Wat bezielde ons? Waarom we zijn geëmigreerd.

De afgelopen jaren zijn meer Nederlanders vertrokken naar buitenland. Waarom? En wat gaan ze doen?

Waarom emigreren mensen

Er zijn verschillende redenen voor mensen om te vertrekken. Er zijn mensen die voor de liefde naar een ander land vertrekken, wij, Nederlanders, reizen inmiddels de hele wereld over en ja, dan bestaat de mogelijkheid dat de vonk ergens in het buitenland overspringt. Wat betreft onze werkzaamheden zijn we ook veel internationaler geworden en vertrekken mensen voor hun werk naar een ander land.  We hebben de idealisten, mensen die het roer om gooien en een nieuw leven willen beginnen, de avonturiers, mensen die kiezen voor een verblijf in een ander land omdat ze dit altijd al wilden doen en natuurlijk kiezen mensen voor een beter klimaat. Daarnaast hebben we nog de groep mensen die niet meer tevreden zijn in Nederland en weggaan om politieke en of economische redenen.

Waarom emigrerenNederland, het perfecte land in de ogen van veel mensen. En toch 3,5 jaar geleden zijn we vertrokken naar Uruguay. Hier in Uruguay snappen ze echt niet waarom we uit Nederland zijn vertrokken, de eerste vraag is altijd waar kom je vandaan, ons accent verraad ons meteen, en de volgende vraag, waarom Uruguay,“porque” wordt ons dan ook regelmatig gesteld. Misschien is het ook niet uit te leggen aan mensen die dromen van een land als Nederland met al zijn luxe, comfort en mogelijkheden.

Hoe blij we mogen zijn om in een land als Nederland op te mogen groeien besef ik me terdege, de mogelijkheid krijgen om goed onderwijs te genieten, uitzicht op een goede baan en toekomst, goede gezondheidszorg en een sociaal vangnet. We hadden in principe een prima leven, leuk werk, een mooi salaris, ik bouwde een mooi pensioen op, geen financiële zorgen, een fijn huis uit de jaren 30 wat we geheel zelfstandig naar onze eigen smaak gerenoveerd hadden, fijne buren, lieve vrienden, lid van een leuke sportclub en motorclub.  Kortom het ontbrak ons feitelijk aan niets. We hadden een druk maar zeker leven.

Waarom maakten we dan toch de keuze om te vertrekken?

Dit jaar kennen we elkaar alweer 18 jaar en vanaf het begin dat we een relatie kregen is het altijd een droom van ons geweest.

Jan, mijn partner heeft altijd gezegd, ik werk hard maar als ik 50 wordt ga ik het roer omgooien. Mooi gezegd maar nog lang niet gedaan. Ik heb deze droom altijd met hem kunnen delen en we probeerden dan ook wat geld voor daarna opzij te leggen.

We hebben genoten van alles wat Nederland ons te bieden had en van de geneugten van het leven, we hebben veel leuke dingen gedaan, reizen gemaakt, lekker uit eten, een drankje op een terras, concerten bezocht etc.  we hebben veel gedaan en gezien.

We waren gelukkig, maar toch wilden we iets anders.

Wat dan?

De belangrijkste reden voor ons was, meer vrijheid, meer ruimte en rust, natuur, dieren, zon en minder regels. Het leek ons een uitdaging om uit onze comfort zone te stappen, de luxe en materialistische levensstijl grotendeels achter ons te laten en ergens samen een nieuwe start te maken.

Waar naartoe?

Waar we naar toe zouden gaan bleef echter een open vraag. Het reizen heeft ons altijd getrokken en we hebben vele landen met de motor of in de winter met het vliegtuig bezocht. Verschillende landen hebben op de nominatie gestaan en na de  plussen en minnen opgeteld te hebben was het perfecte land voor ons nog niet gevonden. Totdat de vonk der liefde op een van onze reizen oversloeg, in de winter van 2010/2011 maakten we een reis van Buenos Aires naar Rio de Janeiro. Op onze route lag Uruguay, ingekapseld door de twee grootmachten, Argentinië en Brazilië.

De naam Uruguay kenden we, maar daar was alles mee gezegd. We besloten een auto te huren voor een week en het land te gaan verkennen.

Ik zocht in een hostel driftig op de computer naar highlights, wat wilden we zien en doen. Al googelend kwam ik erachter dat er niet veel informatie te vinden was over Uruguay, het land was niet populair bij reizigers en vele reizigers waren alleen passanten op weg naar boven of beneden.  Het binnenland  is nog grotendeels onontdekt. Reisboeken en zelfs een lonely planet over Uruguay waren niet voorradig. Het land werd in een aantal pagina’s in verschillende reisboeken summier beschreven. In mijn volgende blog zal ik uitgebreid schrijven waarom Uruguay ons emigratie land is geworden. Tijdens onze eerste kennismaking met Uruguay begon ons plan om te gaan emigreren meer vorm te krijgen.

Heel voorzichtig ben ik bij thuiskomst gaan vertellen over Uruguay en het plan dat zich  daar in ons hoofd had gevormd. Een aantal mensen waren enthousiast maar de meerderheid verklaarde ons bijna voor gek. Zoveel kilometers, aan de andere kant van de oceaan,  wat zoek je daar, wat ga je daar doen en waarom?

Dit laat zich niet gemakkelijk uitleggen. Je moet een beetje gek zijn, anders zijn en verder is het vooral doen. We hadden natuurlijk geen idee waarin we onszelf zouden storten.

We zochten bevestiging, en hoopte deze te vinden door nog eens terug gegaan voor vijf weken in 2013. Was ons gevoel nog steeds hetzelfde? is dit het land van onze dromen?

