Home Persoonlijk PLOG – Geboren en getogen in …
Plog Globalicious geboorteplaats

PLOG – Geboren en getogen in …

door Merel W

De plaats waar je geboren en getogen bent speelt over het algemeen een belangrijke rol in je verder leven. Herinneringen aan je jeugd neem je overal mee naartoe. Lees in deze PLOG waar de vrouwen achter Globalicious magazine hun jeugd hebben doorgebracht.

Marielle op Curaçao

Curaçao!

Dit is mijn geboorteplek. Dat gebouw daar op de achtergrond. Het lijkt een beetje rommelig en oud. En dat is het ook. Maar het heeft een speciale plek in mijn hart. Het is het oude St Elisabeth ziekenhuis op Curaçao. Ik ben er meer dan 48 jaar geboren. Maar ook mijn man is er geboren – en van beide kanten al onze broers en zussen.  Daarnaast zijn mijn twee oudste kinderen er ook geboren. Allemaal in dat zelfde oude ziekenhuis. En ja, het is oud; dat zie je gelijk als je daar binnenloopt. Het voldoet eigenlijk niet meer aan de moderne eisen. En dus wordt er naast nu een groot, nieuw ziekenhuis gebouwd. Ongetwijfeld veel efficiënter, moderner en schoner. Maar dat oude ziekenhuis……dat blijft in mijn hart. Het vertegenwoordigt ook een beetje mijn band – onze band – met Curaçao.

Marielle Plog Globalicious geboorteplaats
Merel Dubelaar Plog Globalicious geboorteplaats Haarlem

Merel D. in Nederland

Haarlem!

Ik ben een geboren en getogen Haarlemse. Haarlem, een prachtige stad met de Grote Markt, het Spaarne, de gezellige grote Houtstraat, een koepelgevangenis (magisch interessant vond ik dat altijd als we er langsreden) en prachtige musea.

In deze stad liggen vooral mijn jeugdherinneringen. Of eigenlijk vooral aan de rand van de stad, in de wijk waar ik opgroeide, want in eerste instantie was de stad zover weg ;-). Later kwamen de altijd gezellige bevrijdingsfestivals en de vele fietstochten naar het Zandvoortse strand. Op mijn 19e ging ik op kamers in Den Haag en kort daarna verlieten ook mijn ouders de stad en kwam ik er eigenlijk niet vaak meer. Dus van het huidige Haarlem weet ik eerlijk gezegd niet veel, maar op de een of andere manier voel ik me toch nog altijd een trotse Haarlemse Mug.

Margot in Brunei

Utrecht!


Als ik boven op de Dom sta… Het refrein kan ik nog meezingen, maar als geboren Utrechter heb ik de toren misschien 2 keer in mijn leven beklommen. Mijn hele jeugd bracht ik er door, maar ik zei altijd tegen mijn ouders dat ik op mijn 18e het huis uit zou gaan. En dat deed ik, het avontuur lonkte. 
Toch bleef prachtig Utrecht altijd een vertrouwd nest. Toen ik er stage liep, terugkwam uit Barcelona en op wekenlang familiebezoek vanuit het buitenland. Het is gek om nu met mijn kinderen langs mijn oude basisschool te lopen en te spelen in de speeltuin uit mijn jeugd. Want hoe anders zijn hun jeugdherinneringen in de warme tropenlucht in plaats van de Hollandse miezer regen? 

Margot Stroeken Plog Globalicious geboorteplaats Utrecht
Aimee van Bilsen Plog Globalicious geboorteplaats Oisterwijk

Aimee in Frankrijk

Oisterwijk!

Op de foto zie je de muziekkapel met op de achtergrond het stadhuis van Oisterwijk, Noord-Brabant. Hier ben ik opgegroeid en heb ik gewoond totdat ik op mijn 17e naar Leiden verhuisde om te gaan studeren. We woonden in een huis met aan de achtertuin een poort waar alle kinderen uit de buurt kwamen spelen. Ik herinner me met name de zomers waarin we eindeloos ‘buutvrij’ speelden en als het heel heet was elkaar nat spetterden met water. Mijn moeder woont nog steeds in Oisterwijk, dus ik kom er nog regelmatig. Dan snuif ik weer even mijn jeugd op.

Merel W. (weer terug) in Nederland

Hoorn!

