrouwen laag is. Of als het even wat minder gaat.

4.     Productiviteit en discipline

Als je alleen verantwoording aflegt aan jezelf – en hoe heerlijk is dat?! – wordt je gedwongen om je eigen uitstelgedrag flink aan te pakken. Er is geen baas waar je verantwoording aan moet afleggen. Of werktijden die opgelegd zijn. Dus je moet zelf keer op keer je doelen stellen en je werktijden bewaken. Je uitstelgedrag herkennen en strategieën ontwikkelen om dat te voorkomen. Dat vergt enorm veel discipline.

5.     Creativiteit

Eén van de leukste dingen aan het ondernemerschap – en mijn belangrijkste reden om ondernemer te worden – is dat je zo veel van je creativiteit kwijt kan in je bedrijf. Je kunt zelf beslissen waar je op wil focussen en welke producten en diensten je wilt gaan ontwikkelen. Dat geeft zo veel energie en inspiratie. The sky is the limit.

6.     Veelzijdigheid

Er zijn enorm veel verschillende kanten aan het ondernemerschap. Het vergt creativiteit, doorzettingsvermogen, moed, optimisme, zelfvertrouwen en discipline. Je moet een dromer zijn, maar ook een doener. Een realist maar ook een idealist. Je linker en rechter hersenhelft gebruiken. Alleen kunnen zijn maar ook sterke sociale vaardigheden hebben. Weten wat je wil en niet wil, maar ook open staan voor nieuwe ideeën.  Ik ken geen ander beroep dat zo veelzijdig is als ondernemer zijn. Je ontwikkelt je op zoveel verschillende gebieden.

7.     Zelfkennis

De veelzijdigheid leidt ook tot meer zelfkennis. Al doende leer je wat jou makkelijk af gaat en wat je niet ligt. Je zult verborgen talenten ontdekken en ook moeten besluiten om andere taken te delegeren.

8.     Risico’s nemen

Ondernemen is onlosmakelijk verbonden met risico nemen. Je gaat investeren – niet alleen geld, maar ook veel tijd en energie – terwijl je geen garantie hebt op succes. Dat kan slapeloze nachten opleveren (ik spreek uit ervaring…) maar gaandeweg leer je er beter mee omgaan.

9.     Assertiviteit

Hoe je het ook went of keert en wat voor product of dienst je ook aanbiedt, je zult naar buiten moeten treden. Je moet verkopen tenslotte. Je moet mensen benaderen, reclame maken, publiciteit zoeken, contacten leggen en netwerken. Als je wilt ondernemen vraagt dat assertiviteit. Dat is soms heel eng. Vaak moet je over drempels heen en – komt ie weer – uit je comfortzone stappen. Heel eng maar ook heel leerzaam.

10.  Empowerment

Last but not least: het geeft een enorme kick om je eigen bedrijf neer te zetten. Om je inkomen te zien groeien. Maar vooral ook om je eigen toekomst vorm te geven en om zelf te bepalen hoe je dat wil doen. Om je passie te gebruiken om andere mensen waarde te kunnen bieden. Om zelf te bepalen waar je je energie en je creativiteit voor gaat gebruiken.

 

Het is niet altijd gemakkelijk. Het is soms enorm frustrerend en zwaar. Je zult jezelf afvragen waar je in godsnaam aan bent begonnen. Of wie er op jou zit te wachten. Maar wat zal je enorm veel over jezelf leren. En wat een groei zal je doormaken. Zet door en houd vast aan je droom.

Het is het echt allemaal waard.     

Meer inspiratie!

3 reacties

Hoe oud voel je je eigenlijk als je 40 jaar wordt? 19 maart 2018 - 11 h 07 min

[…] opzetten van m’n eigen business was en is, zoals Marielle al schreef in haar blog van vorige maand, de beste persoonlijke ontwikkelingscursus ever, dus ik weet waar ik op dit moment […]

Reply
Help ik zit vast! 5 tips om weer los te komen - GLOBALICIOUS 28 mei 2018 - 11 h 01 min

[…] (startend) ondernemer leer je steeds meer. Het is ongelofelijk waar je allemaal mee te maken krijgt als een je als professional besluit voor […]

Reply
Een Baan Vinden In Het Buitenland Als Je Meeverhuist Met Je Man- 7 Mythes Doorgeprikt - GLOBALICIOUS 3 september 2018 - 21 h 10 min

[…] en de mooiste herinneringen aan over houdt. Of misschien doe je een studie, schrijf je een boek of zet je een eigen (online) bedrijf op. Al deze ervaringen kunnen helpen later weer een “echte” baan mee te […]

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up