Schoenen uit in huis? Ik hoop het!

Doe jij thuis je schoenen uit bij de deur of loop je ermee in huis rond? Wat is de norm in het land waar je woont?

In Zwitserland is het normaal om bij de deur je schoenen uit te doen. Sommige mensen hebben extra sloffen voor de gasten, maar vaak loop je op sokken rond. In ons Zwitserse appartement was het voor ons ook normaal onze schoenen uit te doen en op sokken of sloffen te lopen. Dit was iets wat we in Amsterdam al deden omdat anders de voeten erg koud werden in de winter en we ook onze onderburen rust gunden 😊.

Terug in Nederland

Weer terug in Nederland hielden we die gewoonte erin. Het zorgde voor een hele berg schoenen bij de ingang (we hadden geen schoenenkast in ons tijdelijke huis) maar het scheelde een boel troep en viezigheid in huis. Wel viel het me op dat in Nederland eerder normaal is je schoenen aan te laten dan ze uit doen. Behalve dan in de kinderdagverblijven en dergelijke. Wanneer we in Nederland bezoek kregen bleven vaak standaard de schoenen aan, behalve wanneer het vrienden uit Zwitserland waren, dan gingen de schoenen uit, of bij mij zusje die standaard koude voeten heeft sinds ze niet meer in Nederland woont.

Zwitsers en Zweden

Afgelopen maand was ik te gast bij vrienden in een huis in de bergen in Zweden en daar was de standaard ook op schoenen uit te doen en of op sokken of op sloffen in huis te lopen. Logisch in de winter wanneer je met sneeuwschoenen ze uitdoet, maar zowel zomer als winter hygiënisch om dit vol te houden. Voor mijn dochter Anna geen probleem. Die doet standaard haar schoenen/slippers uit voor ze ergens naar binnen loopt (zelfs in de tent). En toen ze in Nederland naar school ging vroeg ze de eerste weken vaak waarom ze geen schoenen uit deden in de klas. Na vier jaar Zwitserland was voor haar schoenen uit doen de normaalste zaak van de wereld. Volgens mij gaan in Zwitserland op school ook de schoenen uit, net als bij de opvang en thuis, in tegenstelling tot de school in Nederland.

Maar het zetten me aan het denken. Want waar is dit wel de norm en is dit dan gebonden aan veel sneeuw en nattigheid of aan iets anders?

schoenen uitHoe zit dat met Globalicious?

Ik vroeg aan mijn Globalicious collega’s welke gewoonte er is in hun land en of zij zelf hun schoenen uit doen thuis. De reacties waren verschillend. Zo vertelde Margot uit Brunei (en eerder gewoond in China):

‘Hier zit ik met mijn blote voeten achter de computer je vraag te lezen. In China en Brunei ook de gewoonte ze uit te doen- vaak heb je dan ook slippers voor de gasten (en aparte slippers bij de wc vaak nog). Uitdoen was bij ons dus ook al snel de gewoonte. In China had ik trouwens weer bijna altijd sokken aan, traditional Chinese medicine vindt dat gezond voor vrouwen 😉.

Bij Aimee in Frankrijk is het geen regel dat de schoenen uit gaan, bij anderen soms wel en soms niet, het wordt veel gedaan maar is geen standaard. Zo ook bij Marieke in Uruguay, waar wel de modderschoenen standaard uit gaan, maar dat ik volgens mij bijna overal wel een standaard, hoop ik 😊. Wat Marieke wel was opgevallen is dat haar campinggasten, en dan vooral de Duitse, de binnen en buitenschoenen paraat hebben staan. Dat herken je vast als je in Duitsland of Zwitserland woont!

Gewoon doen!

Wat mij betreft een mooie gewoonte, want als je eens wist wat er allemaal aan de schoenen zit wat jij meeneemt in je huis! Er is onderzoek naar gedaan in Amerika en ik vond er een filmpje over:

Naast dat je heel veel bacteriën, gifstoffen, schimmels en weet ik niet wat voor niet direct zichtbare viezigheid je huis in loopt, scheelt het ook nog eens veel zichtbare viezigheid. En zoals ik ook uitgelegd kreeg van mijn Zwitserse huismeester, is het ook nog eens beter voor het behoud van je vloer. Zeker in de winter wanneer op de weg gestrooid is en er dus zout onder je schoenen zit. Daarbij geeft de sneeuw en regen ook heel veel nattigheid binnen.

Voor mij genoeg motivatie om de ‘schoenen uit in huis’ regel vol te blijven houden! Ik ben benieuwd wat de gewoonte is in het land waar jij woont en wat jij doet?

 

Post Author: Susan

Avatar
Susan is net terug in Nederland na 5 jaar met man en dochter in Zwitserland te hebben gewoond. Maar niet voor lang, want begin 2018 hoopt het gezin weer een nieuw avontuur over de grens aan te gaan. Susan is verlies- en rouwbegeleider en volgt daarnaast de opleiding Psychologie. In Zwitserland heeft zij haar online coaching praktijk opgezet, waar zij vrouwen onbevooroordeelde en laagdrempelige begeleiding biedt bij verlies en rouw. Haar passies zijn de wereld ontdekken, oldtimer auto’s, bergen, zee en strand, lekker eten, zeilen en nog veel meer. Ze droomt over een boerderij met een grote schuur waar ze een mooie oldtimer kunnen opknappen. Maar eerst gaat ze samen met haar gezin de wereld ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.