Verhuren van je huis als je naar het buitenland verhuist

Verhuren, verkopen of je huis leeg laten als je naar het buitenland verhuist? Of een tussenoplossing? In dit artikel vind je de voors en tegens van verhuren op een rijtje en krijg je tips.

Voor ons was de keuze snel gemaakt toen we naar het buitenland verhuisden; we besloten het huis te verhuren. Het was namelijk middenin de economische crisis toen we Nederland verlieten. Verkopen leek ons een verliesgevende onderneming en de huizenmarkt zat muurvast. Nu zijn we zes jaar verder en geef ik je hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van een huis hebben in Nederland als je zelf in het buitenland woont.

 

Voordelen van verhuren:

Er zijn 2 grote voordelen aan het verhuren van je huis in Nederland: je ontvangt huur en je hebt altijd een plek om naar terug te keren, mocht het buitenland avontuur toch niet zo goed bevallen. Verhuren kan prima werken als je een betrouwbare huurder vindt en je een huis hebt op een populaire locatie. Een huis dat bij voorkeur niet teveel onderhoud nodig heeft (denk relatief nieuwe woning of een appartement). Ook bij kortdurende verhuur van een paar maanden tot een jaar is het goed te doen.

De huurprijs ligt meestal hoger dan het bedrag dat je aan hypotheeklasten kwijt bent. Echter, reken jezelf niet te snel rijk, want de kosten gaan ook omhoog.

Globalicious verhuizen naar het buitenland, je huis verhuren of verkopen?
Globalicious verhuizen naar het buitenland, je huis verhuren of verkopen?

Nadelen

Wij besloten ons huis te verhuren en hebben er tot nu toe gemengde ervaringen mee. Er zitten namelijk ook best wat nadelen aan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

Kosten:

Bij het verhuren van je huis maak je behoorlijk veel kosten: van gewoon onderhoud, van alle gemeentebelastingen en verzekeringen. Zo wordt je huis na verhuur namelijk gezien als een bedrijfspand, en moet je daarom ook andere verzekeringen voor bijvoorbeeld opstal en brand afsluiten.
Bij ons kwamen er ook kosten bij voor bijvoorbeeld een beheerbureau dat het huis voor ons beheert en van een makelaar die huurders voor ons zoekt.

Niet aftrekbaar, wel belasting:

Als je het huis verhuurt, kun je de hypotheekrente niet meer aftrekken van de belasting. Wanneer je het huis te koop zet, kan dat mogelijk weer wel, maar dat heeft weer invloed op de verhuurbaarheid. Indien je besluit je huis in Nederland aanhoudt, blijf je hier ook belastingplichtig, let daar op.

Beheer:

Er kan altijd wat gebeuren met een huis, er kan ingebroken worden, de waterleiding kan knappen, er is eens lekkage et cetera. Ook moet er eens in de zoveel jaar geschilderd worden of de badkamer vernieuwd. Wie vraag je om aanspreekpunt te worden voor de huurders in die gevallen? Blijf je dat zelf of is er een familielid, vriend of buurvrouw die dit op zich kan nemen? Wij kozen voor een professioneel beheerbureau omdat het voor langere tijd zou zijn en omdat we in een totaal andere tijdzone gingen wonen. We wilden bijvoorbeeld liever niet in het holst van de nacht gebeld worden als de huurder zichzelf per ongeluk had buiten gesloten. Zo’n bureau ontvangt een vast bedrag of een percentage van de huur, en kan naast onderhoud regelen ook bijvoorbeeld de huurpenningen innen of aanmaningen sturen en in en uitchecken van huurders op zich nemen.

Toestemming:

Om een woning te verhuren heb je toestemming nodig van de bank. Mocht je zelf een woning huren, dan moet je uiteraard je huisbaas om toestemming vragen. Toestemming van de bank krijg je niet zomaar, hoewel er (mede dankzij de economische crisis) wel wat meer mogelijkheden voor zijn. Begin hier dus op tijd mee. Let ook op regels van de gemeente, vooral als je ervoor kiest om kortdurend te verhuren via AirBnB.

 

Je kan er zelf niet in:

Als je in het buitenland woont, kom je meestal nog jaarlijks of vaker in Nederland. Wanneer je dan niet de hele tijd bij familie kunt of wilt slapen, kom je er al snel achter dat hotels en vakantiehuisjes erg duur zijn in Nederland, zeker in het hoogseizoen. Indien je huis verhuurd is, kan je er natuurlijk niet meer slapen. Daar zijn wel slimme oplossingen voor. Zo kun je met de huurders een korting op de huur afspreken als zij zorgen dat ze weg zijn als jullie in Nederland zijn. Of je verhuurt een verdieping, met de afspraak dat zij de rest van het huis ook mogen gebruiken als jullie er niet zijn.

Globalicious Huis Verhuren als je naar buitenland verhuist
Globalicious je Huis Verhuren als je naar buitenland verhuist

Risico’s

Naast de bovengenoemde nadelen zitten er ook zwaarder wegende risico’s aan.

Krijg je de huurders er nog uit?

