Help, mijn man is Latino!

Drie jaar geleden emigreerde ik naar Colombia voor de liefde nadat ik een echte latino aan de haak had geslagen. Met name in het begin bevonden manlief en ik ons regelmatig in een typische ik-begrijp-jouw-cultuur-even-helemaal-niet-meer-situatie. Je weet wel: zo een moment waarin je hem best wel heel graag even achter het behang wil plakken. Dat de verschillen tussen mannen en vrouwen best vaak tot bijzondere situaties kunnen leiden wisten we al, maar wat betekent het eigenlijk als die man in dit geval ook nog een latino is?

 

Een typische huis-tuin-en-keuken-situatie…

Ik herinner me nog goed één van de ik-wil-jou-nú-achter-het-behang-plakken-momenten. Het begon ermee dat ik zei dat dat ene stopcontact half achter de kast zit en dus maar één mogelijkheid heeft om er een stekker in te doen, terwijl ik het ding eigenlijk voor meer apparaten tegelijk wil kunnen gebruiken. Ik bedoelde: laten we naar de winkel gaan om daar een stekkerbak of iets dergelijks te kopen. Maar nee, meneer vond het nodig om het zelf op te lossen. Hij is tenslotte DE MAN die dat echt wel zelf kan. Naar de winkel gaan en wat kopen is alleen voor mietjes. Dus na wat gefriemel trok hij in één keer dat hele stopcontact van de muur.

 

“De boodschap was vervolgens: doe even voorzichtig de stekkers erin, anders valt het stopcontact eraf.”

 

Dus.

Maar het bleek (gelukkig) nog niet klaar. Want hij wilde graag dat stopcontact netjes aan de muur bevestigen. Dat dan weer wel. Ik mocht natuurlijk niet helpen, want vrouwen kunnen echt geen boor vasthouden. Duh. Ik stond er wel even van te kijken dat er opeens een echte Colombiaanse macho in mijn zo lieve latino bleek te zitten. Een macho die vervolgens een heel klein schroefje achter de wasmachine laat vallen, die precies onder dat stopcontact staat. Tja, dan is er maar één oplossing: de wasmachine verschuiven. Dus eerst alle waterbuizen ontkoppelen. Dan ga je er toch vanuit dat we met z’n tweeën zo’n gevaarte verschuiven, maar nee, meneer wil dat absoluut zelf doen. Hij is tenslotte sterk genoeg daarvoor. Na wat gesteun en gekreun staat dan eindelijk die wasmachine een meter verderop en ja hoor, daar is zijn schroefje.

 

“Die stoere latino daar met die boor…”

 

Vervolgens mag ik wel al het vuil wat zich onder de wasmachine had verzameld opzuigen. Daar zijn vrouwen voor namelijk. Maar daarna moest ik me vooral snel weer uit de voeten maken. Zo zonder die wasmachine bleek het ook meteen een stuk makkelijker om dat stopcontact te boren, dus zo gezegd zo gedaan. Die stoere latino daar met die boor, helemaal in zijn nopjes. Het heeft ook wel weer wat moet ik zeggen.

Na een kwartiertje bleek dat mijn lief inderdaad echt zelf een stopcontact kan verplaatsen en netjes recht op de muur kan bevestigen. Ik ben helemaal trots en hij waarschijnlijk nog meer. Al doet hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Hij is tenslotte DE MAN, die kunnen dat gewoon.

Toen moest de wasmachine natuurlijk weer terug. Nog steeds is het niet toegestaan om te helpen. Krijg ik met een geërgerde stem te horen. Oké, zal ik dan vast wat opruimen? Nee dat mag ook niet, dat wil hij doen. Ik mag dus alleen maar kijken. Bevestig je wel goed die buizen terug schat? Zijn ogen schieten bijna vuur. Sorry dat ik besta hoor, denk ik met rollende ogen.

Ondertussen gaat de telefoon: zijn moeder. Of ‘mammie’ zoals de Colombianen hun moeder noemen. Ja ook in het openbaar. Moeder is heilig voor de latino, dus een telefoontje van mams gaat altijd voor. Hij is even een stopcontact aan het plaatsen hoor ik hem zeggen. Met nadruk op ‘even’. Na tien minuten hangen ze weer op en gaat hij verder met het zware werk alsof hij nooit gestopt was.

