Home Persoonlijk Van expatpartner naar ondernemer
Van expatpartner naar ondernemer Globalicious magazine Merel Westenberg

Van expatpartner naar ondernemer

door Merel W

Vier jaar geleden verhuisde ik met mijn man en onze twee kinderen naar Texas. Ik weet nog goed hoe ik me toen voelde. De eerste weken onwennig, maar enorm open voor alle nieuwe dingen die op ons pad kwam. De omgeving ontdekken, de toerist uithangen in ons nieuwe thuisland, als gezin op elkaar aangewezen zijn en je samen door alle emoties heen slaan. De eerste maanden waren intens, met name mentaal. Ik had het gevoel dat de wereld aan onze voeten lag. Niets was meer zeker, we waren uit Nederland vertrokken en wanneer zouden we er weer terugkomen? Zouden we er überhaupt wel weer terugkomen of zouden we liever ergens anders wonen? Vragen die allemaal door m’n hoofd spookten het eerste jaar. Ik werd er gigantisch onrustig van. Ik had ook veel tijd om na te denken, want nadat ik Nederland buitenshuis gewerkt had, zat ik nu zonder werk in het buitenland.

Ga op zoek naar wat jou voldoening geeft

Jeetje, wat was ik zoekende, zoekende naar wat ík nou eigenlijk wilde. Mijn man was druk aan het werk, mijn kinderen naar school en ik runde de boel thuis. Het was slikken als mijn man enthousiast vertelde over wat hij allemaal beleefd had, hij moest veel reizen voor zijn werk en kwam in de tofste steden en ik? Ik was thuis, ik probeerde een sociaal leven op te bouwen en dat ging op zich goed hoor. Ik was in het bestuur gegaan van de Nederlandse Club in Dallas, deed een thuisstudie en hielp regelmatig op de school van mijn kinderen. Maar toch, het voelde niet helemaal goed. Ik haalde er te weinig voldoening uit.

Van expatpartner naar ondernemer Globalicious magazine eigen inkomen Merel WestenbergEn, als ik heel eerlijk ben, wilde ik ook op financieel gebied bijdragen aan ons gezin. Ik had altijd zelf een inkomen gehad en nu had ik helemaal niets. Best confronterend vond ik dat en het voelde niet comfortabel.

Toen ben ik mijn opties gaan bekijken. In loondienst in Amerika wilde ik liever niet. Wil je een beetje een baan op niveau dan moet je toch al snel fulltime aan de slag en ik was niet naar Amerika gekomen om mijn kinderen fulltime naar de opvang te brengen en te lopen stressen. Ook krijg je in Amerika, zeker als starter bij een bedrijf, nauwelijks vakantiedagen, dus dat zou betekenen dat we niet zoveel konden reizen en dat ik mijn vrijheid op zou geven. Ook niet wat ik voor ogen had. Dus, wat mij betreft was de enge optie dan … voor mezelf beginnen. Maar hoe dan?

Van Virtueel Assistent (VA) naar coach

Ik ben online gaan zoeken en ik kwam bij het werken als Virtueel Assistent terecht. Ik had nog nooit van die term gehoord, ik had gewoon zelf bedacht dat ik wel online zou kunnen gaan werken voor Nederlandse opdrachtgevers. Ik heb me daar toen enorm in verdiept en daar heel veel over geleerd en mijn bedrijf opgestart. Tot ik op een gegeven moment merkte dat ik toch eigenlijk liever iets heel anders deed.

Ik wilde andere vrouwen helpen bij het opstarten van hun eigen bedrijf, want ik merkte hoe dat opzetten van een eigen bedrijf mij veranderde als persoon.

Ik kreeg er energie van, ik haalde er ontzettend veel voldoening uit, ik werd mega enthousiast. Eindelijk had ik écht een uitdaging, toekomstperspectief en ik had het gevoel dat ik echt weer volledig meetelde. Mijn eigen bedrijf heeft me een enorme persoonlijke groei gebracht en heel veel nieuwe online vrienden.

Wat zijn jouw opties en waar zou je over na kunnen gaan denken?

– Heb je een werkvergunning?
– Is er een mogelijkheid om een werkvergunning te krijgen?
– Hoe lang blijf je op de plek waar je nu woont?  Wil je lokaal aan de slag of online?
– Wat wil je in de toekomst? Ergens in loondienst? Of wil je de vrijheid van een eigen bedrijf?
– Hoe kan je de zorg voor je gezin het beste combineren met jouw persoonlijke wensen en behoeftes?

Het is voor mij een heel proces geweest. Inmiddels ben ik weer terug in Nederland en werk ik weer met hart en ziel verder aan mijn coachingspraktijk.

Wil je weten hoe ik het allemaal heb aangepakt? Download dan mijn gratis e-book met tips en tricks voor expatvrouwen over het starten van een eigen business.

Meer inspiratie!

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up