Ik Weet Het Niet: Als Alles Verandert, Verander Jij Dan Mee?

Heb jij dat ook? Dat gevoel dat verandering nooit ophoudt? Dat je denkt dat alles (eindelijk) lekker loopt, en dat dit gevoel door 1 telefoontje verandert? Of dat je merkt dat na de vakantie de dingen anders zijn, dat je Nederland ineens mist? Misschien koos je welbewust om thuis te zijn voor de kinderen, maar je je nu eigenlijk een beetje verveelt nu ze langer op school zitten? Of je werk druk maar saai is geworden?

Maar ja, wat nu dan?

Dat weet je niet.

En dat is vaak het einde van de tijd die je aan dit onderwerp besteedt. Je wordt afgeleid of pakt je telefoon er weer bij, en het leven dendert door. Het gevoel dat “iets” niet klopt blijft, maar je stopt het diep weg.

Ik weet het niet

Als coach hoor ik deze 4 woorden heel vaak: “Ik weet het niet.” Wat voor verandering zou je willen? Ik weet het niet. Wat voor werk zou je willen doen? Ik weet het niet. Hoe ziet meer zelfvertrouwen eruit voor jou? Ik weet het niet.

En soms lijken klanten zich bijna te schamen dat ze het niet weten. Of ze bijten zich vast in het ene dat ze wel weten, bijvoorbeeld dat ze een baan willen, maar erg gefrustreerd zijn dat het niet lukt vanwege visavoorschriften of taalbarrrieres.

Terwijl niet weten zowel heel normaal is- als niet het hele antwoord. Want wanneer denk je nu echt na over wat je wil? Niet vaak toch? Geen wonder dat je dan het antwoord nog niet weet. Maar als de vraag gesteld wordt als “wat zou je eigenlijk willen doen” is er vaak ineens wel een antwoord, gevolgd door 1.001 redenen waarom dat niet kan.

 

Het beginpunt

Ik weet het niet is het beginpunt van een ontdekkingsreis, niet het eindpunt van een gesprek met jezelf. Want als je er tijd voor gaat nemen om na te denken over wat je echt wil, dan komen er zeker antwoorden. Als je een notitieboekje naast je waterkoker legt en iedere keer iets opschrijft wat je geweldig zou vinden terwijl je wacht op thee, dan zie je al snel dat er nog veel dingen zijn die je zou willen. Het “hoe” doet er nog helemaal niet toe.

Globalicious change everything but yourself

Verandering stopt nooit

Het leven staat niet stil, en het leven in het buitenland al helemaal niet. Kinderen, werk, gezondheid, vriendschappen, verhuizingen, alles verandert.

Vaak heb je geen controle over de veranderingen.

Waar je wel controle over hebt, is waar je energie aan besteedt: aan dingen waar je blij van wordt, of aan dingen die je negatieve energie kosten? Of aan je opwinden over zaken die je toch niet kunt veranderen. En inderdaad, er blijven altijd dingen in het leven die je niet wil en die toch moeten. Toch betekent dit niet, dat je afvragen wat je wil toch geen zin heeft. Of dat energie steken in dingen die je mooi vindt geen zin heeft omdat je “toch bijna weggaat.”

Integendeel.

En jij?

Hoe ga jij om met veranderingen? Hoe zorg jij dat je het leven leidt dat je wil?

 

Post Author: Margot

Margot
Margot woont sinds 2015 met haar gezin in Brunei. Een grote verandering na 4 fantastische jaren in metropool Beijing, waar ook haar twee kinderen werden geboren. Eerder woonde Margot in Barcelona en werkte zij in Oost-Afrika op het gebied van internationaal recht. Margot is Expat Coach en Trainer bij Clarity Brunei en bij haar eigen bedrijf Expat Energy (www.expat-energy.com). Ze begeleidt expats wereldwijd bij de hobbels van het leven, wonen en werken in het buitenland. Haar passies zijn reizen en nieuwe culturen ontdekken. Haar reis-wishlist wordt alleen maar langer. Daarnaast houdt ze van lezen en maakt ze met haar kinderen al dansend de woonkamer onveilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.