 

“Het typische diva-gedrag wat mijn latino zo nu en dan maar wat graag vertoont.”

 

Nadat de buizen netjes waren teruggeplaatst ging mijn lief even testen of het allemaal wel goed zit. Nee dus. Met een noodgang spoot er bakken water uit de kraan over de wasmachine, de vloer, de keuken en Jimmy. Wat zei ik?

We kijken elkaar aan en ik zie het al meteen: ik kan beter niks zeggen. Maarja dat doe ik toch natuurlijk. Ik flap altijd alles eruit namelijk. Dit was dus echt niet zijn schuld hoor. Ik leidde hem af met al die vragen. WÁT?!?!?

De vloer drogen, wasmachine wéér een meter wegschuiven. Veel irritatie. Want ja, hij als Colombiaan wil de baas zijn in huis, maar ik als echte Hollandse ook. Levert nog wel eens pittige situaties op. Zoals deze dus.

Nadat alles netjes was opgeruimd plofte meneer op de bank. Hij had honger. Of ik hem even wat eten kan brengen. Echt het typische diva-gedrag wat mijn latino zo nu en dan maar wat graag vertoont. Hij wil graag verzorgd worden: eten op tafel, dekentje tegen de kou, dat soort dingen. Geen probleem hoor schat, ik breng je wel wat.

Pff, is de dag al voorbij?

 

“Hij ziet er altijd uit om door een ringetje te halen.”

 

Nee dus, we gaan nog naar een restaurant. Dat was zo gepland. Eigenlijk heel lief, want hij neemt me zomaar mee uiteten. Op zijn kosten uiteraard. We kleden ons dus om in mooie, nette kleding. Hij ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. En hij ruikt zo mogelijk nog beter. Bijzonder fijn aan mijn latino: persoonlijke verzorging staat hoog in het vaandel. Hij gaat gerust nog douchen als we eigenlijk al een halfuur te laat op een afspraak zijn. Ik sta al bij de deur te wachten met mijn vuilniszakje wat ik eerst nog even weg wil gooien. Hij pakt de tas spontaan van me over. Ook leuk: hij draagt altijd zomaar mijn tassen. Hij doet vervolgens de deur open en laat mij voorgaan naar buiten. Goh, wat galant. Hij gooit de vuilniszak weg en we stappen in de auto. Aangekomen bij de parkeerplaats van het restaurant pakt hij mijn hand en geeft me zijn mooiste lach. Ik smelt bijna. Hij zorgt ervoor dat ik veilig aan de overkant van de straat kom en laat me voorgaan het warme restaurant in. We bestellen een drankje en proosten. Op ons. Ik ben het hele gedoe van eerder spontaan vergeten.

 

Eigenlijk best wel leuk, zo’n latino… 😉

 

Post Author: Sabine

Avatar
Sabine woont sinds eind 2014 met haar Colombiaanse man in Colombia. Eerst in miljoenenstad Bogotá, maar eind november hebben ze hun kleine appartementje ingeruild voor een typische Colombiaanse finca op het platteland. Sabine werkte 2,5 jaar als wetenschappelijk onderzoeker in het Nationaal Kanker Instituut van Colombia, maar heeft medio 2017 haar droom verwezenlijkt met de start van haar eigen bedrijf als webdesigner. Naast haar eigen bedrijf zijn haar passies bloggen, natuur, dieren en wandelen. Samen met haar man eet ze veganistisch en leven ze dicht bij de prachtige Colombiaanse natuur.

8 reacties op “Help, mijn man is Latino!

  Avatar

  Elisa

  (24 januari 2018 - 11 h 59 min)

  Ik vond dit bijzonder leuk om te lezen. Ook wel herkenbaar, ondanks dat ik toch echt een Hollandse vriend heb. Een plank ophangen, daar mag ik echt niet bij helpen. Dat we later 4 gaten i.p.v. 2 in de muur hebben moet ik maar even voor lief nemen. En wel even stofzuigen natuurlijk ;-).

