Uruguay! Het land van onze dromen

In januari 2015 zijn wij geëmigreerd naar Uruguay en we wonen hier dus nu een goede drie jaar. Een van de meest gestelde vraag aan ons de afgelopen jaren is, waarom Uruguay? Voor de meeste mensen is onze keus niet een van de meest voor de hand liggende. Veel mensen denken bij een emigratie niet meteen aan Uruguay maar eerder aan een ander land. In dit blog zal ik proberen onze beweegredenen te beschrijven.

Uruguay

Als ik aan Uruguay denk, denk ik aan natuur, zon, zee, strand, rust, ruimte, Gaucho’s, en natuurlijk heel veel vlees. Uruguay is een van de kleinste landen van Zuid-Amerika. Het heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige grensrivier die tussen Argentinië en Uruguay loopt. Uruguay wordt als kleine buur van Argentinië en Brazilië nog wel eens over het hoofd gezien. Een gemiste kans! Uruguay heeft veel te bieden, de prachtige stranden, de gaucho cultuur, het beste vlees van de wereld en een heerlijk klimaat. Uruguay is een van de veiligste landen van Zuid-Amerika.

De hoofdstad van Uruguay is Montevideo en hier woont ongeveer de helft van de bevolking. De total bevolking bestaat uit 3.5 miljoen mensen. Uruguay is ongeveer vier keer zo groot als Nederland. Het binnenland is zeer dun bevolkt en bestaat uit uitgestrekte vlaktes,  het heeft over het algemeen vruchtbaar land en is ideaal voor veeteelt.

 

De mensen

De Uruguayanen zijn voor het grootste deel nakomelingen van Spaanse en Italiaanse immigranten.

De bevolking is vriendelijk en je komt gemakkelijk in contact. Wij hebben ons altijd welkom gevoeld en dit heeft ervoor gezorgd dat we ons snel thuis voelden in ons nieuwe land. Er zijn natuurlijk cultuurverschillen, alles gaat hier langzamer, stipt op tijd kent men hier niet. In vergelijk met Nederland is Uruguay een ontwikkelingsland en waar veel dingen nog gaan zo als in de jaren 50. Maar de mensen zijn relaxt, minder gestrest, genieten van de kleine dingen, ze zijn vrolijk, houden van muziek en dansen, eten en drinken graag.

 

 

Het klimaat in Uruguay

Ik persoonlijk heb altijd moeite gehad met de grijze, koude en natte Hollandse klimaat. Ik hou van zon en warmte en dus

een zeer belangrijk item in onze keuze.

In Uruguay heerst een mild zeeklimaat waar het zelfs in de winter bijna nooit vriest. Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen precies tegenovergesteld ten opzichte van Europa. De maanden december tot maart zijn de warmste maanden en juni tot augustus de koelste. In de koudste maanden ligt de dagtemperatuur rond de 15 graden en in de zomermaanden is het gemiddeld rond de 30 graden. Landinwaarts kan het gemakkelijk nog iets heter worden. Omdat er vrijwel altijd een lichte bries vanaf de zee staat is het in de zomer aangenaam toeven langst de kust. Door een gebrek aan natuurlijke barrières kunnen sterke winden uitgroeien tot tornado’s.

 

Natuur

Het land bestaat voornamelijk uit grasland en lijkt wat betreft vegetatie veel op die van de Argentijnse pampa’s. Het heeft 600 km kustlijn en beschikt over de meest prachtige zand stranden. Grote wilde  en of echt gevaarlijke dieren komen nauwelijks voor in Uruguay, er komen veel verschillende  en prachtige vogelsoorten voor en het water is rijk aan vis. De langdurige intensieve veeteelt heeft helaas een negatieve invloed op het dieren en plantenrijk. Uruguay heeft vier nationale parken.

 

Toerisme in Uruguay

Uruguay wordt vooral bezocht door toeristen uit omliggende landen. In de zomer reizen vele Brazilianen en Argentijnen af naar Uruguay om daar de stranden te bezoeken.  Punta del Este is een van de meest populaire en decadente vakantiebestemming, hier verblijven tijdens de zomer vooral de rijken van Zuid-Amerika. Er zijn een aantal natuurparken te bezoeken waar een verblijf geweldig kan zijn. Ook het bezoek van een traditionele boerderij een estancia en aan den lijve het gaucho leven te paard te ervaren is een hele belevenis.  Eerlijk is eerlijk, Uruguay heeft geen echte highlights maar is zeer de moeite waard om te combineren met andere landen uit Zuid-Amerika.

 

Eten en drinken

Mate Uruguay

De Uruguayaanse keuken is voor mij persoonlijk niet heel bijzonder. Ik mis de combinatie van smaken en de gevarieerdheid in vergelijk met de Nederlandse keuken, mijn man echter, een echte vleeseter is meer tevreden. De Uruguayaanse keuken is een mix van de Zuid-Europese keuken, pizza en pasta zijn veel voorkomende gerechten. Toch kent het land een aantal typische gerechten zoals de Asado en Chivito. Asado is een stuk rip rundvlees dat tijdens een BBQ gegrild wordt. In heel Uruguay wordt Mate gedronken, een thee-achtige kruidendrank/ yerba die met een rietje/ bombilla uit een kommetje/mate wordt gedronken. De thermoskan neemt me altijd overal mee naar toe. Uruguay staat bekend om zijn wijnen en vooral om zijn Tannat wijnen een druifsoort die is uitgeroepen tot nationale druifsoort. Verder staar men bekend als zoetekauw, ze houden van Dulce de leche een karamelpasta.

