Home Reizen Zeilen met kinderen, gewoon doen!
Zeilen met kinderen, gewoon doen!

Zeilen met kinderen, gewoon doen!

door Susan

Sinds mijn studententijd heb ik meerdere keren gezeild en ontdekt dat ik dat superleuk vind. Mijn man heeft al sinds hij kind is leren zeilen en is een zeer ervaren schipper. Zo’n 12 jaar geleden zaten we met gemeenschappelijke vrienden op een zeilboot voor een overtocht van Engeland naar Nederland. De vonk sloeg over en besloten in het vervolg samen verder te zeilen. 😉 Met dezelfde vrienden hebben we nadien nog verschillende keren gezeild.

Tot de kinderen kwamen.

Met de komst van een kindje bij onze vrienden kwam een zeilvakantie niet meer ter sprake. Als vanzelf eigenlijk, geheel onbewust. Tot drie jaar terug. Hoe het kwam weet ik niet meer, hoogstwaarschijnlijk was het mijn man die met het idee kwam aangezien hij altijd wel in is voor iets avontuurlijks. Maar we besloten om met drie kinderen van respectievelijk 4, 2 en 1 jaar te gaan zeilen. Op een catamaran. Niet een scherpjacht zoals we eerder deden. Maar zeilen gingen we.

En dit jaar was het alweer de 3e keer van hopelijk nog vele keren die komen gaan

Afgelopen meivakantie hebben we opnieuw genoten van een week zeilen, samen met onze kinderen en onze vrienden met hun kinderen. Toen we dit 3 jaar geleden voor het eerst deden was onze dochter één jaar en 4 maanden en nog geheel zonder tanden. Dit keer was ze vier jaar met alles erop en eraan en met een zusje van 4 maanden. En we zien nu al uit naar de volgende keer!

Toch is zeilen met kinderen niet iets waar veel mensen in eerste instantie open voor staan.

Vrienden van ons die zelf ook zeilen zijn verbaasd dat we onze kinderen meenemen op een zeilboot op zee. Tijdens de zeilweken hebben we maar weinig andere kleine kinderen gezien. Dit jaar voor het eerst dat we naast een boot lagen met 3 ongeveer even oude/jonge kinderen als de onze. En afgelopen maand tijdens een zeilmiddag op een botter waren alle mensen behalve wij zeer angstig over onze dochter die in haar reddingsvest over de boot heen en weer dribbelde alsof ie van haar was. Vervolgens keken ze verbaasd op toen we vertelden over onze meivakantie.

Als je zelf geniet, genieten je kinderen ook.

Elke zeilweek is voor ons genieten. Tuurlijk, het is vakantie met jonge kinderen, dat vraagt wat meer energie dan samen een weekje weg. Maar het is ook zo heerlijk en zo vrij. En als wij genieten, genieten onze kinderen ook. Het enthousiasme bij onze dochter en de twee andere kinderen op de boot wanneer we ergens in een baai het anker gingen uitgooien. Strijd om wie wanneer op welk knopje mocht duwen. Vol verwachting wanneer we in een haven aankwamen hoe snel de dinghy los was voor een ontdekkingstochtje door de haven. En natuurlijk welke vis dit keer zou bijten bij de dagelijkse vismomenten in de haven. Een vakantie waar onze dochter met ons nog lang van zal nagenieten. En wij met haar.

Mocht je zelf ook zeilen met kinderen overwegen, 10 tips:

Tip 1. Reddingsvesten

Zorg zelf voor goede reddingsvesten. Prettige (!) zijn vaak niet aan boord. Wij hebben reddingsvesten van Besto die van voren een rist en een gesp hebben. Makkelijk aan te doen en zitten verder nauwelijks in de weg bij het dragen. De regel is dat zodra we varen de reddingsvesten buiten aangaan. Dit was nooit een punt, mede doordat de vesten prima zitten.

Tip 2. Dingy met buitenboordmotor

Vaak een optie en niet bij de prijs is, de buitenboordmotor dan. Maar doen. Huur het erbij. Het is het geld waard. Zeker als je een dag of wat in de haven moet blijven liggen vanwege te harde wind of een defect aan je boot.

