PLOG – Het lekkerste gerecht!

Aimee van Bilsen- Frankrijk

Wat is het lekkerste gerecht in Frankrijk?

Oei, dat is een moeilijke vraag. De Fransen zijn gek op eten en er zijn ook veel verschillende keukens, van heel eenvoudig tot haute cuisine. Maar waar ik echt gek op ben (dat was ik al in Nederland, maar daar deed ik het niet vaak) is barbecueën.

Ik ben gek op de geur en vind het ontzettend gezellig. Bijgaande foto is van een paar dagen geleden. De handdoeken nat van het zwemmen, de barbecue heet aan het worden, een gedekte tafel voor meerdere mensen. Barbecuen vind ik echt het aller-lekkerste ‘gerecht’. En dan als toetje: een gesmolten brie van de barbecue waarin je geroosterd stokbrood doopt… Heerlijk!

Ps. Weten hoe je zelf dit ‘bbq-kaasplankje’ maakt? Hier vind je het recept.

Globalicious Plog Aimee eten foto
Globalicious Marieke eten 1
Globalicious Marieke eten 2

Marieke Werger- Uruguay

Mijn favoriete Uruguayaanse eten: Chivito- Om jullie dit heerlijke gerecht te laten zien ben ik vorige week zondag naar de Carrito gegaan om natuurlijk een foto te maken en te genieten van deze heerlijke snack.

Als je aan een Uruguayaan vraagt: “Wat is nou een typisch Uruguayaans gerecht?”, antwoordt 99 procent met trots: “Chivito”. Deze met rund beef bestierde hamburger lijkt misschien niet echt een culinair hoogstandje. Maar geloof me, hij is echt verrukkelijk. Bij de “Carrito” -een soort van mobiele snackbar- kun je kiezen uit verschillende soorten garnering. Standaard wordt hij verkocht met een gebakken ei, een plak kaas en een plak ham en de rest mag je zelf kiezen. Eerlijk is eerlijk, nu spelen de Uruguayanen wel een beetje vals, want in Uruguay is zo ongeveer het lekkerste rundvlees van de hele wereld te koop,

 

Marielle Evertsz- Curaçao

Stoba met tutu eten in Qatar. Deze foto is gemaakt toen we in Qatar woonden. Eén van de dingen die we missen als we in het buitenland zitten is het Curaçaose eten. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste ingredienten te vinden in het buitenland. Maar als het dan lukt….wat een genot!

Op de foto zie je ‘stoba met tutu’, een typisch Curaçaosch gerecht. Allereerst ‘stoba’, deze keer gemaakt met papaya. Stoba is een stoofvlees gerecht – en er zijn veel verschillende variaties: met geitenvlees, rundvlees, met kleine komkommer, kool of snijbonen. Het wordt ook gegeten met funchi (maismeelgerecht), rijst of of brood. Wij hebben het dit keer met tutu gemaakt. Tutu is een bijgerecht gemaakt met ‘black eyed peas’, maismeel en gezouten vlees, vaak bedekt met een laag gesmolten kaas. Nu ik dit beschrijf loopt het water me in de mond. Gelukkig wonen we weer op Curaçao.

Globalicious Marielle eten stoba
Globalicious PLOG MerelW eten

Merel Westenberg- Texas

De Amerikanen staan niet echt bekend om hun culinaire hoogstandjes, dus ik kan jullie niet iets heel spectaculairs laten zien helaas. Natuurlijk eet ik hier regelmatig hamburgers, lekker met tomaat, ui, sla en kaas ertussen. Ook zijn er veel barbecuerestaurants en wordt er thuis regelmatig ‘gegrild’.

Maar wat ik het allerlekkerste vind is Mexicaans eten. Tortilla’s met kip, rijst en boontjes. Ook ben ik gek op guacamole en salsa met tortillachips als tussendoortje zoals op de foto. Heerlijk!

Susan Manni- Onderweg

Momenteel hebben we geen vaste woonplek maar reizen we met onze ‘Bloomie’ rond. Terwijl ik dit schrijf zijn we in Scandinavie. Hier worden veel gehaktballetjes gegeten (weet je wel, diegene die je ook bij een groot Zweeds meubelwarenhuis kan kopen).

Bij het doorlopen van het babyschap ergens in het Noorse berggebied kwamen we zelfs deze balletjes tegen in de vorm van babyvoeding. Dat vond ik toch wel bijzonder, nog nooit gezien in Nederland. Ondertussen genieten wij nog even van de Noorse zalm  🙂

Globalicious PLOG Susan eten
Globalicious Margot eten

Margot Stroeken- Brunei

Eten is een van de voornaamste- zo niet de voornaamste- bezigheden in Brunei. De Bruneise keuken is een mix van Indonesisch, Maleisisch en een scheut Chinees eten. Het nationale gerecht is Nasi Katok, rijst met kipflinters in papier gerold, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nog nooit gegeten heb.

Daarom kies ik een gerecht dat jullie wellicht kennen: Beef Rendang. Gestoofd rundvlees met kruiden. Ik heb me laten vertellen dat de mannen dit vroeger meenamen de jungle van Borneo in. Gerold in bananenblad bleef het gerecht lang goed dankzij de kruiden.

Merel Dubelaar- Nederland

Bij mijn lekkerste gerecht denk ik meteen aan vooral lekkere gerechten uit het Middellands zeegebied, maar daar woon ik dus niet ;-), dus het zal voor mij echt een typisch Nederlands gerecht moeten worden.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo dol op de Nederlandse keuken, maar als ik dan toch iets moet kiezen, dan ga ik voor een onvervalst broodje zoute haring. Daar ben ik dol op. Heerlijk met uitjes uiteraard!

Globalicious Merel eten broodje haring
Globalicious Sabine eten

Sabine Boogaard- Colombia

Post Author: Margot

Margot
Margot woont sinds 2015 met haar gezin in Brunei. Een grote verandering na 4 fantastische jaren in metropool Beijing, waar ook haar twee kinderen werden geboren. Eerder woonde Margot in Barcelona en werkte zij in Oost-Afrika op het gebied van internationaal recht. Margot is Expat Coach en Trainer bij Clarity Brunei en bij haar eigen bedrijf Expat Energy (www.expat-energy.com). Ze begeleidt expats wereldwijd bij de hobbels van het leven, wonen en werken in het buitenland. Haar passies zijn reizen en nieuwe culturen ontdekken. Haar reis-wishlist wordt alleen maar langer. Daarnaast houdt ze van lezen en maakt ze met haar kinderen al dansend de woonkamer onveilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.