   Avatar

   Sabine

   (25 januari 2018 - 20 h 04 min)

   Dankjewel voor je leuke reactie! 😛 Hoor ik daar een ‘Help, mijn man is klusser’ verhaal? 😛

  Avatar

  Petra

  (29 januari 2018 - 10 h 18 min)

  Ha, ha, ja, herkenbaar verhaal. Mijn man is kwart indo. Als hij aan het klussen is, mag ik niet tegen hem praten anders gaat het fout. Een man kan immers maar 1ding tegelijk ;). Ik laat de klussen wel altijd aan hem over. Hij is er gewoon beter in. Verder denk ik dat eergevoel diep verankerd zit in zowel de latino als de indo cultuur. Zo zal mijn man bv nooit “de vuile was” buiten hangen. Terwijl ik als puur Hollandse graag mijn moeilijkheden uitspreek en deel met anderen. Bij mij is gedeelde leed halve leed.

   Avatar

   Sabine

   (29 januari 2018 - 16 h 24 min)

   Dankjewel voor je leuke reactie Petra! Ook grappig het laatste dat je zegt over de vuile was buiten hangen: dat herken ik ook zó erg! Soms is dat best frustrerend, je ziet gewoon dat er iets is maar zeggen ho maar 😛 Ik gooi zelf ook alles er uit trouwens, ben ik nog niet verleerd haha 😉

  Avatar

  Marcella

  (1 februari 2018 - 18 h 30 min)

  Hahah wat een leuk verhaal meis! Heeft hij het ook gelezen? 😜

   Avatar

   Sabine

   (8 februari 2018 - 0 h 54 min)

   Dankjewel meid! 😀 Hij heeft het nog niet gelezen maar ik heb hem wel het artikel gestuurd. Hij wist ook al dat ik dit ging schrijven. Hoop nog steeds dat hij een keer de tijd neemt het ook te lezen haha

  Avatar

  Dragana

  (22 mei 2019 - 1 h 19 min)

  Thanks voor het delen van je verhaal en ik herken jou meer in mijn zelf als jou man in mijn Colombiaanse vriend
  (Wij beiden wonend in Nederland)
  Wij zijn 4,5 jaar samen met 2 kids

  hij is zeker een echte macho latino maar dan buitens huis en thuis ben ik de baas… of uhh…nou ja misschien niet alleen thuis ben ik de baas🤫
  Die van mij heeft 2 linkse handen maar kan zeer creatief zijn
  Dus boren van gaten in de muur doe ik liever zelf waar hij soms erg van baalt maar tegelijkertijd mij laat weten trots op mij te zijn.
  Tasje dragen doet die van mij ook altijd al vond ik het in het begin heel raar maar nu inmiddels wel leuk.
  Macho lopen deur open doen je voor laten enz ja dat is echt mannelijk en mag je niet afnemen ook het betalen van eten buitens huis mag een vrouw echt niet doen want de man zorgt voor de vrouw alhoewel ik hem heus mag verrassen met een geregelde en door mij betaalde etentje.
  Mannen mogen kijken maar niet te lang en of op een bepaalde manier want dat is respectloos naar hem toe dus hij zal er zeker wat van zeggen al hoop ik elke keer dat het niet uit de hand loopt🙈
  Op feestjes met volle trots trotsen ze graag met hun mamasita rica.
  Ijdel en schoon zijn latino’s zeker en helemaal de Colombianen! Minstens 2 a 3x per dag onder de douche en ach wat maakt het uit,te laat komen ze toch altijd😂
  Die van mij weet mijn boosheid of irritaties altijd met mooie lieve woorden te doen vergeten en of heel zorgelijk te zijn.
  Dus ik ben de gene die een warme dekentje op de bank krijgt of een bakkie koffie in de ochtend om vooral mij te vriend te houden haha😜
  ook voor onze kids is hij heel zorgelijk zoals broodje smeren of flesje geven maar de luier mag ik lekker zelf verschonen haha.
  Ik ben een dominante type en soms te mannelijk kwa denkwijze en dat bij een latino?😬ook kan ik een behoorlijke irritante prinsesje spelen, dan doet die van mij het best goed kwa macho latino moet ik zeggen.

  Heel veel geluk samen daar in Colombia
  Love Dragana

   Avatar

   Sabine

   (22 mei 2019 - 3 h 27 min)

   Dankjewel Dragana voor je leuke reactie! Heel herkenbaar allemaal 🙂 Blijven leuk die Latino’s 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.