Als expatvrouw starten met ondernemen vanuit het buitenland, hoe dan?

Laten we heel eerlijk zijn, als expatvrouw ontbreekt het je over het algemeen aan weinig. Financieel gezien is er in de periode dat je in het buitenland woont vaak niet direct de urgentie om als partner voor inkomen te zorgen. Je zorgt dat thuis alles reilt en zeilt, dat de kinderen naar school en sport worden gereden en dat je een sociaal netwerk opbouwt. Verder geniet je van het avontuur dat je bent aangegaan, een aantal jaar in het buitenland wonen, wie wil dat nou niet?

En toch begint het op een gegeven moment te knagen. Je hebt je baan opgezegd in Nederland om je partner te volgen en dat heb je met liefde gedaan. Maar wat wil jij nou eigenlijk?

(Financiële) afhankelijkheid is echt niet zo makkelijk

Veel expatvrouwen vinden het heel lastig als ze geen eigen inkomen meer hebben, afhankelijk zijn van hun partner. Ook heb je tijd om na te denken over de toekomst. Wat als je weer naar Nederland terugverhuist. Wil je gaan werken? En heel eerlijk … wil je eigenlijk nog wel voor een baas gaan werken? Je bent zoveel vrijheid gewend, je bent gewend om je eigen boontjes te doppen en dan weer van 9 tot 5 op kantoor? Rekening moeten houden met de vakanties van je collega’s? Niet kunnen werken op de dagen en tijden dat jij dat wilt?

Al deze zaken hebben mij doen inzien dat het enige wat ik wil is iets voor mezelf. Een eigen business waarin in ik kan doen wat ik het allerleukste vind. Wat niet als werken voelt, zodat ik met liefde iedere dag mijn laptop opstart en nog vol ideeën zit aan het einde van de dag. Een eigen bedrijf brengt je zo veel.

  • Het geeft een enorme voldoening om te doen wat je echt leuk vindt.
  • Het geeft structuur aan de dag en het geeft enorm veel energie.
  • Je ontwikkelt je tot ondernemer en je ontmoet veel nieuwe mensen doordat je je online netwerk uitbreidt.

Ik gun iedereen dat ook zo!

Dit is wel het juiste moment!

En je hebt nu de tijd! Ik hoor zo vaak dat vrouwen als ze eenmaal weer in Nederland zijn hadden gewild dat ze hun tijd in het buitenland anders besteed hadden. Dat ze op dat moment al waren begonnen met nadenken over hun eigen toekomst, over een eigen business. En natuurlijk moet je in het buitenland volop genieten van alles wat je meemaakt, de cultuur opsnuiven, contacten leggen, de wereld ontdekken, maar dat kan je ook niet 24/7 doen. Het starten van een eigen business kan daar dus prima bij.

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoe je dan moet beginnen. En ik kan je verklappen … het is echt niet heel makkelijk om je bedrijf te starten en volledig online te werken. Maar hé … als expatvrouw hou je wel van een uitdaging toch?

Werkvergunning regelen

Het eerste wat je dus zou moeten regelen (eigenlijk al als je nog in Nederland bent) is een werkvergunning. Zorg dat je regelt dat je mag werken, ook al ben je dat helemaal niet van plan en staat je hoofd er niet naar als je nog in Nederland bent. Geloof me … je weet nooit hoe het loopt en hoe lang je in het buitenland bent, dus echt heel belangrijk om te zorgen dat je wel mag werken. In sommige gevallen kan of mag het echt niet, maar dan nog kan je de periode in het buitenland wel benutten om voorbereidingen voor je eigen bedrijf te treffen.

Wat wil jíj nou eigenlijk?

Als die werkvergunning geregeld is kun je gaan bedenken wat je wilt. Waar word je blij van? Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Waar zou je andere mensen mee kunnen helpen? Welke ervaringen en kennis kan je gebruiken om anderen te helpen? Wat vind jij nou echt belangrijk? Schrijf alles eens voor jezelf op. En probeer hier niet al te veel over na te denken. Laat je gevoel spreken. Vanzelf zal duidelijk worden welke richting jij op wilt en waar jouw hart echt ligt.

Ik kan nu nog pagina’s volschrijven met tips en mijn ervaringen, maar daar is helaas geen ruimte voor. Wil je meer weten over het starten van een eigen business vanuit het buitenland? Mail me dan gerust, ik help je graag!

Heel veel succes!

Post Author: Merel W

Merel W
Merel woonde 4 jaar lang met haar man en twee kinderen in Texas. De ruimte, de vrijheid, het mooie weer... heerlijk vond ze het. Vanuit Texas startte Merel haar eigen coachingspraktijk. Ze begeleidt vrouwen over de hele wereld met het starten van hun eigen online business als Coach, Trainer of Virtual Assistent. De contacten die zij heeft met ondernemende expatvrouwen en geëmigreerde vrouwen en hen te zien groeien in het ondernemerschap geeft haar enorm veel voldoening en energie. Inmiddels is Merel weer terug in Nederland en zet ze haar coachingspraktijk voort. Haar bedrijf is haar passie, maar ook houdt ze ontzettend van lezen. Binnen no-time is een boek uit en ze gaat de deur dus echt niet uit zonder haar e-reader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.