Emigreren in 3 maanden tijd: de 5 stappen die ik nam

Bij emigreren komt een hoop kijken en het kan zomaar maanden of zelfs meer dan een jaar duren voordat je eindelijk het land verlaat. Niet alleen door al het regelwerk, maar ook onzekerheden en twijfels kunnen het proces behoorlijk vertragen. Als ik iets in mijn hoofd heb wil ik het echter graag zo snel mogelijk en met emigreren was dat niet anders. Ik geloofde erin en wilde niets liever dan een nieuw leven opbouwen met mijn geliefde. Natuurlijk was afscheid nemen hartstikke moeilijk en had ik ook weleens een dagje van twijfels, maar toch wilde ik niet nog maanden moeten wachten op hét moment. Dat nog niet alles tot in de puntjes geregeld was geeft niet. Als je iets echt wilt dan maakt het niet uit dat nog niet alles perfect is. Dat komt vanzelf.

In september 2014, nadat ik net was teruggekomen van mijn eerste bezoek aan Colombia, besloot ik om eind dat jaar te emigreren. In 3 maanden tijd regelde ik alles voor mijn emigratie en op 31 december 2014 vertrok ik naar Colombia. Wat heb ik allemaal geregeld voor emigratie? 5 Stappen om je op weg te helpen!

Stap 1: besluiten om te gaan emigreren

Deze eerste stap klinkt heel simpel, maar is de allerbelangrijkste in het emigratieproces. Hoe vaak hoor jij niet iemand, of misschien wel jezelf, zeggen: ‘ik zou graag ooit willen emigreren, maar wanneer precies?’ Of ‘Ik zou zo graag willen emigreren, maar ik weet niet hoe en waarheen’. Deze zinnen zetten echter niet aan tot actie. Pas als jij er 100% van overtuigd bent dat je wilt emigreren, ga je actie ondernemen. Ga uitzoeken waar je naartoe wilt en hak de knoop door.

 

Dreams don’t work unless you do

 

En die prachtige quote slaat meteen de spijker op zijn kop. Pas als je actie gaat ondernemen gebeurt er ook iets. Besluiten te gaan emigreren is best wel een heel spannende. Zeker als je veel mensen achterlaat, als je kinderen hebt of als je in je nieuwe land direct met een eigen bedrijf zoals een hotel wilt gaan beginnen. Daar komt een hoop bij kijken. Maar ook als je, zoals ik, emigreert voor de liefde moet je alsnog zeker weten dat je het nú gaat doen. Als je voor jezelf duidelijk hebt dat je je dromen écht wilt waarmaken dan kun je beginnen aan de volgende stappen.

 

Lees ook het artikel van Aimee: Ik wil emigreren – Welke stap zet ik nu eerst?

 

Stap 2: een visum regelen

Het hangt er vanaf waar je naartoe gaat emigreren of je wel of niet een visum moet regelen en hoe dat in zijn werk gaat. In ieder geval moet je altijd goed uitzoeken wat de voorwaarden zijn om te kunnen wonen en werken in je nieuwe land. Europa zal makkelijker zijn dan daarbuiten. Ikzelf ben in oktober 2014 nogmaals naar Colombia gevlogen om een visum te regelen. Vooraf had ik alle benodigde documenten gehaald en laten vertalen. In de 3 weken tijd hebben we een geregistreerd partnerschap getekend en daarmee kon ik een partnervisum voor 3 jaar aanvragen. Dat duurde ongeveer een week, waarna ik direct mijn ID-kaart kon aanvragen en na een paar dagen kon ophalen. Toen ik weer naar Nederland vloog had ik dus mijn Colombiaanse visum én ID-kaart en wist ik dat ik zonder zorgen kon wonen en werken in Colombia.

Heb je geen buitenlandse partner of willen jullie niet een geregistreerd partnerschap aangaan voor dit doel? Dan is het in veel landen, ook in Colombia, zaak om een baan te vinden waarmee je een visum kunt regelen.

