Home Emigreren Hoe heeft Colombia mij veranderd? | Over wat emigreren met je doet
Hoe emigreren je verandert - featured

Hoe heeft Colombia mij veranderd? | Over wat emigreren met je doet

door Sabine

Emigreren is best een hele stap, net als integreren. Jezelf met je eigen gewoontjes, overtuigingen en manieren aanpassen in een totaal nieuwe cultuur. Waar die gewoontes en manieren helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Jezelf een nieuw leven aanmeten in een land waar je niemand kent en waar zelfs naar de huisarts gaan een heel avontuur is. Dat doet iets met je. Sinds ruim 3,5 jaar woon ik in Colombia en kan ik zeggen dat niet alleen het land, maar ook de ervaring van emigreren en integreren mij heeft veranderd. Een verandering waarin ik verschillende stappen herken. Hier lees je mijn ervaringen en ben ik ook heel benieuwd wat emigreren met jou heeft gedaan: laat het achter in de reacties!

Toen ik nog in Nederland woonde

Altijd ben ik een heel georganiseerd en gestructureerd persoon geweest. Ik had over alles het overzicht, kon heel goed plannen en organiseren, en had enorm veel structuur in mijn leven. Elke dag op dezelfde tijden eten en ik had zelfs vaste dagen om de was te doen. Werd het eens een uur later dan maakte me dat onrustig. Op een afspraak kwam ik standaard 10 minuten te vroeg, want te laat komen was echt een verschrikking. Plannen was me echt op het lijf geschreven. Dat kan natuurlijk ook in Nederland, een land waar alles tot in de puntjes maanden van tevoren wordt vastgezet. Ruimte voor veel flexibiliteit en spontaniteit was er ook niet. Echt avontuur ging ik nooit aan. Ik volgde de meest logische route en deed wat ‘normaal’ was. Van het HBO naar de universiteit en verder. Ook al wist ik nooit wat ik écht wilde. Ik deed het maar gewoon en luisterde vooral naar wat anderen voor mij in petto hadden.

Toen ik op mijn 24e uit huis ging verhuisde ik naar en koopwoning 500 meter verderop bij mijn ouders. In hetzelfde kleine dorp. Het enige avontuurlijke dat ik deed was reizen. Vanaf mijn 19e, toen ik 3 maanden naar Ghana ging, reisde ik de hele wereld over, het liefst naar plekken die (destijds) niet standaard waren. Denk aan de Azoren, Israël, Jordanië, Palestijnse Gebieden, Bosnië, Montenegro, Macedonië en Kosovo. Ook reisde ik naar Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Ondertussen ging mijn leventje gewoon door en had ik niet echt een duidelijk beeld van de toekomst en wat ik wilde bereiken. Dingen omgooien durfde ik niet, ik zat immers lekker veilig in mijn eigen wereldje. Waarom risico’s nemen? Maar alles veranderde toen ik ging emigreren.

 

Fase 1: aanpassen aan mijn nieuwe land en cultuur

De eerste maanden na mijn emigratie zat ik echt in een soort tweestrijd. Ik had mijn eigen gewoontes en manieren, maar dat ging niet samen met die van Colombia. Daarnaast had mijn man een enorm onregelmatig en voor Nederlandse begrippen niet normaal leven, waar ik me aan moest aanpassen. Dat begon met proberen, dingen niet begrijpen, tegenwerken aan hoe het gaat, dingen niet normaal vinden en niet weten hoe je er mee om moet gaan. Toen ik ging werken bij een Colombiaans bedrijf werd daar nog een schepje bovenop gedaan. Het te vroeg op een afspraak komen was er snel uit. Dat gaat automatisch als je steeds als enige een uur zit te wachten omdat iedereen te laat is. Sindsdien kom ik vaak te laat en ben ik helemaal niet meer punctueel met de tijd (behalve met klanten).