Ik ben geboren en getogen in Hoorn in West-Friesland. Ik ging in Hoorn naar de basisschool en naar de middelbare school. Later ging ik met de trein naar het HBO in Amsterdam. Hoorn is een heel mooi plaatsje aan het Markermeer met nu bijna 72000 inwoners. Het heeft een hele gezellige binnenstad en haven, dus zomers stikt het er van de zeilers en toeristen. Het liefst zit ik dan op een terrasje op de Roode Steen mensen te kijken. Mijn ouders wonen nog steeds in Hoorn, dus ik kom er nog wel regelmatig. Ik heb het er altijd heerlijk gehad en ga er heel graag naar terug.

Merel Westenberg Plog Globalicious geboorteplaats Hoorn
Susan Manni Plog Globalicious geboorteplaats Middelburg

Susan op wereldreis

Middelburg!

Geboren in het ziekenhuis van Middelburg en de eerste 3 jaar van mijn leven in een dorpje ernaast gewoond, Sint Laurens. Daarna nog heel vaak naar Middelburg gegaan omdat mijn opa en oma daar woonden. Zeeland heeft een plek in mijn hart. Ik ga er graag heen, al lukt dit niet vaak. Maar als ik er ben geniet ik van de zee, het strand, de prachtige plaatsen en de heerlijke bolussen. Geen dier’der plek voor ons op aard, geen oord ter wereld meer ons waard ❤

Sabine in Colombia

Kudelstaart!

Ik ben geboren in Amsterdam, maar alleen omdat er in Kudelstaart geen ziekenhuis is. Gewoond in Amsterdam heb ik nooit, dus vertel ik in dit stukje iets over het dorp waar ik opgegroeid ben en 29 jaar lang heb gewoond. Kudelstaart (gemeente Aalsmeer). Een dorp waar ik nog steeds dol op ben en waar ik altijd erg gelukkig gewoond heb. Toen ik op mezelf ging wonen verhuisde ik naar een koopwoning 500 meter verderop bij mijn ouders vandaan. Weg uit Kudelstaart wilde ik nooit. Het meest fijne vond ik het water: de Westeinderplassen. Of de Poel, zoals de ‘locals’ dit meer noemden. Ik zeilde al vanaf heel jong en simpelweg fietsen of wandelen langs het water vond ik al fantastisch. Naast het meer, een paar goede restaurants en vele fiets- en wandelmogelijkheden heeft Kudelstaart niet veel. Er wonen inmiddels zo’n 9000 inwoners en nog steeds is er maar één supermarkt. Ook kleding kopen kan niet in het dorp en met het openbaar vervoer naar de stad duurt best even. Trein en metro is niet in de buurt, dus deed ik alles op de fiets, met de bus of met de auto. Wat ik echt niet mis aan Kudelstaart is het vliegverkeer. Elke twee minuten kwam er een vliegtuig over mijn huis, van ’s morgens heel vroeg tot ’s avonds heel laat. Hoewel ik Kudelstaart heel fijn wonen vond, mis ik het niet meer. Maar als ik weer even terug ben wil ik wel altijd genieten van het water: wonen bij een meer is namelijk echt fantastisch.

Sabine Boogaard Plog Globalicious geboorteplaats Kudelstaart
Marieke Werger Plog Globalicious geboorteplaats Tubbergen

Marieke in Uruguay

Tubbergen!

Ik ben geboren en getogen in Tubbergen, ik ben een Twentenaar!
Met ongeveer 20.000 inwoners is Tubbergen een van de vier gemeentes die het Nationaal Landschap Noordoost Twente vormen. De gemeente bestaat uit negen kerkdorpen. Naast Tubbergen heb ik een aantal jaren in Geesteren en Vasse gewoond, twee andere kerkdorpen. De omgeving van Tubbergen is een prachtige belevenis voor toeristen. Iedere wandel en of fietsroute voert je langs een tal van mooie plekjes en een afwisselend landschap. Bossen, heide en roggevelden, glooiende essen en  mooie wandel en fiets paadjes die je door het mooie Twente en zijn authentieke dorpjes en boerderijen voeren.

Het “noaberschap” bestaat hier nog en dit betekend dat buren voor elkaar zorgen in goede en minder goede tijden.

En natuurlijk hebben we ons Twentse dialect, het Twents is een dialect van Nedersaksische taal en is een van de erkende streektalen in Nederland. Mijn afkomst kan en wil ik niet verloochenen maar mijn accent verraad me dan ook altijd meteen.

Twee veel gebruikte uitspraken “Doo mer heanig an (maak je niet druk) en Bloas nig zo hooge van de toorn (doe maar normaal).

Goad goan!

Meer inspiratie!

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up