Loslaten en gaan – Over hoe je terugkeer een plekje te geven in Nederland

“En? Alweer een beetje gewend in Nederland?” is denk ik de meest gestelde vraag die ik de afgelopen 2 jaar heb gehoord. Inmiddels begint deze aardig weg te ebben, omdat we uiteindelijk ook maar een half jaar weggeweest zijn.

 “Maar een half jaar”. Dat hoorde ik mezelf steeds weer zeggen. “We zijn uiteindelijk maar een half jaartje weggeweest hoor”. Maar daarbij ging ik compleet voorbij aan de 2 volledig chaotische maanden die er aan vooraf gingen waarin we alles moesten regelen, het half jaar daar wennen aan een nieuwe omgeving, cultuur, school en mensen. Om dan uiteindelijk met pijn in het hart de keuze te maken eerder terug te gaan en zoonlief met nog een jetlag te laten starten halverwege groep 1 van de basisschool in Nederland.

Plekje geven

Hoe kijk je terug op zo’n periode? Dat kan natuurlijk op verschillende manieren, het is maar net het verhaal dat je jezelf vertelt. Je zou kunnen zeggen dat we er inderdaad maar een half jaar gezeten hebben, dat we inmiddels alweer veel langer terug zijn dan dat we daar geweest zijn. Dat je heel veel mensen soms ook gemakkelijk een half jaar lang niet ziet. Ik merkte echter dat ik, voor mezelf, het verhaal op een andere manier een plekje moest geven. Een plekje dat recht doet aan de turbulente tijd die wij als gezin ervaren hebben.

Loslaten

Ons verhaal heeft alles te maken met loslaten en gaan. Toen we die bewuste ochtend om 4 uur in de ochtend de taxi richting Schiphol instapten, liet ik voor mijn gevoel echt alles achter wat we in Nederland hadden. Ik had het op dat moment in mijn leven zo nodig om een compleet nieuw en onbekend avontuur aan te gaan.

Complete reset

Terug in Nederland voelde ik me compleet ge reset. Wat een feest was het om alleen al door de Appie te lopen, de bomen te zien uitlopen en om iedereen weer te zien. Ik begon vol goede moed aan een nieuwe baan en de oudste voelde zich meteen als een vis in het water op zijn nieuwe school.

Tegenstrijdig

De twilight zone die gastblogster Sandra beschreef is heel erg herkenbaar en het compleet tegenstrijdige gevoel over hoe bijzonder het is dat mensen er nog lang naar blijven vragen en aan de andere kant, hoe weinig mensen je echt concrete vragen stellen over al onze belevenissen daar. Je bent er weer en het leven gaat weer door.

Maar wat hebben we van dat korte half jaartje veel geleerd. Om te relativeren, incasseren en vooral het heel erg fijn te hebben als gezin met elkaar.

Ben jij ook weer terug in Nederland gaan wonen? Zo ja, hoe heb jij de terugkeer ervaren?

Post Author: Merel D

Merel D
Merel woont in het bosrijke Soest in Nederland, samen met haar man en kinderen. Een intense uitzending op het tropische St. Maarten is de inspiratie geweest om haar eigen online praktijk te starten. Als Mindful Analyst runt zij haar eigen praktijk waarbij ze Nederlandse vrouwen, die overal ter wereld wonen, begeleid via de Mindful Analysis methode. Ze is dol op schrijven en lezen en haar boeken-wishlist is dan ook lang. Ze is ook dol op reizen, psychologie, yoga, katten en lekker eten. Sinds ze moeder is, is ze nog meer geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling. Onder het genot van een mooi glas wijn kan ze uren filosoferen over hoe de omgeving en het tijdsbeeld van invloed is op iemands leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.