We kenden hier niemand, spraken de taal nauwelijks en wisten niets van het land. Het gevoel bleef goed en hier hebben we op vertrouwd. Het daaropvolgende jaar we onze dromen verder gaan uitwerken en zijn we plannen gaan maken.

Uruguay een zoveel armer land en volop in ontwikkeling en zeker niet goedkoop. In 2014 zijn we voor de derde keer voor drie maanden naar Uruguay gegaan en hebben uiteindelijk hier een stuk land met een aantal oude huisjes erop gekocht. Onze droomplek hadden we redelijk snel gevonden, veertig kilometer van Montevideo, vijf kilometer van de zee en toch op het platteland, een fantastisch uitzicht en met voldoende mogelijkheden. De uiteindelijke koop heeft door lange en moeizame prijsonderhandelingen lang op zich laten wachten. We hebben in de tussentijd nodige plekken bezocht maar kwamen steeds weer terug op deze plek terug. Na veel praten, geduld en de poot stijf houden zijn we het uiteindelijk tot een compromis gekomen.  Toen we onze handtekening onder het koopcontract hadden gezet sloeg even de paniek en de onzekerheid toe maar ook het heilige geloof dat ons besluit het juiste was.

Iets besluiten is een maar ook werkelijk vertrekken en alles wat daar bij komt kijken aan regelzaken, ons huis verkopen, opzeggen en  en afscheid nemen was een fase van een geheel andere orde. Graag zal ik jullie in een van de volgende blogs meer over vertellen.

In januari 2015 hebben we ons uitgeschreven in Nederland en zijn we voor onbepaalde tijd vertrokken.

We wonen hier nu een aantal jaren en het heeft onze zeker opgeleverd wat we ervan verwachtten. Een aantal dingen zijn op ons pad gekomen en dingen zijn zo gelopen.  Vertrekken naar het buitenland is vooral ondernemen, doen en er voor gaan. Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn maar waar wel. De roze bril zijn we inmiddels wel kwijt, maar met de realiteit van alledag kunnen we ook prima leven.

Waar naartoe emigreren de meeste mensen?

Door de jaren heen zijn vele Nederlanders ons voortgegaan. Er zijn verschillende redenen waarom de mensen zijn vertrokken. Na de oorlog lag Europa lag in puin, de economie moest weer worden opgebouwd. Bovendien vonden Nederlanders hun land toen ook al druk, er was een nijpend huizentekort. In de landen waarnaar ze emigreerden was juist volop ruimte. Daarnaast speelt zeker vanaf midden jaren vijftig de angst voor een Sovjet-invasie. midden jaren nul van deze eeuw begint een nieuwe emigratiegolf. In 2005 vertrekken 8 op de duizend Nederlanders. In tegenstelling tot de naoorlogse migratie-golf zijn hedendaagse emigranten niet bijzonder sterk op andere continenten gericht. De Nederlandse emigrant is hoofdzakelijk georiënteerd op andere Europese landen. Maar liefst 69 procent van hen verlaat Europa niet.

België en Duitsland zijn de populairste bestemmingen. Voor beide landen worden de huizenprijzen als motivator genoemd en van België gaat ook een fiscale aantrekkingskracht uit. In veel gevallen gaat het hier om grensmigratie;

Wat betreft leeftijd, de pensionado’s gaan vooral naar Frankrijk, Spanje en Thailand. Het interessante is dat uit enquêtes blijkt dat het niet in de eerste plaats, zoals vroeger, de mogelijkheden van het nieuwe thuisland zijn die lonken, maar vooral de ontevredenheid met Nederland. Emigranten zijn ontevreden over het Nederlandse politieke klimaat en de publieke ruimte.

 

 

 

Post Author: Marieke

Marieke
Marieke woont sinds januari 2015 met haar man in Uruguay, op het platteland op zo'n 40 km van hoofdstad Montevideo. Haar familie bestaat uit een aantal kippen, drie honden, twee katten en twee paarden. Ze hebben hun eigen huis gebouwd en leven zo zelfvoorzienend mogelijk. Marieke is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en biedt online psychologische en/of sociale ondersteuning aan met name Nederlanders in het buitenland. Haar werk is haar passie en vorig jaar heeft zij haar eigen bedrijf opgezet om haar diensten ook online aan te bieden. Daarnaast houdt zij enorm van dieren en het buitenleven. Ze geniet van het paardrijden en lange strandwandelingen maken met de honden. Het roer omgooien was de beste keuze ooit!

3 reacties op “Wat bezielde ons? Waarom we zijn geëmigreerd.

  Avatar

  Alex Sneevliet

  (11 juli 2018 - 18 h 09 min)

  Ja zelf wonen wij nu twee en een half jaar in Lima. Ja had grote moeite met de nederlandse mentaliteit die er tegenwoordig heerst: ik, ik en de rest kan stikke.
  Na twee jaar vootbereiding de sprong gemaakt en geniet van mijn vroege pensioen hier nog steeds met volle teugwn.

  Groet,
  Alex Sneevliet.

  Avatar

  Marijke

  (14 juli 2018 - 0 h 43 min)

  Wat leuk! Dit is óns verhaal. Alleen zijn wij terecht gekomen op het kleinste, meest authentieke eiland van Kaapverdië (wat wij inmiddels Cabo Verde noemen).

  Avatar

  Joanne van Gogh

  (22 juli 2018 - 15 h 26 min)

  Ook wij zijn uit NL vertrokken 1990 we wonen in een klein berg dorpje 11 km buiten Kuşadası Turkije de rust en het buitenleven trokken ons aan de vriendelijk bevolking en het weer het lekker eten onze kinderen komen regelmatig op bezoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.