Home Psychologie The times are a changin: staat de wereld weer op een kantelpunt?
The times are a changin: staat de wereld weer op een kantelpunt?

The times are a changin: staat de wereld weer op een kantelpunt?

door Merel D

“The Times they are a-changing” is een prachtig nummer van Bob Dylan uit de jaren 60 en staat voor de verandering van tijden. Aan het einde van dit seizoen maakte De Wereld Draait Door een uitzending rond het thema veranderende tijden waarbij ze de songtekst van dit liedje als uitgangspunt namen.

Ik liep al een tijdje rond met de gedachte om hier een blog over te schrijven, maar eigenlijk wist ik nog niet zo goed hoe ik dit precies wilde verwoorden. Toen Matthijs van Nieuwkerk dit onderwerp aankondigde ging ik dus echt even voor deze uitzending zitten. Tijdens een interessante verkenning met verschillende gasten aan tafel werd er gezegd dat er momenteel een heleboel kwesties spelen waar we eigenlijk al jaren tegenaan hikken, maar waar toch niet echt vooruitgang in geboekt wordt.

Verinnerlijking

Adriaan van Dis kwam met het woord “Verinnerlijking” en de zwarte pieten discussie kwam hierbij ook als voorbeeld voorbij. Mensen komen in verzet als ze als racist neergezet worden en dat is heel begrijpelijk. Maar ook begrijpelijk is dat Sinterklaas met zijn zwarte Piet ook niet meer van deze tijd is. Het valt simpelweg niet in het buitenland uit te leggen (of kunnen jullie dat wel?) en langzamerhand komt de verandering in Nederland. Maar deze verandering kost tijd en mensen houden nu eenmaal graag vast aan tradities. Dat is de menselijke natuur. Tradities worden meestal weer gevoed door een hang naar nostalgie. En in hoeverre wil je je blik laten vertroebelen door gevaarlijke nostalgie?

Kantelpunt

Je kunt dit vasthouden aan tradities en ‘zo doen we dat hier nu eenmaal’ doortrekken naar allerlei onderwerpen zoals de emancipatie van vrouwen, homoseksuelen, transgenders, maar ook de bewustwording van duurzaamheid. We worden ons steeds meer bewust van alle plastic die onze oceanen bevuilen of het teveel aan vlees dat wordt gegeten. Mensen willen geen kleding meer dragen dat gemaakt is door kinderhandjes uit Bangladesh of chocolade eten waarvoor kinderen onder valse voorwendselen uit arme gezinnen worden geronseld. De prachtige zaak van de strafrechtadvocate Bénédicte Ficq, die de tabaksindustrie aanklaagt en steeds meer medestand krijgt van grote namen zoals bijvoorbeeld het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Niet meer uit te leggen

Het valt simpelweg niet meer uit te leggen dat je willens en wetens jonge mensen bewust verslaafd maakt aan roken, terwijl het voor de artsen voelt als dweilen met de kraan open:  “Iedere dag doen we er bij ons alles aan om patiënten met kanker de allerbeste zorg te geven. Onze onderzoekers en onze behandelaars zoeken continu naar oplossingen van het kankerprobleem en de beste behandeling voor al hun patiënten. Tegelijkertijd zien we de tabaksproducenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret”, aldus prof. dr René Medema voorzitter van de Raad van Bestuur van het AVL.

Leren van het verleden

En dat heeft alles te maken met bewustwording. Kunnen we het onszelf kwalijk nemen dat we dat nu nog niet voor elkaar hebben in Nederland? Ik denk dat je alles wel in de juiste perspectief moet zien en situaties vanuit die tijd moet beoordelen. Tijden waarin sommige zaken nu eenmaal normaal waren en je simpelweg niet beter wist. Het is een proces in bewustwording dat tijd nodig heeft.

