Home Cultuur Babybuik in Beijing- Over zwanger zijn in het buitenland
Globalicious Beijing zwanger

Babybuik in Beijing- Over zwanger zijn in het buitenland

door Margot

Wat was ik zenuwachtig toen ik zwanger was. Over een taxi. Niet over de bevalling zelf. Niet over het moederschap.
Maar of ik in Beijing wel een taxi zou kunnen krijgen naar het ziekenhuis. En of die taxi dan niet op de derde ringweg in de file zou komen te staan. En of ik niet alvast het formuliertje moest achterhalen waarop je een in de taxi geboren baby moest aangeven.

 

In het buitenland zijn dingen anders

Moeder worden in het buitenland is een bijzondere ervaring. Alle dingen waarvan je in Nederland denkt dat ze horen bij een bevalling, tja, die zijn er vaak gewoon niet. Een verloskundige? Nope, alle controles in het ziekenhuis. Thuis bevallen? Bij wet verboden. Een pufcursus? Nope. Kraamhulp? Nee. En weet jij wat een hydrofiel luier in het Chinees is? Ik niet, en in het Engels ook niet (toegegeven, ik had tot mijn zwangerschap geen idee dat er zoiets als een hydrofiel luier bestond). En toch is het allemaal goed gekomen.

 

Globalicious zwanger Margot China

Op stap met babylief in de draagzak.

Familie is er niet

Samen met mijn man verhuisde ik naar China. Mijn familie was dus niet in de buurt tijdens de zwangerschap. Mijn ouders en zus hebben mij bij mijn eerste niet “live” met een dikke buik gezien. Ik was alleen met 3 maanden in Nederland, en toen zag je nog vrijwel niks. Mijn moeder en zus kwamen gelukkig wel na de bevalling, maar eerst kwamen mijn schoonouders (dat is een blog op zich waard).

Die afstand was bij vlagen echt moeilijk. Toen er bijvoorbeeld een slechte scan kwam en we werden doorverwezen naar de kindercardioloog. Dan wil je echt even met je familie zijn. Of toen ik telefonisch moest laten weten dat mijn ouders opa en oma waren geworden. En die afstand is nog steeds moeilijk. Want het beeld dat ik had, van vaak op zondagmiddag met mijn kindjes naar en opa en oma, daar heb ik afscheid van moeten nemen- in ieder geval voorlopig.

 

Belang van vriendinnen

Gelukkig had ik al wel wat vriendinnen kunnen maken. Sterker nog, zwanger zijn was heel goed voor mijn vriendschappen in Beijing. Vriendschappen met andere zwangere dames werden zoveel hechter. Niet alleen in “live” contact, dat werd bij een aantal heel goede (Nederlandse) vriendinnen in Beijing in eerste instantie juist moeilijker na de bevalling. Want de afstanden in Beijing zijn groot en de files lang. En voordat ik met de baby in mijn eentje in de taxi durfde te gaan, was ik wel een paar weken verder (sterker nog, de eerste keer vond ik het heel spannend om met de baby de straat over te steken). En dit terwijl ik tijdens mijn zwangerschap nog probleemloos de metro, fiets en taxi door heel Beijing pakte.

 

Virtuele vriendschap

Virtueel werd ons contact daarentegen extra hecht, in onze app groep. Als onze baby’s ’s nachts wakker waren en onze mannen sliepen, wisselden we verhalen uit. We konden vragen aan elkaar stellen, onzekerheden delen en stuurden foto’s van eerste lachjes rond. Ook onze mannen konden het goed vinden. Dat netwerk van steun was zo fijn. Hoewel we inmiddels allemaal op andere plekken wonen, proberen we elkaar ieder jaar te zien.

 

Internationale Baby Groep

Naast mijn Beijingse Nederlandse vriendinnen, vormde zich in ons appartementencomplex ook een babygroep. Iedereen kende wel een andere zwangere en soms werd er een onbekende zwangere gewoon in de koffieshop bijgevraagd. Dames uit de hele wereld, sommigen met een eerste baby, anderen alweer zwanger van de tweede. Het hele eerste jaar kwamen we op maandag bij elkaar bij iemand thuis, want meestal was de smog te erg om buiten af te spreken. Zo fijn om mensen in de buurt te hebben, en dat als er iets zou gebeuren, je weet bij wie je terecht kan.

Globalicious Beijing zwanger

Bij een bezoekje aan dit openluchtmuseum was mijn baby de attractie.

 

Cultuurverschillen

Naast die “gewone”onzekerheden van zwanger en net bevallen zijn, heb je ook de culturele verschillen in het buitenland. Van de gynecoloog mocht ik bijvoorbeeld niet meer fietsen na 20 weken, veel te gevaarlijk. Nou is het verkeer in Beijing wel iets anders dan in Nederland, maar zo erg was het nu ook weer niet. Gelukkig fietsten mijn vriendinnen ook gewoon door.

Na de bevalling werd ik gek van alle Chinese oma’s die ongevraagd aan mijn baby zaten of hun meestal negatieve mening verkondigden: “de baby heeft het koud,” “de baby heeft geen sokken aan (het was 32 graden Celsius),” “de baby is nog veel te klein, die mag je nog niet mee naar buiten nemen.” Zelfs in mijn eigen huis gaf de schoonmaakster commentaar dat ik niet even TV mocht kijken, dat was slecht voor mijn ogen.Fijn om even stoom te kunnen afblazen bij dames die weten hoe het is.