Maar naast die tijd waren er meer Nederlandse dingen die niet samen gingen met de Colombiaanse. Alles dat zo langzaam gaat, mensen niet kunnen vertrouwen, alles met een bak zout nemen, eerst zien dan geloven. Dit soort dingen kropen erin en werd normaal. Net als structuur. Niet weten wat er gaan gebeuren of hoe laat te eten. Daar werd ik in het begin heel onrustig van, maar na een tijdje wist ik niet meer anders.

 

Fase 2: mezelf tegenkomen

Na een jaar of 1,5 a 2 had ik veel Colombiaanse gewoontes en gebruiken aangenomen en begon ik de Nederlandse vreemd te vinden. Zoals elke dag eten op vaste tijden. Of precies weten wanneer er wat gaat gebeuren. Met een man die nooit weet wanneer hij thuis komt en hoe laat we dit of dat gaan doen is dat echter onmogelijk. Als mijn ouders op bezoek kwamen wilden zij wel op vaste tijden dingen doen en weten wat en hoe. Terwijl dat uit mijn systeem was. In het dagelijkse leven veranderde ik naar een veel flexibeler persoon die alles op het laatste moment bedacht. En ik vond en vind dat heerlijk.

Op het werk was het een ander verhaal. Ik ben altijd gewend om hard te werken en te doen wat er wordt afgesproken. De eigenschap ‘op tijd komen’ was er al lang uit, maar eigenlijk wilde ik die goede eigenschappen zoals eerlijkheid, doen wat je beloofd en harde werken niet verliezen. Toch merkte ik steeds meer dat ik lakser werd en ik net als anderen gewoon veel minder deed dan dat zou kunnen. Daar tegen vechten was lastig, want door alle regeltjes en gewoontes ging het simpelweg moeilijk anders. Ik begon me te ergeren aan bepaalde Colombiaanse eigenschappen en was niet meer tevreden. Toen ik ontslag moest nemen was dit dan ook een keerpunt.

 

Fase 3: mijn eigen ik weer terugvinden

Even wat nuanceren, want dit klinkt wel erg zwaar 😉 Ik was mezelf helemaal niet verloren, maar hoe ik mezelf met mijn oude en nieuwe eigenschappen in de maatschappij zag wist ik niet meer zo goed. Ik wilde graag oude dingen weer terug hebben, zoals mijn talent om te plannen en organiseren. Door mijn emigratie durfde ik veel meer en had ik altijd het vertrouwen dat alles goed zou komen. Dus deed ik iets wat ik al jaren wilde maar nooit durfde: een eigen bedrijf starten. Hierin kon ik al mijn passie en motivatie kwijt en de kwaliteiten die ik een beetje ben verloren weer naar boven halen. Ik kon weer zelf bepalen hoe ik werkte en wat ik deed. Zelf zorgen dat dingen gedaan werden en niet afhankelijk zijn van collega’s die maar weinig uitvoeren.

Op dit moment zit ik nog steeds in fase 3 en merk ik dat ik blij word van de eigenschappen die ik jaren kwijt was en nu weer naar boven kan halen. Ondanks dat is toch niets meer hetzelfde. Een beetje een mix van Colombia en Nederland. En dat vind ik heerlijk.

 

Als ik kan emigreren kan ik ook een eigen bedrijf starten: over risico’s nemen, durven en je hart volgen

Naast dat er bepaalde gewoontes veranderen, begon ik ook totaal anders te denken. Beter gezegd: mijn mindset is compleet veranderd door emigreren. In heel positieve zin. Ik durf veel meer, neem enorme risico’s (baan opzeggen, verhuizen naar het platteland, eigen bedrijf beginnen, investeringen doen van duizenden euro’s en doen wat goed voelt) en ik volg mijn gevoel en hart. Dingen die ik in Nederland nooit deed. Ik ben dan ook waanzinnig blij met deze nieuwe mindset die me al zoveel heeft gebracht. Als je emigreert neem je zo een enorme stap, zo een enorm risico. Daarvoor heb je doorzettingsvermogen en een positieve mindset nodig. En als je dat hebt kun je bijna alles.

