Home Cultuur Omgaan met je hang naar tradities tijdens de feestdagen
Omgaan met je hang naar tradities tijdens de feestdagen

Omgaan met je hang naar tradities tijdens de feestdagen

door Merel D

Kerst op St. Maarten

Toen wij twee jaar geleden met ons gezin op St. Maarten woonden konden we maar niet echt in de december stemming komen. We verlangden simpelweg teveel naar de kou en de sfeer van de donkere dagen om een echt kerstgevoel op een tropisch warm eiland te kunnen beleven. En nu, 2 jaar later, nu ik weer in Nederland woon en vanuit mijn kantoor op zolder naar de regendruppels kijk die langs het raam naar beneden sijpelen, zou ik niets liever willen dan terug naar dat warme eiland. Hoewel de tijd intussen natuurlijk ook niet stilgestaan heeft. Na orkaan Irma is St. Maarten niet meer wat het geweest is. Alles is daar veranderd en het dak dat op ons mooie appartement zat, zit er nu niet meer. Ik besef me dat de tijd die geweest is, simpelweg nooit meer terugkomt.

Het gevaar van nostalgie

Verlangens hebben natuurlijk van alles te maken met verwachtingen, overtuigingen, emoties en nostalgie. Laatst schreef ik een blog over het gevaar van nostalgie en daar kreeg ik een mooie aanvulling op van Dutch TV uit Australië. Zij hebben hier ooit een item over gefilmd en de dame in dat interview vertelde dat er volgens haar twee verschillende soorten nostalgie zijn. Aan de ene kant heb je een nostalgisch verlangen naar een land en aan de andere kant het nostalgisch verlangen naar een tijd. Een bepaalde tijd die er niet meer is en ook nooit meer terug zal komen.

Bewust omgaan met tradities

En dat is best wel een mooi onderscheid om even stil bij te staan en op je in te laten werken. Is de beleving van tijd sowieso niet een fascinerend onderwerp? Roman Krznaric geeft in zijn boek ‘de Wonderbox’ een verrassende kijk in de geschiedenis. Door het lezen van dit boek realiseerde ik me dat sommige gewoontes en tradities ook maar per toeval ontstaan zijn. Ik vraag me de laatste tijd steeds bewuster af waarom ik de dingen op een bepaalde manier doe. Doe ik dit omdat dit het beste bij mij past of omdat ik dit nu eenmaal zo gewend ben door mijn opvoeding en mijn omgeving?

En natuurlijk hou ik graag rekening met de mensen om me heen, maar in veel situaties kun je voor jezelf net even het verschil maken zodat het je simpelweg een prettiger gevoel geeft. En waarom zou je dat niet doen? Op sommige zaken heb je echt geen invloed, dus die heb je te accepteren. Maar je hebt er wel zelf invloed op hoe je daar mee omgaat en in hoeverre je het je leven laat beïnvloeden. En daarnaast kun je ervoor kiezen om de dingen waar je wel invloed op hebt zo fijn mogelijk voor jezelf te maken. Waarom ook niet?

Toevallig ontstaan

Daarnaast geeft Krznaric mooie voorbeelden in zijn boek dat sommige tradities maar heel toevallig en in een bepaald tijdsbeeld bedacht zijn door iemand. Als bijvoorbeeld de heilige St. Valentijn eens een kijkje kon nemen in ons heden, dan zou hij stijl achterover slaan als blijkt dat zijn naam nu in verband wordt gebracht met de romantische liefde. Er waren verschillende priesters en bisschoppen met de naam Valentijn en voor de verspreiding van het christendom schijnt er een koppelfeest bestaan te hebben. Iemand heeft bedacht om dat met elkaar te combineren. In 1779 schreef een dichter er 1 simpele regel over en voila, een nieuwe traditie was geboren. Een traditie die wij vandaag de dag op 14 februari nog steeds vieren en waar bedrijven handig op inspelen om hun spullen mee aan de man te brengen.

Bedenk ze zelf!

Nu zeg ik zeker niet dat tradities niet belangrijk zijn. Integendeel, maken ze het leven juist niet veel leuker en gezelliger? Maar waarom zou je dit laten afhangen door iemand die in het verleden ooit iets voor ons bedacht heeft? Waarom zou jij niet zelf nieuwe tradities en rituelen invoeren die bij jou als persoon of als gezin passen? Jij hebt namelijk alle vrijheid om nieuwe tradities te verzinnen waarmee je warme herinneringen kunt creëren voor jezelf en je kinderen.