Ik ben een lucky expat. De werkgever van mijn man heeft een goede verzekering, waardoor ik in een ziekenhuis met Engelssprekend personeel (nou ja, de meeste dan), kon bevallen. En dat ik met een Nederlander getrouwd ben, scheelt in culturele miscommunicatie. Want mocht je pech hebben met je Chinese schoonmoeder, dan staat ze er wellicht op dat je een maand niet mag douchen- traditie hè.

 

Het komt goed

Uiteindelijk kwam ik netjes op tijd in het ziekenhuis. Gebracht door de buurman, die wel een auto had. En toen de weeën begonnen, zag ik buiten op de parkeerplaats ook een taxi staan. Dus die zorgen- die waren eigenlijk voor niks geweest.

 

Tips als je zwanger bent in het buitenland:

1) Bouw je eigen community:

Maak contact met andere zwangere vrouwen, op straat, op Facebook, op zwangerschapsyoga, via werk. Het klikt misschien niet met iedereen, maar vast wel met een paar dames. Soms zijn er ook bestaande groepen (bijvoorbeeld Bumps and Babies) waar je bij aan kunt haken.

2) Laat je man extra vrij nemen:

Als het kan qua vakantiedagen is het fijn als je man extra vrij kan nemen na de bevalling. Zodat je samen aan de baby kan wennen en hij ook kan helpen met verzorgen, zeker als je (nog) geen bezoek krijgt. Er zijn ook Nederlandse kraamhulpen die internationaal werken overigens.

3) Zoek een dokter bij wie je je op je gemak voelt:

Zoek een dokter bij wie je je op je gemak voelt bij controles. Heb je een probleemloze zwangerschap dan is het leuk meegenomen, maar als er complicaties zijn of je moet onverwacht een keizersnee, gaat dat je veel stress schelen. Vraag rond in de internationale gemeenschap welke ziekenhuizen en dokters goed bekend staan.

4) Negeer de adviezen:

Dit vond ik de moeilijkste, al die mensen die denken te weten wat goed is voor jou en je baby. Doe je research over zwangerschap en bevalling en doe waar jij je goed bij voelt. Negeer dus gerust ook deze tips 🙂 Lees je in op cultuurverschillen rond zwanger zijn en bevalling zodat je bingo kunt spelen in je hoofd als je weer een ongevraagd advies krijgt. Vriendelijk blijven lachen en de adviezen naast je neer leggen. Behalve die van de dokter dan- daar kun je beter wel naar luisteren.

5) Blijf Flexibel:

Dit was een advies waar ik wel wat aan heb gehad: Het loopt altijd anders dan je denkt. Een ervaren Nederlandse mama in Beijing die in Nederland bevallen was zei dat tegen me. Een plan voor de bevalling opstellen is prima (wil je bijvoorbeeld dat de baby gewassen wordt, wie knipt de navelstreng door, wel of geen pijnstilling et cetera), maar wees je ervan bewust dat de bevalling totaal anders kan lopen dan je denkt. En dat is niet goed of slecht, maar gewoon het leven. We kunnen niet alles controleren. Heb vertrouwen in je lijf en de medische staf.

Meer inspiratie!

6 reacties

Marieke
Marieke 19 december 2017 - 11 h 24 min

Mooi geschreven Margot

Reply
Margot
Margot 24 december 2017 - 8 h 48 min

Dank je Marieke!

Reply
Avatar
Maaike 19 december 2017 - 12 h 21 min

Leuk om te lezen! Ik ben eens op reis geweest naar Beijing en kan me zo voorstellen dat het cultuurverschil groot is! Mijn kinderen zijn allebei in Spanje geworden (Barcelona) en dat is uitstekend bevallen (hihi). Inderdaad geen kraamhulp, maar verder alles supergoed geregeld en uitstekende zorg in het ziekenhuis. Aan de (gratis) zwangerschapscursus heb ik dierbare vriendschappen overgehouden!

Reply
Margot
Margot 24 december 2017 - 8 h 50 min

Dank je Maaike! In Barcelona heb ik na de middelbare school gewoond, geweldige stad. En wat fijn dat alles zo goed bevallen is in het ziekenhuis in Barcelona! Ik stel me zo voor dat al die Spaanse dametjes op straat ook commentaar hebben op buiken en baby’s.

Reply
Bevallen in Zwitserland: hoe anders is dat vergeleken met bevallen in Nederland? - GLOBALICIOUS 16 april 2018 - 11 h 03 min

[…] mij betreft wel. Net als Margot eerder al deelde in haar blog: zwanger zijn en bevallen in het buitenland is anders dan je je misschien had bedacht, maar ook een […]

Reply
Gastblog Nynke - Heel vaak verhuizen hoe doe je dat? - GLOBALICIOUS 28 juli 2018 - 11 h 27 min

[…] ik zwanger was van onze tweeling en bedrust kreeg voorgeschreven kon ik niet blijven werken maar raakte ik erg […]

Reply

Leuk, laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up