Tip 3. Maak de dagen niet te lang

Zonder kinderen konden we zo een hele dag onderweg zijn. Met kinderen keuzen we ervoor om ongeveer een halve dag, soms iets langer, op het water te zijn. We probeerden zo rond de lunch in de buurt van de bestemming te zijn en dan nog voor aanleggen in een baai te ankeren en te zwemmen voor de liefhebbers. Rond 15.30 kwamen we vaak in de haven aan waardoor er nog genoeg tijd was om rond te rennen en de overgebleven energie te verstoken.

Tip 4. Neem een hengel mee

Elk jaar was het de vraag waarom er geen hengel was. Dit jaar had mij man een kleine hengel mee (voor nog geen 2 euro bij de Action) en daar hebben de kinderen en de mannen veel plezier van gehad. Elke ochtend en elke middag werd er gevist. Happie de Bijter sloeg onze dochter aan de haak en het afscheid viel zwaar, maar gelukkig konden we onze dochter overtuigen dat Happie ook familie had waar hij bij wilde zijn.

Tip 5. Zorg voor voldoende eten/drinken

De hele dag buiten, soms verveeld, soms heel druk. Dit vraagt om genoeg eten en drinken. Zeker met warm weer wil je genoeg drinkwater aan boord hebben. En ook als je onverwacht moet ankeren door een defect (dit hadden we drie jaar geleden) dan wil je eten kunnen maken voor de kinderen. Dus zorg dat je altijd iets aan boord mee hebt en stel dit niet uit tot de volgende aanlegplek.

Tip 6. Spelletjes

Reisspelletjes, tekenpapier, stiften een tablet met koptelefoon. Ideaal om regen- of stormdagen door te komen.

Tip 7. Laat ze meedoen

Zo graag willen ze dat! Samen het anker laten zakken en samen het weer ophalen. De stootwillen uithangen en weer binnenhalen. Helpen bij aanleggen (als het weer en de haven het toelaat…). Leren touwen knopen, de boot besturen, samen in de dinghy op zoek naar land. Noem maar op. Het is een groot avontuur voor die kleintjes.

Tip 8. Zitstoel/plek

Wanneer ze nog niet zo groot zijn: zorg voor een kinderstoel. Wij hebben een opklapbare concord lima kinderstoel. Was ideaal met een 1-jarige. Nu niet meer nodig nu ze 4 is, maar binnenkort wel weer met onze jongste.

Tip 9. Ruimte

Genoeg ruimte is een zegen. Zeker wanneer het een dag slecht weer is. Zodra het namelijk regent ga je al snel naar binnen met kinderen. Het dek wordt glad en de zee vaak onrustiger. Binnen kan je zitten en spelletjes doen. Maar dan moet je die ruimte wel hebben. Denk daar dus aan bij het zoeken naar een boot. Wij hebben nu tweemaal een Lagoon 450 gehuurd. Hierbij zijn 3 zithoeken buiten (voordek, cockpit en achterdek) en grote zithoek binnen. Ideaal bij mooi en slecht weer.

Tip 10. Safety net

Zie deze haast over het hoofd omdat dit bij ons haast standaard is, maar het veiligheidsnet rondom is een must. Ook vaak apart bij te boeken, maar het geeft zoveel meer safety aan boord en maakt dat ik de kinderen met een gerust hart rond laat lopen op de boot want het moet wel heel gek gaan willen ze over dat heen vallen.

En vergeet het niet: geniet! Want als jij geniet, genieten je kinderen mee. Doe waar je van houdt ook als kinderen hebt!

Meer inspiratie!

1 comment

PLOG - Vakantie! - GLOBALICIOUS 15 juli 2018 - 8 h 48 min

[…] mei was ik nog op vakantie en toevallig gaat mijn blog van de maand juni daar ook over. We gingen zeilen in Kroatië. Een heerlijke vakantie. De foto typeert voor mij deels […]

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up