Doe vrijwilligerswerk in het buitenland: wat is Workaway en hoe werkt het?

Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam de term workaway ons ter gehore. We hadden hier nog nooit van gehoord. Manlief zou drie weken naar Nederland gaan en eigenlijk kon ik wel wat hulp en gezelschap gebruiken. We besloten om ons in te schrijven bij Workaway.info als host en een profiel aan te maken. Al snel kwam de eerste reactie en een nieuwe plek om vrijwilligerswerk te doen was geboren.

Een dag vrijwilligerswerk in Uruguay met Workaway

Mijn eerste ervaring was erg leuk en positief met twee Franse jongemannen. Vooraf vind ik het prettig om via Skype even kennis te maken en onze verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Ook voor hen was het de eerste keer en samen hebben we gezocht naar een leuke manier om samen te werken. Maar het draait niet alleen om werken, elke dag begint met een gezamenlijk ontbijt tussen 7.30 en 8.00, samen bespreken we wat ons deze dag te wachten staat. We nemen onze pauzes, lunchen uitgebreid en na ongeveer vijf uur meewerken is de rest van de dag vrij te besteden. Op het einde van de dag drinken we meestal gezamenlijk een drankje.

 

Workaway: steeds nieuwe mensen leren kennen

Belangrijk vind ik dat we kijken naar wat iemand kan, wat zijn of haar passies zijn en waar iemands kracht ligt. Verschillende mensen uit diverse landen volgden. Een koppel uit Nieuw-Zeeland en twee motorrijders die een kampeerplek zochten, een Turks koppel dat bestolen was en moesten wachten op nieuwe papieren en betaalkaarten. Dat vind ik ook het leuke, de verscheidenheid en ook wij vinden het leuk om van andere landen en culturen te horen. De meeste workawayers zijn de uitdaging aangegaan om een keer typisch eten uit hun land voor ons te koken.

 

Hoe werkt Workaway?

Via de pagina kun je je inschrijven en lid worden.  Het is aan de workawayer om een profiel aan te maken, om contact te leggen en om jezelf voor te stellen met een e-mail, om je reisarrangementen te regelen, om je reis-visa te regelen en om direct met je gastgezin bespreken op welke manieren je kunt meewerken als vrijwilliger.

 

Er zijn duizenden hosts ingeschreven in meer dan 135 landen

De mogelijkheden voor uitwisselingen zijn eindeloos: je kunt meewerken in een hostel, op een boerderij, als hulp in de huishouding, helpen met bouwen en of verbouwen en allerlei klussen in en om het huis. Je kunt Workaway gebruiken om tegen lage kosten door een land te reizen, je kunt het gebruiken om een taal te oefenen of gebruik het om nieuwe vaardigheden te leren en nieuwe mensen te ontmoeten.

Als reiziger is vrijwilligerswerk of het werken in een gezin of voor een kleine organisatie een ideale manier om de echte kant van een vreemd land te leren kennen of om jezelf helemaal onder te dompelen in een vreemde taal.

Het gastgezin nodigt iemand bij hen thuis uit. Je moet dus bereid zijn om mee te helpen! Het is geen hotel of jeugdherberg, maar een uitwisseling. Een paar uur vrijwilligerswerk per dag in ruil voor eten en drinken. Huishoudelijk werk, zoals koken, afwassen, enz. wordt vaak gedeeld.

 

Eigen ervaring van een workawayer: Eline vertelt

Op dit moment ben ik, Eline Knispel (23 jaar), voor drie-en-een-halve week als workawayer aan het werk bij Jan en Marieke en mijn verblijf zit er alweer bijna op. Marieke heeft mij gevraagd of ik ook een stukje in haar blog wilde schrijven, zodat ook de ervaring van een workawayer uitgelicht kan worden.

Mijn moeder tipte mij om een aantal weken naar mijn ouders’ vrienden in Uruguay te gaan als workawayer. Zelf had ik net mijn stage vroegtijdig moeten stoppen en zat daarom een paar weken thuis. Dit kwam mede doordat ik tegen mijzelf aanliep. Op dat moment had ik niets te verliezen, deze reis zou ook erg goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling kunnen zijn en het leek mij een echte uitdaging.

Dit is zeker het geval geweest. Ik moest uit mijn comfortzone stappen, wat eerst wel even wennen was. Ik was namelijk in een andere omgeving, moest opeens andere talen spreken wat ik daarvoor niet goed durfde en heb veel contact gelegd met andere reizigers. In het begin vond ik dit allemaal wel erg spannend, maar door het juist te doen leer je daar weer van en gaat het allemaal gemakkelijker.

Daarnaast ben ik meer gaan accepteren dat ik niet overal goed in hoef te zijn en ben ik achter dingen gekomen waar ik toch beter in ben dan dat ik van tevoren dacht. Hier wordt namelijk erg gekeken naar iemands kwaliteiten en wordt daarop ingespeeld. Dit heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven. Zelf heb ik mij het meest op het huishouden gestort. Ik ben niet de snelste, maar ik deed alles erg precies. Dit werd zeer gewaardeerd.

Al met al in het gewoon een ontzettend leuke werkvakantie geweest. Jan en Marieke hebben mij echt opgenomen in hun gezin, ik heb de cultuur kunnen proeven, van de natuur en het heerlijke weer (hier is het hoogzomer) kunnen genieten, ben hier echt tot rust gekomen en zeker voor een student is dit een ideale manier om low-budget te gaan reizen! Een echte aanrader dus!


Kijk voor meer informatie op www.la-chacra-holandesa.com


 

Post Author: Marieke

Marieke
Marieke woont sinds januari 2015 met haar man in Uruguay, op het platteland op zo'n 40 km van hoofdstad Montevideo. Haar familie bestaat uit een aantal kippen, drie honden, twee katten en twee paarden. Ze hebben hun eigen huis gebouwd en leven zo zelfvoorzienend mogelijk. Marieke is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en biedt online psychologische en/of sociale ondersteuning aan met name Nederlanders in het buitenland. Haar werk is haar passie en vorig jaar heeft zij haar eigen bedrijf opgezet om haar diensten ook online aan te bieden. Daarnaast houdt zij enorm van dieren en het buitenleven. Ze geniet van het paardrijden en lange strandwandelingen maken met de honden. Het roer omgooien was de beste keuze ooit!

2 reacties op “Doe vrijwilligerswerk in het buitenland: wat is Workaway en hoe werkt het?

    Avatar

    Irene Kern

    (9 februari 2018 - 1 h 19 min)

    Heel fijn om te lezen en als ik 20 jaar jonger zou zijn, had ik het wel geweten! Fijn ook om te lezen hoe een workawayer deze tijd ervaren heeft. Er wordt door jullie duidelijk aangegeven wat de verwachtingen aan een workawayer zijn, die vanuit mijn visie vrij bescheiden zijn, maar misschien voor een aanstaande workawayer een hele uitdaging zijn om zichzelf te leren kennen. Ik vind het een grandioos project , voor beide kanten!

    […] een goede vriendschap gelegd. Uiteindelijk zijn ze 10 dagen gebleven en hebben ze zich op basis van workaway, voor kost en inwoning, zich zeer verdienstelijk gemaakt. Al pratende en discussiërend  over het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.