 

Welke traditie zal jou een speciaal gevoel geven?

Zo weet ik van mijn Globalicious medeblogster Aimee van Bilsen, dat zij elke zondag pannenkoeken bakt en dat dat inmiddels al echt als een traditie is gaan voelen. Zelf bedacht ik me laatst dat mijn moeder vroeger elk weekend een grote pan met soep maakte en dat ik dat eigenlijk altijd zo lekker vond, dus dat ben ik sinds kort ook weer gaan doen. Iets heel simpels wat me een fijn gevoel geeft. En eigen tradities kun je natuurlijk helemaal mooi creëren voor de feestdagen. Zo is het samen halen van de kerstboom met de kinderen al een echte traditie voor ons gezin geworden, net zoals het luisteren en kijken naar de Top2000 tussen kerst en Oud& Nieuw. En tijdens het schrijven van dit blog besef ik me zelfs dat we nog veel meer leuke momenten zelf kunnen invoeren. Als het maar leuk is ;-). Zo hebben we al bedacht dat we op kerstavond een leuke klassieke familiefilm met z’n viertjes willen gaan kijken met allemaal lekkere hapjes erbij.

Misschien ben je met de kerst in Nederland en geniet je van de tradities die je al jarenlang hebt. Maar wat als je kerst niet in Nederland viert, maar dat stiekem wel zou willen? Wat voor gave tradities zou jij nu, op de plek waar jij nu bent, zelf kunnen creëren? Je hoeft iets maar een paar keer te herhalen om het als een traditie te laten voelen en dat zal je elke keer weer een speciaal gevoel geven. Wat is het eerste dat in je opkomt als je iets zou moeten verzinnen? Heeft dat met eten te maken, met de natuur ingaan, een bepaalde film of programma kijken, iets versieren of ergens specifiek naartoe gaan? Is er een speciaal festival, zijn er bepaalde mensen of is er een bepaald gebruik waar je nu juist van kan genieten op de plek waar je nu bent?

 

Maak er een memorabele tijd van

Kortom, wat is het gaafste wat je er nu uit kunt halen? En mocht je daarbij erg verlangen naar familie en vrienden die ver weg zijn, zou je daarin een combinatie kunnen maken? Wat is datgene wat je zo mist en hoe zou je daar op een creatieve manier mee om kunnen gaan? Wat zou je kunnen bedenken om zo dicht mogelijk bij het gevoel te kunnen komen dat je nodig hebt? En ook al kun je dat gevoel toch niet helemaal compleet maken, stop het niet weg. Laat het er juist zijn en omarm het. Hoe ongemakkelijk dat misschien ook kan zijn.

En besef dat een nostalgisch verlangen naar een bepaalde tijd je beeld ook troebel kan maken. Een scheef beeld waarin je alleen nog maar denkt aan de leuke dingen en je de scherpe venijnige randjes simpelweg wegveegt onder een deken van gevaarlijke nostalgie. Vergeet niet dat je er ook weer nieuwe dingen voor terug gekregen hebt. Mensen en dingen die je weer zou missen als je in Nederland zou zijn… Ik wens je een hele fijne, memorabele feestmaand toe, waar je ook bent. Liefs, Merel

P.S. Mocht je het leuk vinden, deel dan vooral ter inspiratie hieronder jouw (nieuwe) tradities tijdens de feestdagen!

Meer inspiratie!

2 reacties

Margot
Margot 23 januari 2018 - 13 h 51 min

Leuk Merel. Wij hebben elke week een (picknick) lunch op het strand als familietraditie. Bij toeval ontstaan. Voor de rest prober ik wat NL dingen erin te houden, eventueel met een tropische twist. Sinterklaas en Kerst, en een beetje Pasen. Maar schaatsen met erwtensoep zoals in Beijing dat wordt ‘m hier niet 🙂

Reply
Merel D
Merel D 30 januari 2018 - 16 h 42 min

Dat klinkt als een geweldige traditie Margot zo op het strand, wat leuk dat deze bij toeval ontstaan is! En een tropische twist, heerlijk, lekker doen wat voorhanden is en niet teveel blijven hangen in hoe het zou moeten horen..

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up