 

Veiligheid in Uruguay

Uruguay is een van de veiligste landen van Zuid-Amerika, er zijn geen gebieden die je beter niet kunt bezoeken. Maar zoals in elk land moet je wel opletten en vooral in Montevideo in bepaalde wijken is het in de nacht minder veilig en worden er wel eens mensen beroofd.

 

Politiek

Voor mij was het belangrijk om in een land te wonen met een voor mijn aanvaardbare politieke koers en waar ik me als vrouw en als inwoner goed bij zou voelen. Helaas is de schaduwkant dat het ook een duur land is en vergelijkbaar wat betreft prijzen met Nederland en dit terwijl de lonen veel lager zijn.

Uruguay is een zeer liberaal land, er is onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen. Mijn land’ komt bij vlagen voorbij in het Nederlandse nieuws. Momenteel staat Uruguay opnieuw in de belangstelling, omdat de wietteelt in Nederland mogelijk gelegaliseerd gaat worden. Uruguay was het eerste land ter wereld waar productie, verkoop én consumptie gelegaliseerd werd als ook het homohuwelijk. Oud president José Mujica heeft internationaal veel bekendheid gekregen omdat hij met zijn sobere manier van leven jarenlang door het leven ging als de armste president van de wereld.

 

Corruptie

Uruguay is het minst corrupte land van Zuid-Amerika. De overheid voert een liberale koers en creëert een uitstekend zakenklimaat, oa. In aantrekkelijke belastingvrije zones.

 

Verblijfsvergunning en het kopen van land

In mijn volgende blog zal ik schrijven wat er zoal allemaal bij kwam kijken wat betreft regelzaken als je eenmaal besloten hebt om te gaan vertrekken en in een ander land te gaan wonen. Voor een aantal landen buiten de EU is het behoorlijk gecompliceerd om alles rond te krijgen rondom immigratie. Wij hebben ons vooraf goed laten informeren wat betreft de voorwaarden en eisen waaraan te voldoen. Het verkrijgen van een tijdelijke verblijfsvergunning was gemakkelijk te regelen, en nu na een goede drie jaar hebben we onze permanente verblijfsvergunning gekregen. Het kopen van land was geen probleem. De eisen die aan ons als immigrant werden gesteld waren overzichtelijk en met wat hulp goed te te organiseren.


 

Post Author: Marieke

Marieke
Marieke woont sinds januari 2015 met haar man in Uruguay, op het platteland op zo'n 40 km van hoofdstad Montevideo. Haar familie bestaat uit een aantal kippen, drie honden, twee katten en twee paarden. Ze hebben hun eigen huis gebouwd en leven zo zelfvoorzienend mogelijk. Marieke is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en biedt online psychologische en/of sociale ondersteuning aan met name Nederlanders in het buitenland. Haar werk is haar passie en vorig jaar heeft zij haar eigen bedrijf opgezet om haar diensten ook online aan te bieden. Daarnaast houdt zij enorm van dieren en het buitenleven. Ze geniet van het paardrijden en lange strandwandelingen maken met de honden. Het roer omgooien was de beste keuze ooit!

3 reacties op “Uruguay! Het land van onze dromen

  Avatar

  monique

  (3 september 2018 - 3 h 30 min)

  Leuk om over Uruguay wat te leren. Bedankt!

  […] werd Uruguay, het land van onze dromen, op het platteland en ongeveer 50 jaar terug in de […]

  Avatar

  ingrid

  (18 oktober 2018 - 19 h 00 min)

  Hi Marieke,

  ja leuk land he Uruguay ! ik had me enorm verdiept (vooral Engelstalige boeken) in Uruguay toen ik afgelopen maart voor het eerst op vakantie kon gaan ! oh wat heb ik genoten en ik kan niet wachten tot ik binnen een paar jaar weer ga. Intussen heb ik 4 reisteksten verkocht over Uruguay aan een bekende Nederlandse reiswebsite. ik was erg trots. Ik zou ook graag Salto eens willen bezoeken, het is alleen 7 uur enkele reis in de bus zitten, omdat er geen trein rijdt of vliegtuig vliegt. Ben jij eens in Salto geweest en zo ja is het de moeite waard? de thermaalbaden en ook de leuke dingen om te doen (waterpark, dierentuin en ik weet niet wat allemaal meer) spreken me erg aan, daarnaast is het de 2e grote stad van Uruguay.
  PS: ik heb jouw verhalen al op meerdere websites gelezen, leuk dat jullie zelfvoorzienend zijn, ik heb in NL ook wat pollos en el jardin hihi.

  groetjes
  Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.