Daar ik ooit in Nederland dagen nadacht over wat ik wilde en er toen nog niet uitkwam, neem ik nu veel sneller beslissingen op gevoel. En zelfs als ik weerstand krijgt van anderen doe ik het toch als het goed voelt (denk aan een hond adopteren waar ik eerst zo’n beetje alle nadelen van moest aanhoren, mensen die niet geloven dat ik een goed salaris uit een eigen bedrijf kan halen waar ik nooit een seconde voor gestudeerd heb, alleen maar negatieve punten horen over wonen zo ver weg van alles op het platteland, etc.).

Ongeacht naar welk land je emigreert verander je. Je krijgt meer vertrouwen in dat alles goed komt, je durft meer risico’s te nemen en het avontuur aan te gaan, je leert jezelf staande te houden tussen soms negatieve gedachten en opmerkingen van anderen en je luistert veel sneller naar je gevoel. Zelfs nog een keer emigreren zou ik zo doen: opnieuw het avontuur opzoeken.

 

Hoe heeft Colombia en emigreren mij veranderd?

 • Op tijd komen lukt bijna nooit meer, behalve op afspraken met klanten.
 • Structuur in het dagelijkse leven heb ik niet meer zo. Ik eet wanneer ik zin heb en bedenk vaak ter plekke wat ik die dag ga doen. In het werk vind ik dit nog weleens lastig, want een planning maken is er ook uit…
 • Ik merk dat mijn organisatietalent weer terug begint te komen, gelukkig.
 • Met mijn man dingen plannen is bijna onmogelijk. Mijn leven is dus totaal flexibel en verder dan een week plannen is bijna niet mogelijk en dat doe ik dan ook niet. Dat in Nederland veel maanden vooruit wordt gepland vind ik nog steeds heel gek en kan ik echt niet meer (behalve een reis en iets vastleggen voor over 2 maanden vind ik nu al enorm spannend).
 • Ik ben makkelijker geworden in alles. We zien het allemaal wel. Als ik op reis ga lees ik vaak pas de reisgids als ik aankom in het hotel.
 • Haast heb ik nog maar weinig, terwijl ik in Nederland altijd het gevoel had dingen te moeten.
 • Ik heb voor het eerst écht plezier in mijn werk en het gevoel dat ik eindelijk mijn passie heb gevonden.
 • Ik luister meer naar mijn gevoel dan ooit, denk meestal niet meer dagen na voordat ik een beslissing maak. Voelt het goed: doen!
 • Risico’s en uitdagingen ga ik met veel plezier aan. Hiervan kun je alleen maar groeien en leren en levert meer op dan je kunt dromen.
 • Klagen doe ik ook veel minder.
 • Ik heb mezelf echt goed leren kennen en weet wat wel en niet bij me past. Ik volg daarom nu mijn eigen pad en laat me nog maar weinig leiden door wat anderen daarvan vinden of hoe anderen het zien voor mij.

Daarnaast heb ik een aardig Colombiaanse rijstijl, drink ik graag chocolademelk met kaas en andere vreemde Colombiaanse hapjes en drankjes, heb ik een Colombiaans dagritme, werk ik me met ellebogen de bus in, klets ik met iedereen en stap ik gerust een bus in zonder te weten waar die naartoe gaat (ik zoek in de bus wel uit hoe ik kom waar ik wil zijn). Mooie Nederlandse eigenschappen zoals eerlijkheid, betrouwbaarheid, doen wat ik zeg en het harde werken heb ik gelukkig gewoon nog veilig bij me. Een echte mengelmoes: het beste van twee werelden.

 


Hoe heeft emigreren jou veranderd?


 

Meer inspiratie!

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up