Het grootste risico is of je de huurders er nog uit krijgt als je later zelf weer in het huis wilt gaan wonen of je woning alsnog wil verkopen. In Nederland genieten huurders veel rechtsbescherming. Dat betekent dat je ze er niet zomaar uit kunt zetten. Je kunt in je huurcontract een zogeheten diplomatenclausule opnemen. Dat is belangrijk, maar niet altijd voldoende. Bij een diplomatenclausule kun je bijvoorbeeld tussentijds de huur beeindigen als je zelf onverwacht weer terug komt uit het buitenland. Ook weet de huurder dan dat het een overeenkomst voor bepaalde tijd is, en ze er uiteindelijk weer uit moeten.

Echter, er kleven veel voorwaarden aan, zoals dat je zelf in de woning moet wonen en er na terugkomst ook weer zelf moet gaan wonen. Als je na terugkomst een andere woning wil kopen en het geld van je verhuurde woning nodig hebt, krijg je de huurders er mogelijk niet uit. De praktijk kent dus veel haken en ogen en ik ken gevallen van mensen die uiteindelijk niet zomaar hun eigen huis weer in konden.

Zelf besloten we gemeubileerd aan expats te verhuren, omdat die meestal weer uit Nederland vertrekken. Echter, soms vertrekken ze sneller dan gedacht, of willen ze niet weg als jij terug komt.

Kijk dus goed naar je eigen situatie en laat je goed voorlichten over hoe jij je huis het beste kunt verhuren.

 

Kwaadwillende huurders

Huurders die een wietplantage beginnen in je huis of die je huis totaal uitgewoond achterlaten bestaan helaas. Ook zijn er huurders met honden die de hele buurt wakker houden. Zelf hadden we huurders die dachten dat het geen kwaad kon als ze zonder onze toestemming ons huis verhuurden via AirBnB. Daar kwam ik bij toeval achter toen ik naar overnachtingen in onze oude woonplaats aan het zoeken was.

Daarnaast heb je ook huurders die niet betalen. Tot nu toe is het bij ons redelijk gunstig verlopen, maar er zijn verhalen zat over huurders die verdwenen met een grote huurachterstand. Probeer die maar eens te achterhalen als je zelf in Kenia woont.

Moraal van het verhaal: Zorg dus dat je betrouwbare huurders vindt. Een makelaar kan je daar mee helpen, die controleren vaak loonstrookjes als bewijs van inkomen. Je kunt ook referenties vragen.

 

Leegstand

Het is onze ervaring dat er vaak minimaal een maand (maar vaak meer) overheen gaat tussen het vertrek van de oude huurder en de komst van de nieuwe huurder. Dat zijn dus ook maanden waarin je geen huur ontvangt maar wel kosten hebt. Houd hier rekening mee in je kostenplaatje. Eenmaal hebben wij bijna een jaar geen huurders gehad. De makelaar die ons de eerste keer geweldig geholpen had, bleek het erna niet te kunnen regelen. In die tijd konden we zelf wel in het huis als we in Nederland waren, dat was een voordeel, maar het was op die manier wel een erg duur vakantiehuis. Uiteindelijk hebben we na een andere makelaar en een huurverlaging nieuwe huurders kunnen vinden.

 

Conclusie

Het verhuren van je huis in Nederland als je zelf in het buitenland gaat wonen, is een beslissing die je weloverwogen moet nemen gezien de nadelen en de kosten die het met zich meebrengt. Er zijn veel mensen die hun huis zonder problemen jarenlang verhuren, en er zijn mensen bij wie het minder soepel verloopt. Bij ons zit het daar tussenin. Wij hebben een paar keer op het punt gestaan het alsnog te verkopen toen het tussentijds leegstond, maar uiteindelijk vonden we dat ook onhandig vanuit het buitenland. Het voelt nu ook niet echt meer als “ons” huis. Laat je dus goed informeren over de opties en reken alles door.

 

Meer informatie:

De Vereniging Eigen Huis kan je ook over verhuur van je eigen woning informeren.

Zie ook dit artikel van emigreren.nu met meer informatie over je huis verhuren als je naar het buitenland verhuist.

 

Andere artikelen die je misschien interessant vindt:

Post Author: Margot

Margot
Margot woont sinds 2015 met haar gezin in Brunei. Een grote verandering na 4 fantastische jaren in metropool Beijing, waar ook haar twee kinderen werden geboren. Eerder woonde Margot in Barcelona en werkte zij in Oost-Afrika op het gebied van internationaal recht. Margot is Expat Coach en Trainer bij Clarity Brunei en bij haar eigen bedrijf Expat Energy (www.expat-energy.com). Ze begeleidt expats wereldwijd bij de hobbels van het leven, wonen en werken in het buitenland. Haar passies zijn reizen en nieuwe culturen ontdekken. Haar reis-wishlist wordt alleen maar langer. Daarnaast houdt ze van lezen en maakt ze met haar kinderen al dansend de woonkamer onveilig.

3 reacties op “Verhuren van je huis als je naar het buitenland verhuist

  Avatar

  Timo

  (3 november 2018 - 1 h 13 min)

  Bedankt voor de duidelijke informatie! Ik woon in het buitenland en wil een huis in Nederland kopen om te verhuren

   Margot

   Margot

   (2 december 2018 - 10 h 38 min)

   Graag gedaan Timo! Succes met de aankoop en verhuur.

  Avatar

  Giegie

  (30 april 2019 - 8 h 50 min)

  Hallo Margot,

  Ik zou graag mijn huis verhuren aan expats. Hoe vind ik expats het best?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.