Toen ik 6 jaar geleden bij mijn Nederlandse vriendin, die getrouwd is met een Brit, in Engeland logeerde en plastic in de gewone vuilnisbak wilde doen, werd dit mij verontwaardigd uit handen gerukt door manlief die dit absoluut niet aan kon zien. Plastic recycelen was toen in Nederland nog niet normaal en ik stond er simpelweg niet bij stil. Nu kan ik me daar niets meer bij voorstellen. Ik nam op St. Maarten de (plastic en glazen) flessen mee naar het Franse deel waar ik toen sportte omdat daar wel (want wel onderdeel van de EU en het NL deel van het eiland niet) aan afvalscheiding werd gedaan en in het NL deel vrijwel niet.

Juist van het verleden kun je leren en tegenwoordig is er ook vanalles aan te merken op het onderwijs. Ik sta voor 100% achter de staking van de Nederlandse onderwijzers die gewoon teveel werk druk hebben en waar absoluut verandering in moet komen, willen wij niet een volgende generatie grootbrengen die verlamt is door prestatiedruk en door alle afleidingen niet eens meer weet waar hun eigen talent en verlangen ligt.

Verantwoording nemen voor de volgende generatie

Tegelijkertijd besef ik me ook hoe geweldig het is dat wij in Nederland onze kinderen (jongens en meisjes) elke dag naar school mogen sturen en dat ze vrijwel kosteloos onderwezen worden. Wat een voorrecht is dat? En als ouders dan klagen dat ze weer vanalles moeten regelen omdat ze nu eenmaal naar hun werk moeten en maar een beperkt aantal vakantiedagen hebben, verbaas ik me weer over het feit van de korte termijn gedachte. Zien zij de urgentie niet dat we nu stil moeten staan bij de verandering die broodnodig is in het onderwijs, zodat we over een aantal jaar niet voor verschrikkelijke problemen staan met de volgende generatie?

Maar ook dat antwoord zal waarschijnlijk weer die bewustwording en verinnerlijking zijn. Het is een proces dat tijd kost en gelukkig zijn er zoveel bevlogen docenten die hier momenteel keihard voor vechten en die nieuwe koersen willen varen. Nog wel…

 

 

 

Meer inspiratie!

6 reacties

Avatar
Marielle 26 april 2018 - 15 h 35 min

Prachtig Merel. Zo mooi beschreven en zo belangrijk ook! Ik ben er ook echt van overtuigd dat we in een belangrijke fase zitten. De schrikbarende toename van depressie, angststoornissen en stress onder tieners en Millennials is een teken aan de wand. Social media en internet heeft ons zo veel moois gebracht – maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor de negatieve impact op onze jongeren, onze kids. Ze groeien op in een wereld die zo anders is en ook zo enorm snel blijft veranderen. Social media bijvoorbeeld heeft een impact op hoe kids vriendschappen sluiten, hoe ze connecten met elkaar, hoe ze zich zelf zien, hoe ze hun tijd doorbrengen en nog veel meer. Times…they are changing…we need to catch up!

Reply
Merel D
Merel D 2 mei 2018 - 16 h 50 min

Dank je wel voor je uitgebreide reactie Marielle, goed te horen dat je het er helemaal mee eens bent en precies zoals je zegt, we need to catch up! Wat voor veranderingen zou jij in het onderwijs willen zien?

Reply
De tijden veranderen, verantwoordelijkheid nemen voor de volgende generatie 26 april 2018 - 21 h 28 min

[…] Lees verder >>> […]

Reply
marieke
marieke 30 april 2018 - 4 h 13 min

Hallo Merel, dank je wel voor dit fantastische geschreven blog en inderdaad is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de wereld waarin we leven. We leven in een fantastische wereld maar er is nog veel ruimte voor verandering.

Reply
Merel D
Merel D 2 mei 2018 - 16 h 56 min

Dank je wel voor je reactie Marieke. Ja, ondanks de vele goede dingen, moeten we er wel voor zorgen dat de jeugd goed voorbereid is op hun toekomst, die er zo anders uit zal zien, juist door alle snelle ontwikkelingen!

Reply
De wereld op een kantelpunt, verantwoordelijkheid nemen 16 mei 2018 - 9 h 52 min

[…] Lees mijn blog verder op Globalicious Magazine >>> […]

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up