 

Stap 3: alles regelen voor emigratie in Nederland

Als je gaat emigreren moet er van alles geregeld worden in Nederland. Dit heb ik allemaal gedaan voordat ik op 31 december het land verliet:

 • Huis en inboedel verkopen;
 • Werk afronden, mijn contract verliep op 31 december 2014, dus dat kwam goed uit;
 • Mijn diploma’s legaliseren, vertalen en een apostille verkrijgen;
 • Alles omtrent mijn bankrekening wijzigen: iemand machtigen en adres wijzigen;
 • Zorgverzekering stopzetten (ik moest daar een heel pakket aan vragen voor beantwoorden voordat dit werd goedgekeurd);
 • Andere verzekeringen en abonnementen stopzetten. Denk aan aansprakelijkheidsverzekering, (doorlopende) reis- en annuleringsverzekering, abonnementen voor tijdschriften, telefoonabonnement en alles dat je nog meer hebt;
 • Uitschrijven bij tandarts en huisarts. Ik heb ook mijn medisch dossier meegevraagd;
 • Medische checks laten doen, hoeft dat tenminste het eerste jaar in je nieuwe land niet;
 • ANWB en Visa-kaart stopzetten. Ik kon bij uitschrijven mijn creditcard van de ANWB niet behouden;
 • Nieuws paspoort en rijbewijs aanvragen. Handig om te doen als deze niet al te lang meer geldig zijn;
 • Documenten voor in je nieuwe land regelen. Zoals vertalingen of uittreksels. Zoek goed uit of documenten vertaald moeten worden en/of een apostille nodig hebben;
 • Adres wijzigen. Niet alleen mijn nieuwe adres aan vrienden en familie doorgeven, maar ook zorgen dat bepaalde post niet naar Colombia wordt gestuurd. In Colombia komt namelijk maar weinig aan. Ik heb dus veel op het adres van mijn ouders gezet;
 • De belastingdienst regelen. Dit klinkt makkelijker dan het is: mij lukte het pas na ongeveer 1,5 jaar écht goed duidelijk te maken dat ik geen belasting meer hoef te betalen in Nederland. Het hangt ook af of je je wel of niet uitschrijft, dus zoek dit goed uit voor jouw situatie;
 • Een paar dagen voor vertrek heb ik me uitgeschreven bij de gemeente. Alles was klaar en alleen dit restte nog. Misschien wel de meest simpele handeling, maar ook de meest spannende van allemaal. Hiermee is het echt officieel!

 

Lees hier meer over wat te regelen voor emigreren en over de gevolgen van je uitschrijven uit Nederland.

 

Stap 4: afscheid nemen

Afscheid nemen klinkt heel zwaar, wat het dan ook best wel is, maar je ziet iedereen natuurlijk weer een keertje. Toch was het best moeilijk en ook spannend, want ik wist op dat moment helemaal niet wanneer ik weer naar Nederland op vakantie zou komen. Ik ging met elke vriendin een dagje iets leuks doen. Om nog mooie herinneringen te maken. Hetzelfde deed ik met familie. Uiteindelijk bleek mijn familie ook nog een fantastisch afscheidsfeestje te hebben georganiseerd. Een heel mooie verrassing! Bij mij kwam het echte afscheid pas hard aan toen ik op het vliegveld stond. Opeens was het zo dichtbij en ging het echt gebeuren. Inmiddels hebben we al vaak afscheid genomen. Het went nooit, maar het wordt wel ietsje makkelijker.

 

Stap 5: emigreren

Als je alles heb geregeld is daar het moment van emigreren. Toen ik door de douane was voelde ik me echt tussen twee landen instaan. En toen ik aankwam in Colombia en mijn man in de armen vloog wist ik dat dit écht een nieuw begin is. Er moest ook in Colombia nog een hoop geregeld worden voor de emigratie en om te integreren. Denk aan Spaans leren, een baan zoeken, een Colombiaans rijbewijs verkrijgen, diploma’s regelen en een bankrekening openen. Nieuwe mensen leren kennen, naar de sportschool, de omgeving eigen maken en een huisarts regelen. Voordat ik echt goed gesetteld was duurde langer dan het hele emigratieproces zelf.

Inmiddels zijn we bijna vier jaar verder en was dit het allemaal meer dan waard!

 


Wat heb jij nog meer geregeld toen je ging emigreren? Elke situatie is immers anders. Ik ging voor de liefde naar het buitenland, maar misschien heb jij wel een B&B opgezet of had je een baan gevonden. Elke tip is welkom om anderen op weg te helpen!


 

Post Author: Sabine

Avatar
Sabine woont sinds eind 2014 met haar Colombiaanse man in Colombia. Eerst in miljoenenstad Bogotá, maar eind november hebben ze hun kleine appartementje ingeruild voor een typische Colombiaanse finca op het platteland. Sabine werkte 2,5 jaar als wetenschappelijk onderzoeker in het Nationaal Kanker Instituut van Colombia, maar heeft medio 2017 haar droom verwezenlijkt met de start van haar eigen bedrijf als webdesigner. Naast haar eigen bedrijf zijn haar passies bloggen, natuur, dieren en wandelen. Samen met haar man eet ze veganistisch en leven ze dicht bij de prachtige Colombiaanse natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.